Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2004 10:17

Philips: 550 εκατ. ευρώ από την πώληση μεριδίου στην Atos Origin

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 550 εκατ. ευρώ (729 εκατ. δολ.) από την πώληση περισσότερου του ημίσεως μεριδίου στην Atos Origin SA, την υπ' αριθμόν δύο γαλλική εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον κλάδο των κομπιούτερ, άντλησε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεοράσεων της Ευρώπης, Royal Philips Electronics NV.

Η Philips, μείωσε το μερίδιο που κατείχε στην Atos Origin, στο 15,4%, από 31,9%, που κατείχε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της, πουλώντας 11 εκατ. μετοχές της Atos, στην Deutsche Bank AG, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, λίγο πιο πάνω από τα 50 ευρώ τη μία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Andre Manning.

Η εταιρεία, κατέχει μετοχές της Atos Origin από το 2000, έτος συγχώνευσης της Atos και της Origin. Η συμφωνία, που έκλεισε χθες, θα έχει ως αποτέλεσμα κέρδη ύψους 160 εκατ. ευρώ, το τέταρτο τρίμηνο, που δεν θα φορολογηθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σημειώνεται, ότι, η Philips πούλησε τα τελευταία μερίδια που κατείχε στην ASML Holding NV, τη μεγαλύτερη παραγωγό εξαρτημάτων ημιαγωγών της Ευρώπης και στη Vivendi Universal SA, την ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης δισκογραφικής εταιρείας στον κόσμο, στις 12 και στις 25 Νοεμβρίου αντιστοίχως, με αποτέλεσμα, να έχει το τέταρτο τρίμηνο, κέρδη περίπου 600 εκατ. ευρώ, επεσήμανε o Manning.

H ανακοίνωση, έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Οι μετοχές της Philips έχουν υποχωρήσει φέτος σε ποσοστό της τάξης του 16%, τη στιγμή που ο δείκτης AEX, έχει σημειώσει άνοδο 0,7% την ίδια χρονική περίοδο. Οι μετοχές της Atos Origin σημείωναν χθες στο Παρίσι άνοδο 2,8%, φθάνοντας τα 51,55 ευρώ η μία.