Στο Χ.Α. είχαμε τη δεύτερη διαδοχικά καθοδική εβδομάδα αν και ήταν μικρή η εβδομαδιαία πτώση. Η θέση μας σήμερα είναι πως τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμα αναφορικά με την κατεύθυνση των τιμών στο ταμπλό του ΧΑ και πολλά θα εξαρτηθούν από την εισροή κεφαλαίων στο ΧΑ, μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.
Στο Χ.Α. είχαμε τη δεύτερη διαδοχικά καθοδική εβδομάδα αν και ήταν μικρή η εβδομαδιαία πτώση. Η θέση μας σήμερα είναι πως τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμα αναφορικά με την κατεύθυνση των τιμών στο ταμπλό του ΧΑ και πολλά θα εξαρτηθούν από την εισροή κεφαλαίων στο ΧΑ, μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Το ίδιο ισχύει και για την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά.
Η στήλη κάνει μόνο μια επισήμανση πέρα από τα ανωτέρω, σπονδή στην αντιθετική λογική αναφορικά με την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Ο λόγος Bull / Bear, των αισιόδοξων προς τους απαισιόδοξους, αναρριχήθηκε στο 3,54 την περασμένη εβδομάδα, πολύ επάνω από το πρόσφατο χαμηλό στο 1,96, πριν από τρεις εβδομάδες. Υπήρξαν μόνο τρεις προηγούμενες εγγραφές άνω των 3,50 από το 2003 ως τώρα. Οι δύο πρώτες συνέβησαν κατά τη διάρκεια του 2003 σε δυο διαδοχικές εβδομάδες του Ιουνίου, που ήταν κατά την έναρξη της ανοδικής φάσης της προηγούμενης δεκαετίας για την αγορά. Ο δείκτης ξεπέρασε το 3,50 και πάλι κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου του 2011, μετά από λίγο ο S&P 500 πήγε σε διόρθωση 19,4 % ως το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
Η παγκόσμια αγορά μετοχών κρατήθηκε κοντά στα επίπεδα που αποτελούν ρεκόρ υψηλών παρά την ανατάραξη που προκλήθηκε στην διάρκειά της. Αφού την Πέμπτη η ανάγνωση της μεταβολής του ΑΕΠ προκάλεσε πτώση στους βασικούς δείκτες που ανάλογή της, είχε να συμβεί από το τέλος Αυγούστου με τον βαρύτερο και αντιπροσωπευτικότερο δείκτη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας S&P500 να βουτάει κατά -1,32%, έχοντας επίσης την Τρίτη ένα πτωτικό κλείσιμο -0,28%. Την Παρασκευή όμως, ο S&P500 έγραψε άνοδο +1,34% και με τα μικρά κέρδη των δυο προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων, κατάφερε να εμφανίσει πάλι εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 0,5%. Αλλά βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το ρεκόρ υψηλού στο βίο του.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου έχουν οδηγηθεί σε κορυφές που για άλλα είναι υψηλά πενταετίας και για άλλα ιστορικά ρεκόρ. Οι επενδυτές διεθνώς έχουν πιστέψει ότι η άνοδος των χρηματιστηρίων, σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της φθηνής ρευστότητας που παρέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες των αναπτυγμένων κύρια οικονομιών, μέσα από προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης. Από το Μάιο ωστόσο, η Fed έστειλε μήνυμα, ότι θα ξεκινήσει κάποια στιγμή στο 2013 την μείωση των προγραμμάτων αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας και έβαλε στο νου των αναλυτών το tapering, ως υψηλής πιθανότητας ενδεχόμενο. Οι μήνες πέρασαν και τίποτε δεν άλλαξε στην πολιτική της Fed, ως τώρα, για διάφορους λόγους. Ωστόσο, κάθε ένδειξη ισχυροποίησης των ρυθμών ανάπτυξης θεωρείται απειλή για σταδιακή μείωση των προγραμμάτων χαλάρωσης και προκαλεί ρευστοποιήσεις θέσεων στα μεγάλα χρηματιστήρια. Αυτά επιβεβαίωσαν οι αγορές μετοχών και τη βδομάδα που πέρασε.
