Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 11:04

Ο χρυσός παλεύει και το Brent κινείται χαμηλότερα

Ενώ οι επενδυτές παγκοσμίως προσπαθούσαν να αποκτήσουν μετοχές του Twitter μετά και την ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη αρχική δημόσια εγγραφή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξάφνιασε πολλούς από τους επενδυτές με τις αποφάσεις που πήρε.

του Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank

Ενώ οι επενδυτές παγκοσμίως προσπαθούσαν να αποκτήσουν μετοχές του Twitter μετά και την ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη αρχική δημόσια εγγραφή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξάφνιασε πολλούς από τους επενδυτές με τις αποφάσεις που πήρε. Η μείωση του βασικού επιτοκίου ήρθε σαν αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών η οποία θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε στα γεγονότα της εβδομάδας τα αποτελέσματα για την ανάπτυξη στο τρίμηνο και τα στοιχεία για την δημιουργία θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ τα εξέπληξαν θετικά και οδήγησαν το EUR χαμηλότερα έναντι κυρίως των Υen και USD.
Τα εμπορεύματα κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος για Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με τον δείκτη DJ-UBS να αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3½ ετών. Η αυξανόμενη προσφορά χωρίς σημαντική αύξηση στην ζήτηση προκάλεσε μείωση στις τιμές και στους τρεις τομείς με τα περισσότερα εμπορεύματα να καταγράφουν αρνητική απόδοση από την αρχή του χρόνου, με το κακάο και το παλλάδιο να αποτελούν τις μόνες εξαιρέσεις.

Τα βιομηχανικά μέταλλα υπό πίεση

Τα βιομηχανικά μέταλλά κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση την προηγούμενη εβδομάδα ενώ τα πολύτιμα μέταλλα κινήθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις με τον χρυσό και το ασήμι να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Τα βασικά αγροτικά εμπορεύματα όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, κινήθηκαν καθοδικά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναμένεται να ανακοινώσει αργά την Παρασκευή την δραματική μεταβολή στα αποθέματα μετά την σχεδόν τέλεια καλλιεργητική περίοδο στις ΗΠΑ. Τέλος, στον ενεργειακό κλάδο τόσο το πετρέλαιο τύπου Brent όσο και το πετρέλαιο τύπου WTI, κινήθηκαν χαμηλότερα. 

Το Brent σε χαμηλό τεσσάρων μηνών

Η πορεία στις τιμές του πετρελαίου τύπου WTI που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει εξαπλωθεί και στο πετρέλαιο τύπου Brent με αποτέλεσμα το spread μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών πετρελαίου να επιστρέφει στα USD 10/βαρέλι. Οι συνθήκες στην spot αγορά, η συνεχιζόμενη ρευστοποίηση κερδοσκοπικών θέσεων, οι συνομιλίες στην Γενεύη ανάμεσα στο Ιράν και τα Δυτικά κράτη και η ισχυροποίηση του δολαρίου, αποτελούν τους βασικότερους λόγους διατηρήσεις  της αρνητικής δυναμικής και στις δύο αγορές πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ τονίζει την απειλή του σχιστολιθικού πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ τονίζει στην ετήσια έκδοση του World Oil Outlook κάποιες από τις μεταβολές στην δυναμική που δημιουργήθηκαν εξαιτίας την αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου η οποία, όπως αναμένει ο οργανισμός, θα μπορούσε να μειώσει έως και 8 τοις εκατό το μερίδιο του στην αγορά πετρελαίου τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς ο ανταγωνισμός από χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ συνεχίζει να αυξάνει. Παράλληλα ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να βλέπει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας κυρίως της αύξησης χρησιμοποίησης μέσω μεταφοράς που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο σαν καύσιμη ύλη σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα. Η πρόβλεψη από τον ΟΠΕΚ εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης είναι μια τιμή πετρελαίου γύρω στα USD 110/βαρέλι μέχρι το 2020, κοντά στο επίπεδο τιμής που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία 3 χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις στην Γενεύη θα συνεχίσουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον της αγοράς καθώς μια αύξηση των εξαγωγών από το Ιράν σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της παραγωγής στην Λιβύη, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υποχρεώσει την Σ. Αραβία να περιορίσει την παραγωγή της με σκοπό την διατήρηση της σταθερότητας στην τιμή του πετρελαίου όχι κάτω από τα USD 100/βαρέλι. 
Όπως προαναφέραμε η δυναμική και στις δύο αγορές πετρελαίου παραμένει αρνητική. Μέχρι να δούμε κάποια αύξηση στην ζήτηση περαιτέρω απώλειες δεν μπορούν να αποκλειστούν με την τιμή USD 100/βαρέλι για το Brent να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το WTI έχει επιστρέψει στο επίπεδο των USD 95/βαρέλι το οποίο και αντιστοιχεί στην μέση τιμή των τελευταίων 3 ετών. Με τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ να επιστρέφουν στην ενεργό δράση μετά τις εργασίες συντήρησης και την μεταστροφή τους προς την παραγωγή του χειμώνα, η ζήτηση για το WTI αναμένεται να αυξηθεί κάτι που θα μπορούσε να δώσει μια επιπρόσθετη πίεση στο premium του Brent έναντι του WTI.

