Την πρόθεσή του να επιβεβαιώσει την οικονομική στρατηγική της Γαλλίας και τον δικό του «προσανατολισμό», σε συνάντηση που θα έχει αργότερα με τους επικεφαλής παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών θεσμών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Την πρόθεσή του να επιβεβαιώσει την οικονομική στρατηγική της Γαλλίας και τον δικό του «προσανατολισμό», σε συνάντηση που θα έχει αργότερα με τους επικεφαλής παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών θεσμών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αντιδρώντας έμμεσα στην υποβάθμιση της χώρας του από τον οίκο Standard & Poor's.
Η S&P υποβάθμισε σήμερα κατά μία βαθμίδα, σε «ΑΑ», το αξιόχρεο της Γαλλίας, εκτιμώντας πως η χώρα έχει χάσει τα περιθώριά της για χρηματοπιστωτικούς ελιγμούς.
«Θα επιβεβαιώσω τη στρατηγική που έχουμε, τον προσανατολισμό που ακολουθώ», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι.
Όπως είπε, «αυτή η πολιτική, η οποία βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αρχίσει, που θα συνεχισθούν, είναι η μόνη που επιτρέπει να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία» της οικονομικής πολιτικής της Γαλλίας, η οποία μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να μετρηθεί μέσω του χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων στις αγορές. Πρόσθεσε, επίσης, πως είναι η μοναδική πολιτική που μπορεί «να εξασφαλίσει την εθνική και κοινωνική συνοχή» της χώρας.
Ο προσανατολισμός που έχει επιλεγεί από τη Γαλλία, συνέχισε ο Ολάντ, βασίζεται σε τρεις αρχές, εκ των οποίων «η πρώτη είναι να γίνει στο δημόσιο η μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων που μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι δημόσιες υπηρεσίες και το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο, ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας».
«Η δεύτερη αρχή είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας για να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης και η τρίτη αρχή είναι να δώσουμε μάχη κατά της ανεργίας κινητοποιώντας όλο το δυναμικό, όλους τους πρωταγωνιστές, ιδιωτικούς όπως και δημόσιους», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος.
Ο Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να συζητήσει, το μεσημέρι στο μέγαρο των Ηλυσίων, τις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας με τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στο G20 - την Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ, τον Τζιν Γιονγκ Κιμ της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Γκάι Ράιντερ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, τον Ρομπέρτο Αζεβέντο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τον Άνχελ Γκουρία από τον ΟΟΣΑ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο