Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 08:30

ThyssenKrupp: Πουλά στην Electra το τμήμα της στη Βρετανία

ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ του τμήματος εξαρτημάτων αυτοκινήτων στη Βρετανία, στην εταιρεία επενδύσεων, Electra Partners Europe Ltd., για περίπου 155 εκατ. ευρώ (206 εκατ. δολ.), ενδέχεται να προχωρήσει η μεγαλύτερη παραγωγός ατσαλιού της Γερμανίας, ThyssenKrupp AG.

Η πώληση της ThyssenKrupp Fahrzeugguss GmbH, παραγωγού αλουμινίου και μαγνησίου για λογαριασμό εταιρειών, όπως η Volkswagen AG, θα περιλαμβάνει και την ανάληψη των συνταξιοδοτικών προς τους εργαζομένους της, υποχρεώσεων, από την Electra, που εδρεύει στο Λονδίνο, σύμφωνα με στελέχη, τα οποία προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο εκπρόσωπος της ThyssenKrupp, Klaus Pepperhoff και ο αντιπρόεδρος της Electra στη Γερμανία, Michael Boltz, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Ο επικεφαλής της ThyssenKrupp, Ekkehard Schulz, 63 ετών, έχει πουλήσει περισσότερα από 21 τμήματα της εταιρείας την τελευταία διετία, με στόχο τη μείωση του χρέους, ενώ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε πιο κερδοφόρα προϊόντα. Η εταιρεία, με έδρα το Ντύσσελντορφ, στη Γερμανία, εισπράττει περίπου το ήμισυ των κερδών της από τους ανελκυστήρες και από άλλες – εκτός του χάλυβα – δραστηριότητες.

«Η ThyssenKrupp θα συνεχίσει να πουλά τμήματα, τα οποία δεν τις αποφέρουν κέρδη», ανέφερε ο Christian Obst, οικονομικός αναλυτής της HVB Group στο Μόναχο, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της εταιρείας στο «outperform», συμπληρώνοντας: «Οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών και η υπερπαραγωγή, επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας».

Η εξαγορά της Hildesheim, θα είναι η τρίτη που πραγματοποιεί στη Βρετανία η Electra, η οποία απέκτησε πέρυσι τη διαφημιστική εταιρεία Scholz & Friends AG και την Oase Wubker GmbH & Co., που κατασκευάζει διακοσμητικές βρύσες, το 2002. Η εταιρεία επενδύσεων Electra, διαχειρίζεται περίπου 2,1 δισ. ευρώ.