Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 07:00

Ανοιχτά πέντε κρίσιμα μέτωπα στις συζητήσεις με την τρόικα

Στο «σημείο μηδέν» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς πέντε ζέοντα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά, όπως οι απολύσεις από το Δημόσιο, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, το Ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό του 2014 και ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Στο «σημείο μηδέν» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς πέντε ζέοντα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά, όπως οι απολύσεις από το Δημόσιο, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, το Ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό του 2014 και ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα έχει αύριο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με τους ελεγκτές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις πρώτες εκτιμήσεις τους από τα στοιχεία που συνέλεξαν για την οικονομία και αναμένεται να δώσουν ένα στίγμα των προθέσεών τους και για τη γενικότερη στάση που θα τηρήσουν.

Πάντως, η κυβέρνηση δείχνει να αντιδρά στις επιταγές της τρόικας, καθώς δρομολογεί λύση στις αμυντικές βιομηχανίες η οποία απέχει από τις απαιτήσεις της τρόικας, όπως καταγράφηκαν στο τελευταίο σημείωμα που απέστειλαν, με το οποίο βασικά ζητούσαν το κλείσιμό τους. Η αντίδραση των ελεγκτών θα καταγραφεί στην αυριανή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση περιμένει την ετυμηγορία των ελεγκτών για τον προϋπολογισμό του 2014. Η κυβέρνηση επιμένει στα μεγέθη όπως αυτά καταγράφηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς νέα μέτρα ή έστω τη λήψη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ, με εξοικονομήσεις δαπανών και αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών.

Η τρόικα όμως επιμένει σε νέα μέτρα, το ύψος των οποίων ξεκινά από 1,2 δισ. ευρώ και κλιμακώνεται μέχρι και 2,9 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, ενώ διαμηνύει πως δεν δέχεται νέα μέτρα, εντούτοις ετοιμάζει λίστα με μέτρα που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πόρους, όπως είναι η μείωση των αποδοχών όσων υπαλλήλων εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο, περαιτέρω κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, αύξηση αστικών εισιτηρίων, τιμολογίου ΔΕΗ, τελών κυκλοφορίας, νέα μείωση του ΠΔΕ.

Ανοιχτό παραμένει και το Ασφαλιστικό, καθώς οι ελεγκτές δεν πείστηκαν για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου του υπουργού Εργασίας και φαίνεται να ζητούν και οριζόντια μέτρα άμεσης απόδοσης, δηλαδή μειώσεις συντάξεων, εφάπαξ κ.λπ.

Τα ΕΑΣ

Τη σταθερή διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης όσον αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, καθώς και την άρνηση λήψης νέων οριζόντιων μέτρων, επαναβεβαίωσαν χθες κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση εμμένει στην εκκαθάριση εν λειτουργία των ΕΑΣ -με διατήρηση του αμυντικού σκέλους και διαθεσιμότητα υπαλλήλων από το πολιτικό σκέλος- για τη διασφάλιση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα επιλέγοντας την τακτική της μετωπικής ρήξης με την τρόικα, η οποία υποστηρίζει να κλείσουν άμεσα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.”».

Στη συνάντηση των δυο ανδρών εκφράστηκε επίσης η άποψη πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος επανέλαβαν ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα.

Μετά το τέλος της χθεσινής σύσκεψης των δύο κυβερνητικών εταίρων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα στους δημοσιογράφους: «Βούληση της κυβέρνησης είναι να τελειώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει ηρεμία, ώστε να ξαναβρεί η χώρα το ρυθμό της σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Η δέσμευση της κυβέρνησης και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για όχι νέα μέτρα παραμένει σταθερή. Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), ισχύουν όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η απόφαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για εσωτερική δικαιοσύνη στον ΕΝΦΑ».

