Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 10:10

Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟ είναι το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης λόγω της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/07/986658.htm και της συνεχιζόμενης ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στην αγορά του Λονδίνου, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραψε το πρωί και νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου φθάνοντας τα 1,3467 δολάρια. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας των κρατών μελών του ευρώ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ απηύθυναν χθες κοινή έκκληση για αλλαγή της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο συνδυασμός της πτώσης του δολαρίου και της ανόδου του ευρώ αποβαίνει κατά της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/07/986757.htm .

Στα χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης οι δείκτες FTSE 100 και Xetra DAX άνοιξαν σχεδόν αμετάβλητοι στις 4.723,5 μονάδες και στις 4.194 μονάδες αντιστοίχως. Στα επίπεδα του χθεσινού κλεισίματος, στις 3.763,6 μονάδες, άνοιξε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι.

Στις 12:00 ώρα Ελλάδος θα ανακοινωθεί στη Γερμανία ο δείκτης του ινστιτούτου ZEW για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, ο παραπάνω δείκτης υποχώρησε το Δεκέμβριο στις 10 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο διετίας, εξαιτίας ανησυχιών για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στην οικονομία.

Στις ΗΠΑ, στις 15:30, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την παραγωγικότητα στο τρίτο τρίμηνο. Οι αναλυτές που έλαβαν μέρος σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν αύξηση της παραγωγικότητας κατά 2% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης κατά 3,9% στο δεύτερο τρίμηνο.