Χρυσός και ασήμι υπό πίεση μετά τα βελτιωμένα στοιχεία από τις ΗΠΑ

Τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα αυτή την εβδομάδα με τους επενδυτές να αναζητούν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα. Τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα για το ΑΕΠ του τριμήνου και τα στοιχεία για την δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αφαίρεσαν την περαιτέρω στήριξη χωρίς όμως να δίνουν μια σημαντική ώθηση προς τα κάτω. Το βασικό ερώτημα είναι το πότε η Fed θα ξεκινήσει την επιβράδυνση του προγράμματος της μηνιαίας επαναγοράς στοιχείων ενεργητικού, με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία να αυξάνουν την πιθανότητα έναρξης του προγράμματος τον Δεκέμβριο.

Η κατεύθυνση του δολαρίου η οποία και ανακτήθηκε κυρίως έναντι του EUR τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποτελεί και αυτή ένα ακόμη πεδίο αβεβαιότητας. Σε αντιπαράθεση με αυτό βλέπουμε την δυνατότητα για μια μακρά και καθυστερημένη διόρθωση στις μετοχές στις ΗΠΑ με τον δείκτη S&P 500 να παρουσιάζει την περίοδο αυτή αύξηση 25 τοις εκατό για το 2013. Μια κίνηση κάτω από το επίπεδο στήριξης των USD 1,294/ουγιά, ακολουθώντας τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να οδηγήσει την τιμή στο χαμηλότερο επίπεδο του περασμένου μήνα και των USD 1,252/ουγιά. Ενδείξεις πωλήσεων μετοχών και / ή υποχώρησης του δολαρίου, είναι πιθανόν να παρέχουν κάποια στήριξη στην αγορά του χρυσού. Επιπλέον, όπως συνηθίζεται θα πρέπει να παρατηρήσουμε και τις αποδόσεις των ομολόγων με την συνεχιζόμενες αυξήσεις όμως να αφήνουν μικρό περιθώριο τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

Έκθεση στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει την ανατροπή στα αποθέματα

Αργά την Παρασκευή αναμενόταν από το Υπουργείο Γεωργίας στις ΗΠΑ να επιβεβαιώσει την πλήρη ανατροπή των αποθεμάτων βασικών καλλιεργειών τον ερχόμενο χειμώνα. Η εξαιρετική καλλιεργητική περίοδος αναμένεται να οδηγήσει τα αποθέματα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών, σε σύγκριση με το υπάρχον χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών.
Σαν αποτέλεσμα, είδαμε την τιμή του καλαμποκιού να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο σε 3 χρόνια και στο μισό σχεδόν από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο.