Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2004 13:15

Προς συγχώνευση οι γαλακτοκομικές Campina και Arla

ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ Campina BV και Arla Foods AmbA, προκειμένου να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη συνεταιριστική εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο. Οι όροι της συγχώνευσης, δεν έγιναν γνωστοί.

Η νέα εταιρεία, Campina Arla, θα έχει ετήσιες πωλήσεις περίπου 10 δισ. ευρώ (13,3 δισ. δολ.), θα απασχολεί 28.000 ανθρώπους και θα έχει μέλη της περίπου 21.000 κτηνοτρόφους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Campina, που εδρεύει στην Ολλανδία. Οι δύο εταιρείες, Campina και Arla (που εδρεύει στη Δανία), είναι στενά συνδεδεμένες.

Η βιομηχανία γαλακτοκομικών της Ευρώπης, συρρικνώνεται, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός από τις εταιρείες τροφίμων, όπως από την Unilever και την Tesco Plc, βλάπτοντας τα μερίδια αγοράς για τους μικρότερους παραγωγούς και λιανοπωλητές. Νωρίτερα φέτος, η Tesco και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Asda της Wal-Mart Stores Inc., μείωσαν τον αριθμό των προμηθευτών γάλακτος, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος και να διατηρήσουν τις τιμές τους σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

«Με την Campina Arla, θα δημιουργήσουμε μία συνεταιριστική βιομηχανία γαλακτοκομικών, περισσότερο ανταγωνιστική, καθώς θα έχει τη δύναμη των μελών της, κτηνοτρόφων, των καταναλωτών και των υπαλλήλων της», ανέφερε σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της Campina, Justinus Sanders, ο οποίος θα αναλάβει τη διοίκησή της.

Ο συνεταιρισμός θα έχει δύο κεντρικά γραφεία, το κύριο στην Κοπεγχάγη και ένα ακόμη στο Zaltbommel. Η Campina Arla θα συνεχίσει να ανήκει και να ελέγχεται από τους κτηνοτρόφους.

Η Arla Foods, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην παραγωγή γάλακτος, γιαουρτιού, επιδορπίων, τυρού και βουτύρου στην Σκανδιναβία και τη Βρετανία, ενώ η Campina παράγει τα ίδια προϊόντα για το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Ρωσία.