Ενδείξεις ανάκαμψης από την εξαετή οικονομική κρίση καταγράφονται στην Ισπανία, ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ενδείξεις ανάκαμψης από την εξαετή οικονομική κρίση καταγράφονται στην Ισπανία, ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Κομισιόν, στην τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, επισημαίνει την ανάγκη για διατήρηση της «ορμής». Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις αποτελούσαν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 41 δις. του δανείου της Ευρωζώνης προς τη χώρα, για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιαμόρφωση του τραπεζικού της τομέα.
Βάσει της έκθεσης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει αποκατασταθεί, εξέλιξη που επιτρέπει στις ισπανικές τράπεζες να αναχρηματοδοτούνται μόνες τους και βελτιώνει τις θέσεις τους όσον αφορά στη ρευστότητά τους. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των τραπεζών οι οποίες έλαβαν κρατικές ενισχύσεις έχει «προχωρήσει πολύ» και το ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού τομέα έχει ενισχυθεί, σημείωσε η Κομισιόν, η οποία προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει λόγος να χορηγηθεί περαιτέρω βοήθεια στα ισπανικά πιστωτικά ιδρύματα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παρά τις θετικές εξελίξεις, το οικονομικό περιβάλλον «συνεχίζει να βαραίνει τον τραπεζικό τομέα και συνιστά τον βασικό παράγοντα κινδύνου για το μέλλον».
Ο δανεισμός προς τις πιο μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ισπανία συνεχίζει να συρρικνώνεται ταχύτατα, ενώ τα επίπεδα χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα παραμένουν υψηλά, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έκθεση σημειώνει ότι η αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί μετά την κατάρρευση του τομέα των κατασκευών στην Ισπανία, η οποία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο ξέσπασμα της κρίσης σε αυτή τη χώρα. Επίσης, τονίζεται ότι η Ισπανία χρειάζεται να συνεχίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όπως αυτή του ασφαλιστικού και της εσωτερικής αγοράς.
Η Ισπανία βγήκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο φέτος κι αναμένεται να καταγράψει έναν ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της το 2014. Η έξοδός της από το πρόγραμμα στήριξης αναμένεται τον Ιανουάριο του 2014.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο