Στη συμφωνία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να χρησιμοποιείται ως ύστατη λύση για την διάσωση τραπεζών κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.
Στη συμφωνία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να χρησιμοποιείται ως ύστατη λύση για την διάσωση τραπεζών κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι ο ESM θα μπορεί να εξαγοράζει μερίδια τραπεζών σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις και οι μέτοχοί τους αδυνατούν να τις διασώσουν.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, με την απόφαση αυτή φαίνεται να επιλύονται οι διαφωνίες της Γερμανίας με άλλες χώρες της ευρωζώνης για το αν το Ταμείο θα έπρεπε να αποτελεί ύστατη λύση για τις τράπεζες εκείνες, που σύμφωνα με τις διαγνωστικές μελέτες των κεντρικών τραπεζών του χρόνου, αποδειχτεί ότι χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το εργαλείο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με όριο τα 60 δισ. ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου μετά τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism).
Για την απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από τον ESM, η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να καταλήξει σε συμφωνία επί της νομοθεσίας που θα προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης, ακόμη και σε μεγαλοκαταθέτες, σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσει μία τράπεζα. Ο νέος νόμος θα πρέπει να έχει εγκριθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Άλλη προϋπόθεση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει αναλάβει την τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο του 2014.
Επιπλέον, η Γερμανία θα πρέπει να αλλάξει την νομοθεσία της, που αυτή τη στιγμή απαγορεύει ρητά την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.
Πηγή: Reuters