Τεχνική ανάλυση
Διαγραμματικά, τα μέγιστα των προηγούμενων δύο εβδομάδων είναι ανώτερα του μέγιστου της δεύτερης χρηματιστηριακά εβδομάδας του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα κάθε max εβδομάδας, από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και μετά, να είναι ανώτερο του μέγιστου της επόμενης και κάτι αντίστοιχο συνέβη, από την ανάποδη, με τα ελάχιστα εβδομάδας. Το ελάχιστο της τελευταίας σημειώθηκε στις 5 Νοεμβρίου και ήταν οι 376,58 μονάδες όταν τις δύο προηγούμενες οι θεσμικοί δεν είχαν περάσει τον 25άρη κάτω από τις 380 μονάδες.
Υπάρχουν μετοχές που η καθοδική τους ορμή τις οδήγησε σε σημείο να σημειώνουν την Παρασκευή χαμηλά εβδομάδας, που έγιναν και χαμηλό τελευταίων 30 ημερών, ενώ για την ΣΩΛΚ το ελάχιστο εβδομάδας ήταν και ελάχιστο τελευταίων 3 μηνών.
Βέβαια υπάρχουν και blue chip που το μέγιστο εβδομάδας έγινε και μέγιστο τελευταίων δώδεκα μηνών και αυτά είναι: ΦΦΓΚΡΠ στα 23,67 ευρώ και κλείσιμο στα 23,42, η ΜΥΤΙΛ στα 6,27 ευρώ και κλείσιμο στα 6,15 και η ΤΕΝΕΡΓ στα 3,78 ευρώ και κλείσιμο στα 3,73. Ακολουθούν οι μετοχές που το μέγιστο εβδομάδας έγινε ως και max τελευταίων τριών μηνών, όπως η ΦΡΙΓΟ στα 6,19 ευρώ με κλείσιμο στα 6,14. Τέλος, το μέγιστο εβδομάδας της ΕΕΕ έγινε και μέγιστο τελευταίων 30 ημέρων στα 21,99 με κλείσιμο στα 21,54. Ακόμα και από αυτή τη μικρή λεπτομέρεια που αναφέραμε, φαίνεται ότι καμιά μετοχή δεν είχε τόσο σταθερό και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον ως το τέλος της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή, ώστε να κλείσει πάνω στο μέγιστο. Κάτι που ήταν σύνηθες φαινόμενο στις έντονα ανοδικές συνεδριάσεις των προηγούμενων δύο μηνών.
Παράλληλα οι στατιστικές λεπτομέρειες που αφορούν στις καθοδικές μετοχές και αφορούν στο ποσοστό της απομάκρυνσης της τιμής του κλεισίματος της Παρασκευής από το μέγιστο εβδομάδας, δείχνουν ότι τη μεγαλύτερη βουτιά έχει η ΒΙΟΧΚ -15,7%, όταν ο 25άρης απέχει -1,3%από το υψηλό εβδομάδας. Ακολουθούν με μεγάλη απόσταση από το υψηλό εβδομάδας οι ΣΩΛΚ -9,1% και εβδομαδιαία πτώση -8,65%, η ΤΙΤΚ με -7,7% και εβδομαδιαία πτώση –5,9%, η ΔΕΗ -5,5% και εβδομαδιαία πτώση –5,61%, η ΠΕΙΡ -4,6% και εβδομαδιαία πτώση -3,4%. Εκτιμάμε πως δεν θα αλλάξει η δυναμική αυτή τη βδομάδα με το πλήθος των νικητών και των καθοδικών blue chip περίπου ισοδύναμο.
Στο Χ.Α.
Μπορεί για τους αναγνώστες το πολιτικό σκηνικό να παρήγαγε δυνατές εικόνες αλλά για τους θεσμικούς του ΧΑ ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιάφορες Ακόμα και οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν φαίνεται να έπαιξαν ρόλο τόσο όσο οι κινήσεις των επαγγελματιών με βάση χρηματιστηριακά καθαρά κριτήρια. Αυτά ήταν οι ρευστοποιήσεις θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip με εξαιρετικές επιδόσεις το τελευταίο δίμηνο και δυσάρεστες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Αλλά και επιμονή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για συγκεκριμένα blue chip όπως φαίνεται και από τις εβδομαδιαίες μεταβολές του πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο της εβδομάδας. Δεν είναι τέλος χωρίς βαρύτητα το γεγονός της ένταξης μετοχών του ΧΑ στον δείκτη MSCI από τις 26 Νοεμβρίου. Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ, αλλά κατά την γνώμη μας λειτούργησε θετικά την περίοδο πριν την επίσημη ανακοίνωση και έτσι θα λειτουργήσει ακόμα, αλλά αργότερα.
