Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2004 10:06

Πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ άνοιξαν πριν από λίγο οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς τα κατώτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/04/986041.htm επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες σχετικά με τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Αρνητικά επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία και η διατήρηση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο κοντά σε επίπεδα – ρεκόρ. Την Παρασκευή το ευρώ ξεπέρασε το επίπεδο των 1,34 δολαρίων, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ περιόρισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας καθώς και τις προσδοκίες για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ που καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου φέρνουν το ενιαίο νόμισμα ολοένα και πιο κοντά στο επίπεδο του 1,35 δολαρίου, το οποίο θεωρείται δυσβάσταχτο για τους εξαγωγείς της Ευρώπης. Αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη διάσπαση των 1,35 δολαρίων ίσως ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση παρεμβαίνοντας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Στις 9:39 ώρα Ελλάδος, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα είχε διαμορφωθεί στα 1,3430 δολάρια. Το απόγευμα της Παρασκευής αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,3461 δολάρια καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο των επιχειρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Telecom Italia SpA σχεδιάζει να προβεί στην εξαγορά του υπόλοιπου 44% του μετοχικού κεφαλαίου της Telecom Italia Mobile (ΤΙΜ). Οι μετοχές των παραπάνω εταιρειών έχουν τεθεί προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.729 μονάδες (-0,4%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.198,3 μονάδες (-0,3%).

Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο Euronext θα καθυστερήσει η έναρξη των συνεδριάσεων στα χρηματιστήρια του Αμστερνταμ, του Παρισιού και των Βρυξελλών.

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες Οκτωβρίου στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εν λόγω παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,1% έναντι αύξησης 0,8% το Σεπτέμβριο.