Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2004 14:13

«Bάση συζήτησης» το σχέδιο της ΕΕΤ για το ασφαλιστικό στις τράπεζες

Το σχέδιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού των τραπεζών (σχέδιο Σάλλα) αποτελεί βάση συζήτησης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος. Τόνισε πάντως ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες για κάθε τράπεζα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Το σχέδιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού των τραπεζών (σχέδιο Σάλλα) αποτελεί βάση συζήτησης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος. Τόνισε πάντως ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες για κάθε τράπεζα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Το σχέδιο ενιαίας λύσης του ασφαλιστικού στις τράπεζες συζήτησαν σήμερα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Οι τραπεζίτες θεωρούν τη λύση που προτείνει το σχέδιο Σάλλα για το ασφαλιστικό θετική εξέλιξη και μάλιστα τη μόνη δυνατή.

Με βάση την πρόταση Σάλλα, το Δημόσιο και οι τράπεζες επιβαρύνονται κατά 50% με το αναλογιστικό έλλειμμα που υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ, ενώ η συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων με το ποσό των 2 δισ. ευρώ θα καταβληθεί άμεσα.

Η τριμερής ανάληψη της ευθύνης θεωρείται η δικαιότερη λύση από τις τράπεζες, οι οποίες πιέζονται χρονικά να επιλύσουν το πρόβλημα εν όψει των διεθνών λογιστικών προτύπων, επιδιώκουν όμως και να τακτοποιήσουν διά παντός ένα χρονίζον ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, κυβέρνηση και τραπεζίτες συγκλίνουν στην προτεινόμενη προοπτική επίλυσης του ασφαλιστικού, καθώς το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει θετικά την πρόταση Σάλλα.

Την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας θα συναντηθεί με την ΟΤΟΕ για να καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης των θέσεων μεταξύ του υπουργείου, των τραπεζιτών και των εργαζομένων.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης διευκρίνισε χθες ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετάσχει στην επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, που αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα μόνο στο ποσοστό που αναλογεί στη μετοχική του σύνθεση σε κάθε τράπεζα, ενώ η ίδια αρχή ισχύει και για το κόστος του προγράμματος της εθελούσιας εξόδου που θα εφαρμόσει ο ΟΤΕ.

Ο υπουργός είπε συγκεκριμένα ότι «υπάρχουν διάφορα σχέδια που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει λύση η οποία δεν μπορεί να επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο, πέρα της μετοχικής του παρουσίας σε μερικές τράπεζες. Αυτό είναι η βασική αρχή».

Είναι σαφές ότι ο υπουργός αποκλείει την καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό κεφαλαίων, πέραν εκείνων που προκύπτουν από το ποσοστό των μετοχών του σε κάθε τράπεζα.

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι «για το ασφαλιστικό υπάρχουν συζητήσεις και με τους εκπροσώπους των τραπεζών και με τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Αυτό είναι το μόνο αντικείμενο συζήτησης που έχουμε».

Η ΟΤΟΕ

«Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέσω των υπουργών Απασχόλησης κ. Π. Παναγιωτόπουλου και Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, αλλά και μετά τη δημοσίευση του σχεδίου του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μ. Σάλλα για την επίλυση του Ασφαλιστικού του κλάδου μας, δημιουργούνται νέα δεδομένα τα οποία καλύπτονται από πέπλο αβεβαιότητας για τις πραγματικές προθέσεις Κυβέρνησης και Τραπεζιτών», εκτιμά η ΟΤΟΕ, η οποία παραμένει στη θέση της για επίλυση του Ασφαλιστικού στο χώρο των Τραπεζών, με βάση την πρότασή της για τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου ασφάλισης.