Οι τίτλοι που θα συνθέσουν το νέο δείκτη MSCI Greece τελικά είναι 10 και θεωρούμε ότι ήταν περισσότεροι από όσους εκτιμούσαν οι αγοραίοι. Στο δείκτη MSCI Greece εκτός των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που διατηρούνται , προστίθενται οι τίτλοι της ΕΤΕ, της ΠΕΙΡ, της ΑΛΦΑ, της ΔΕΗ, ΦΦΓΚΡΠ, των ΕΛΠΕ, της ΜΠΕΛΑ και του ΤΙΤΚ. Ως θετική έκπληξη εξέλαβαν οι εγχώριοι αναλυτές το γεγονός ότι ο MSCI ανακοίνωσε ότι οι τρεις μεγαλύτερες προσθήκες σε όρους κεφαλαιοποίησης στο δείκτη MSCI Emerging Markets Index είναι οι τρεις τραπεζικές μετοχές από την Ελλάδα, δηλαδή ΕΤΕ, της ΠΕΙΡ, της ΑΛΦΑ. Με τον νέο δείκτη MSCI Greece να αποτελείται από 10 μετοχές, μεγάλη σημασία αποκτά η βαρύτητα που θα έχει η χώρα στους δείκτες MSCI EM και MSCI EMEA.
Τεχνικά η εβδομάδα είχε δυο πτωτικές συνεδριάσεις και δυόμισι ανοδικές με την τελευταία να καταλήγει σε πτώση. Αλλά οι καθαρά ανοδικές δεν μπόρεσαν να εξαφανίσουν τις ζημιές που έφεραν οι δυο πρώτες με αποτέλεσμα να έχουμε μια συσσώρευση τιμών λίγο κάτω από τα υψηλά του δευτέρου εξαμήνου. Αρχικά φάνηκε ότι θα μπορούσε η διόρθωση της Δευτέρας κατά -1,27% στον ΓΔ και κατά -1,23% για τον 25άρη, συνδυασμένη με βουτιά την Τρίτη κατά -2,10% και -2,17% αντίστοιχα στους βασικούς δείκτες, να άνοιγε το δρόμο για διόρθωση στο ΧΑ, πάνω από 5%.
Η σαφήνεια της ανόδου την Τετάρτη άλλαξε το κλίμα, καθώς ο ΓΔ κέρδισε +1,60% με τον 25άρη στο +1,78% ενώ η συνεδρίαση την Πέμπτη με ανάλογες περίπου μεταβολές +1,25% και +1,48% αντίστοιχα, έφερε την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στη γειτονιά των 70 δις ευρώ. Ο τζίρος αρχικά κινήθηκε σε επίπεδα κάτω του μέσου τζίρου της προηγούμενης βδομάδας, αλλά σταδιακά ανέβαινε με καλύτερο εκείνο της Παρασκευής. Στην τελευταία συνεδρία «παίχτηκε» το πρόσημο της εβδομαδιαίας μεταβολής για ΓΔ και 25άρη ενώ η πτώση ήταν βέβαιη για τον FTSEM με -1,85% βουτιά από την Πέμπτη. Τελικά με μια συνεδρίαση που οι δείκτες κινήθηκαν στο μεγαλύτερο διάστημα με κέρδη, το φινάλε ήταν πτωτικό με αποτέλεσμα αν και με οριακές απώλειες την Παρασκευή η μεταβολή των βασικών δεικτών έγινε περίπου ισοδύναμη και για όλους κάτω του -1%.
Σήμερα
Το κλίμα από τις σημερινές συναλλαγές στην Ασία περιγράφεται ως ακολούθως: Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων σήμερα, καθώς ένα κύμα εκπλήξεων από τα μακροοικονομικά στις ΗΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες, ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα προγράμματα του QE από το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, του γεν και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Προσθέτοντας σε αυτή την ανησυχία, ο ετήσιος πληθωρισμός της Κίνας αναρριχήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών τον Οκτώβριο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες της αγοράς για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αφού η Βιομηχανική παραγωγή και σημαντικά στοιχεία για τις επενδύσεις, υπογράμμισαν σημάδια σταθεροποίησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Οκτωβρίου παρατείνοντας την πτώση κατά 1% την Παρασκευή.
