Το δολάριο και το γεν υποχωρούν έναντι των νομισμάτων των χωρών με θετική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, τα οποία δέχονται στήριξη από την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών και την προοπτική περισσότερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα.
Το δολάριο και το γεν υποχωρούν έναντι των νομισμάτωντων χωρών με θετική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, τα οποία δέχονται στήριξη από την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών και την προοπτική περισσότερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα.
Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο έδω και δύο μήνες, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε τις πιο σαρωτικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις , εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Ωστόσο το δολάριο και το γεν κινούνται χαμηλότερα λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών γύρω από την διατήρηση ή όχι, των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει την εβδομάδα σε μια θετική βάση, όπου η προοπτική της μεταρρύθμισης στην Κίνα και τα χαμηλά επιτόκια στις ανεπτυγμένες χώρες στηρίζουν τις διεθνείς μετοχές, όπως σημειώνει ο Τομ Λέβινσον, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στην ING.
Όπως προσθέτει, τα νομίσματα χρηματοδότησης, όπως δολάριο, το γεν και το ελβετικό φράγκο δέχονται πίεση σήμερα, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν την αξία και την απόδοση.
Το δολάριο υποχωρεί από υψηλά της περασμένης εβδομάδας, μετά και τα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν, με τους επενδυτές να αναμένουν πλέον ότι η Fed θα αρχίσει το tapering τον Μάρτιο 2014.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , ωστόσο , έχει επίσης δεσμευθεί να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει επίσης δεσμευθεί να είναι επιθετική στην παροχή νομισματικών μέτρων τόνωσης για να επιτύχει το στόχο της για τον πληθωρισμό .
Ο σημαντικός όγκος παγκόσμιας ρευστότητας και η υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στα χαμηλής απόδοσης νομίσματα, όπως το δολάριο , το γεν και το ελβετικό φράγκο και λίγοτερο έναντι του ευρώ, σε σχέση με νομίσματα όπως τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας .
Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί 0,2% στις 80.665 μονάδες λόγω τις μείωσης των θέσεων των επενδυτών στο αμερικάνικο νόμισμα.
Έναντι του γεν, υποχωρεί 0,3% στο 99,845, ενώ το ευρώ υποχωρεί 0,2% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στο 134,92.
Έναντι του δολaρίου, το ευρώ ενσιχύεται οριακά 0,12% στο 1,3515.