Απέρριψε το σκεπτικό της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγξει τη Γερμανία για ενδεχόμενη μακροοικονομική ανισορροπία λόγω των μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων της το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι το πλεόνασμα δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν προκύπτει από μεγάλη ανταγωνιστικότητα.
Απέρριψε το σκεπτικό της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγξει τη Γερμανία για ενδεχόμενη μακροοικονομική ανισορροπία λόγω των μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων της το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι το πλεόνασμα δεν αποτελεί πρόβλημα όταν προκύπτει από μεγάλη ανταγωνιστικότητα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελούν πρόβλημα, όταν είναι - όπως στην Γερμανία - αποτέλεσμα υψηλής ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε λειτουργούσες αγορές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ.
Πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να περιορίζονται οι ανισορροπίες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διευκρίνισε ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η γερμανική ανταγωνιστικότητα —«θα ήθελα και άλλες Γερμανίες στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής—, αλλά τόνισε ότι «πρέπει να διερευνηθεί εάν η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη».
Αρνήθηκε να απαντήσει πάντως σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Βερολίνο.
Από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών Ματίας Βίσμαν επισήμανε ότι «το πλεόνασμα στις εξαγωγές δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης στην αγορά, αλλά ανταγωνιστικότητας, την οποία οι γερμανικές επιχειρήσεις οικοδομούν μέρα με τη μέρα». «Οι εξαγωγές μας βοηθούν την Ευρώπη» συμπλήρωσε.