Το δολάριο ήταν σταθερό στα 99,01 γεν, όχι μακριά από το υψηλό επτά εβδομάδων 99,41 που έφτασε την περασμένη Πέμπτη, και κερδίζει σήμερα 0,1% στα 1,3358 δολάρια, αφού σημείωσε άνοδο 0,4% την Παρασκευή.
Επειδή το γεν εξασθένησε , ο Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύεται κατά 1,3% με σχετικά χαμηλούς όγκους, αφού έχασε -0,8% την περασμένη εβδομάδα.
Τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street υποχωρούν -0,1% μετά από άνοδο του S&P500 την Παρασκευή που αναρριχήθηκε 1,34%.
Ο χρυσός υποχώρησε 0,1% στα 1,286 δολάρια η ουγγιά περίπου, προσθέτοντας στην βουτιά της Παρασκευής κατά -1,5% κοντά σε χαμηλό τριών εβδομάδων από τις ανησυχίες ότι η Fed θα καταργήσει σύντομα την υποστήριξή της στην οικονομία.
Οι τιμές του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν 0,3% στα 105,5 δολάρια το βαρέλι περίπου, μετά από την άνοδο 1,6% της Παρασκευής.
Αξίζει αναφοράς και πλήρους ανάγνωσης ένα σχόλιο που φιλοξενείται στο site με τίτλο: «Τι θα επηρεάσει τις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα»
Οι επενδυτές στην Wall Street θα έχουν τα βλέμματα στραμμένα στα διάφορα σχόλια των αξιωματούχων της Fed που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν ακόμη περισσότερο το τοπίο γύρο από το «πότε» του tapering της Fed, ενώ στην Ευρώπη το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα διάφορα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται αυτήν την εβδομάδα, όπως το ΑΕΠ γ’ τριμήνου της Ευρωζώνης, τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού καθώς και της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και στην τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας για την βρετανική οικονομία.
ΗΠΑ
Το ράλι της Wall Street θα μπορούσε να τεθεί σε δοκιμασία αυτήν την εβδομάδα, εάν τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Τζάνετ Γέλεν, ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει το tapering νωρίτερα από ότι αναμένεται.
Αν και η εβδομάδα δεν έχει πολλές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων, το ότι οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων έχουν αυξηθεί, ενισχύουν περαιτέρω την άποψη ότι η Fed μπορεί σύντομα να προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν για να ολοκληρωθεί το έτος, πολλοί επενδυτές έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο κάποιας διόρθωσης στην αγορά, καθώς και ο δείκτης S&P 500 έχει τρέξει 24% από τις αρχές του έτους.
Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από την Fed, ακόμα και αν οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποτιμούν ότι η Fed είναι έτοιμη να κάνει μια κίνηση σύντομα.
Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει σειρά ομιλιών από τους αξιωματούχους της Fed , αλλά κλείδι αποτελεί η ακρόαση της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, σχετικά με τον διορισμό της νέας επικεφαλής της Fed, Tζ. Γέλεν. Η Γέλεν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των μέτρων τόνωσης και αναμένεται να αντιμετωπίσει κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους που ανησυχούν για την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed , αλλά το πιο πιθανό είναι να εγκριθεί ο διόρισμός της. Η θητεία του Μπεν Μπερνάνκι λήγει στις 31 Ιανουαρίου του 2014.
Αν και οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να μην αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει το tapering εντός του τρέχοντος έτους , μια σειρά αισιόδοξων οικονομικών στοιχείων την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων από το μέτωπο των νέων μισθοδοσιών, ενίσχυσαν την άποψη για δράση από την Fed σύντομα.
Μια δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη Παρασκευή έδειξε ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το tapering θα ξεκινήσει νωρίτερα, πριν από τον Μάρτιο του 2014 που προέβλεπαν προηγουμένως.
Ευρώπη
ΑΕΠ Ευρωζώνης
Στο ραντάρ των επενδυτών θα βρεθούν οι ανακοινώσεις των στοιχείων για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου της Ευρωζώνης, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται να δείξει αύξηση 0,1% από το β’ τρίμηνο, με την ύφεση να διαμορφώνεται στο 0,4% σε ετήσια βάση.
Τόσο η Γερμανία (+0,4 % σε τριμηνιαία βάση ) όσο και η Γαλλία ( 0,0 % σε τριμηνιαία βάση ) αναμένεται να παρουσιάσουν επιβράδυνση από το 2ο τρίμηνο, ενώ η Ισπανία αναμένεται να σημειώσει επιστροφή στην ανάπτυξη ( +0,1 % σε τριμηνιαία βάση ), και η ύφεση στην Ιταλία (-0,2 % σε τριμηνιαία βάση ) αναμένεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς.
Πάντως, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα μπορούσε να αποδειχθεί προσωρινή, μετά από μια σχετικά ισχυρή ανάκαμψη 0,3 % το 2ο τρίμηνο , και η αντίδραση της αγοράς δεν αναμένεται να είναι σημαντική , όσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η βελτίωση της οικονομίας συνεχίζεται.
Πληθωρισμός
Τα στοιχεία του πληθωρισμού (τελική ανάγνωση) θα επιβεβαιώσουν πιθανότατα την ισχυρή πτώση που σημειώθηκε στην προκαταρκτική εκτίμηση, κατά 0,7 % σε ετήσια βάση. Ωστόσο , μια μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω δεν μπορεί να αποκλειστεί .
Τράπεζα της Αγγλίας
Η Τράπεζα της Αγγλίας κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει την εκτίμησή της σχετικά με το πότε αναμένει το ποσοστό ανεργίας να αγγίξει το όριο του 7 %, στην τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, που παρουσιάζεται την Τετάρτη. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή, τα επιδόματα ανεργίας έχουν μειωθεί έντονα και οι έρευνες δείχνουν ότι η παραγωγικότητα ανακάμπτει πιο αργά από ότι αναμένει η ΒΟΕ.
Ο πληθωρισμός της Βρετανίας αναμένεται να μειωθεί τον Οκτώβριο από το 2,7% στο 2,4%. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να περάσει κάτω από το 2 % για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2009 σε ετήσια βάση, στο 1,8% από 2,2% σε ετήσια βάση .
Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανίας αναμένεται σταθερό στο 7,7 % το Σεπτέμβριο .
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Αισιόδοξοι
Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών δεν φαίνεται να κάμπτεται, επί της ουσίας, καθώς η μετάθεση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες Αγορές, στο τέλος του μήνα από την MSCI, συνεχίζει να προσελκύει ξένα funds που τοποθετούνται στο Χ.Α. Ακόμα και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας για τα σημαντικά εκκρεμή θέματα (ύψος δημοσιονομικού κενού, φόρος ακινήτων, αμυντικές βιομηχανίες, άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών, απολύσεις στο Δημόσιο και απελευθέρωση εμπορικών μισθώσεων) που μπορούν να οδηγήσουν στη μη έγκαιρη καταβολή της δόσης του Νοεμβρίου προς την Ελλάδα ύψους €1δισ., δεν ανησυχούν τους επενδυτές στην τρέχουσα φάση.
Ακόμα και στην περίπτωση εκείνη που δεν θα καταβληθεί η δόση, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί να προτιμήσει να αντλήσει κεφάλαια μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού, παρά να οδηγηθεί σε λήψη νέων οριζοντίων μέτρων που μπορεί να αμφισβητήσουν ευθέως την Κυβερνητική συνοχή. Ωστόσο, αν και οι εξελίξεις στο εσωτερικό μπορεί να μην προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επενδυτές δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς το ανάλογο και για το εξωτερικό. Η άνοδος του δολαρίου σε συνδυασμό με τα κέρδη του S&P κατά 22,9% από την αρχή του έτους έως σήμερα, ενισχύουν τις προσδοκίες για μια αποκομιδή κερδών, ιδίως στις ΗΠΑ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να καταγραφούν και να αποδοθούν τα κέρδη στα χαρτοφυλάκια.
Απαισιόδοξοι
Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν η βασική αιτία ανάκαμψης της Αγοράς προς το τέλος της εβδομάδας, κατά την άποψη αρκετών αναλυτών από το διαδίκτυο αφού δείχνει ότι χρειάζεται πιο δυνατά εναύσματα τα οποία θα έχουν προεξοφλητικό χαρακτήρα και λιγότερο την συνδρομή κάποιων παθητικών εισροών προκειμένου να επανέλθει σε ανοδική τροχιά. Δείχνει επίσης σημάδια κόπωσης σε μετοχές που έχουν προεξοφλήσει τα κέρδη του… 2015 και οι οποίες είχαν ηγηθεί της ανόδου το προηγούμενο διάστημα. Η Αγορά έχει χάσει την δυναμική της και αυτό φαίνεται από την επίτευξη νεότερων τοπικών χαμηλών (1.137) και χαμηλότερων υψηλών σε εβδομαδιαία βάση γεγονός που εκτός από την παρουσία ισχυρών πωλητών κοντά στα φετινά υψηλά δείχνει και διστακτικότητα από τους αγοραστές να προχωρήσουν σε άμεση διαφυγή.
Ξένοι αναλυτές
Standards & Poor’s: Οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ πήραν πάλι την ανηφόρα, καθώς η υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο και οι αριθμοί για την απασχόληση τον Οκτώβριο, οδήγησαν τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα σε αντίδραση που έκανε τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού να ανεβαίνουν. Αναβίωσαν και πάλι τα στοιχήματα για την Fed, αναφορικά με το πότε θα αρχίσει το tapering, αν και τα νέα δεδομένα είχαν μαζί τους στοιχεία που περιορίζουν την αισιοδοξία των συμπερασμάτων. Στην άνοδο του ΑΕΠ, μεγάλο μέρος των κερδών αφορούσε στην προσαρμογή των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, ενώ η προσωπική κατανάλωση συνέχισε να είναι αδύναμη. Η δε έκθεση για την απασχόληση, θα μπορούσε να έχει κάποιες στρεβλώσεις που προέρχονται από τη μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά οι αναθεωρήσεις σε δεδομένα των δύο προηγούμενων μηνών ήταν θετικές. Η μέση αύξηση των εκτός του γεωργικού τομέα θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών είναι 174.000, σύμφωνα με το Barron, και συνεπώς ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει με την προσθήκη των νέων δεδομένων.
Η Barclays σημειώνει: Η από καιρό αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας υπερέβη τις προσδοκίες, δείχνοντας μηνιαία αύξηση πάνω από 200000, παρά την διακοπή της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Στη Γερμανία, αν και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε το Σεπτέμβριο, το μέσο επίπεδο της βιομηχανικής δραστηριότητας κατά το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,6%, πάνω από το μέσο επίπεδο του δεύτερου. Η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ισχυρή και ο σύνθετος PMI στην ευρωζώνη, πιάνοντας τιμή 51,9, ξεπέρασε τις προσδοκίες των αγοραίων και βρίσκεται άνετα σε επίπεδα πολύ πάνω από το μέσο όρο του το πρώτο τρίμηνο, που ήταν στο 47,7 και το δεύτερο, που ανέβηκε στο 47,8.
Στο εγγύς μέλλον, το κύριο θέμα είναι ότι η έκθεση επί των θέσεων εργασίας μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα για tapering σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θέση αναφοράς της πλειονοψηφίας παραμένει πως η σταδιακή μείωση θα αρχίσει το Μάρτιο, αλλά οι εξελίξεις δεν αποκλείουν μια κίνηση το Δεκέμβριο. Ειδικά αν έκθεση για την απασχόληση του επόμενου μήνα είναι επίσης στιβαρή. Μετά την έκθεση του Οκτωβρίου (συν τις αναθεωρήσεις ) ο μέσος όρος των τριών τελευταίων μηνών των νέων θέσεων εργασίας
ανέρχεται σε 202.000, ακριβώς πάνω από το επίπεδο 200.000 που αναφέρεται συχνά από διάφορους αξιωματούχους της Fed, ως τιμή, μετά την επίτευξη της οποίας, θα αρχίσει το tapering. Αλλά για να αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων, θα απαιτηθεί το επίπεδο της ανεργίας να μειωθεί στο 6 %, για να σχηματίσουν τις προσδοκίες άνοδο των επιτοκίων το 2015.
Συνεπώς αρκετοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την έκθεση για την απασχόληση για το Νοέμβριο στις 6 Δεκεμβρίου, γιατί αυτό θα κάνει η Fed πριν από τη λήψη μιας απόφασης στη συνεδρίασή της στις 17 - 18 Δεκεμβρίου. Να λοιπόν πώς καταφέρανε πάλι, να απλώσουν την δημιουργική για τα χρηματιστήρια αβεβαιότητα, ως τη μέρα της ανακοίνωσης των δεδομένων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Φυσικά η υπογράμμιση γίνεται από όσους υποστηρίζουν την άποψη ότι δεν είναι βέβαιο ότι η αρχή του tapering θα γίνει τον Μάρτιο του 2014, αλλά μπορεί να γίνει και μέσα στο έτος.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ειδήσεις από το εξωτερικό