Αντιδράσεις

Τα έντονα σχόλια της αντιπολίτευσης προκάλεσε η χθεσινή συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης αναφέροντας ότι «μετά τη λήξη της “διαπραγμάτευσης” οι σιαμαίοι μνημονιακοί εταίροι Σαμαράς - Βενιζέλος, αφού ξόρκισαν τα οριζόντια μέτρα, ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τα “στοχευόμενα - διαρθρωτικά”, αυτά που δεν είναι νέα αλλά θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά. Φαίνεται ότι οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στο στόχαστρο των μη μέτρων έχουν μπει οι συντάξεις, τα ακίνητα, τα Αμυντικά Συστήματα, τα οποία σκέπτονται να τα κλείσουν κατά τα πρότυπα της ΕΡΤ, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος μέχρι τελικής πτώσεως».

«Συνήγορο υπεράσπισης του κ. Βενιζέλου» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι έχει καταργηθεί το Σύνταγμα και πως υποκαταστάθηκε η νομοθετική εργασία της Βουλής από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος, συναντήθηκε με τον συνήγορο υπεράσπισής του, κ. Σαμαρά, προκειμένου να τον ευχαριστήσει ακόμη μια φορά για την ασυλία που του παρέχει, με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που ψηφίζει τα λαοκτόνα μέτρα τα οποία επιβάλλουν η τρόικα και το Βερολίνο» είπε ο κ. Καμμένος, και κατέληξε: «Επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της κατάργησης του Συντάγματος με την υποκατάσταση της νομοθετικής εργασίας της Βουλής με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου».

Διαφωνίες για το ΦΠΑ στην εστίαση 

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητεί την επαναφορά από την 1η Ιανουαρίου 2014 του ΦΠΑ στο 23% από 13%, με το επιχείρημα ότι η μείωση του συγκεκριμένου φόρου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, άποψη την οποία αμφισβητεί η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τα στοιχεία από τις δηλώσεις απόδοσης του ΦΠΑ των επαγγελματιών, προκειμένου να τα θέσει υπόψη της τρόικας για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% ζητούν και οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι εκτιμούν ότι προκαλεί μείωση στο κόστος του τουριστικού προϊόντος.

Αγκάθι η κινητικότητα στο Δημόσιο

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αυριανή συνάντηση των ελεγκτών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα την κινητικότητα και τις απολύσεις από το Δημόσιο.

Πρόκειται για μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, αφού υποχρεώνεται να απολύσει 4.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, αλλά και να επιλέξει 11.000 υπαλλήλους σε συγκεκριμένα στοιχεία και χρονοδιαγράμματα που θα απολυθούν εντός του 2014.

Αυτό προβλέπει ρητώς η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει, ζητώντας παρατάσεις κ.λπ., αλλά η τρόικα επιμένει στην απόλυτη εφαρμογή της.

Η ΕΡΤ

Ακόμη, καθιστά δυσκολότερο το έργο της κυβέρνησης η άρνηση των ελεγκτών να προσμετρήσουν στις απολύσεις τους υπαλλήλους της ΕΡΤ, που απολύθηκαν αρχικά αλλά προσελήφθησαν ξανά.

Η τρόικα έχει ζητήσει τη μηνιαία παρακολούθηση της κινητικότητας και των απολύσεων, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, ενώ έχει ζητήσει να λάβει τα τριμηνιαία πλάνα των 11.000 απολύσεων του 2014.

Δηλαδή ζητεί από την κυβέρνηση να προσδιορίσει τις «δεξαμενές» από τις οποίες θα επιλεγούν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα ή οι φορείς που θα κλείσουν και οι υπάλληλοι θα τεθούν σε κινητικότητα.

Η λίστα των 12.500

Στην αυριανή συνάντηση, οι ελεγκτές θα περιμένουν τη λίστα με τις 12.500 διαθεσιμότητες υπαλλήλων που έπρεπε να ήταν έτοιμη από το Σεπτέμβριο, καθώς και την προεργασία για την κατάρτιση της λίστας των επιπλέον 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013.

Από τη συγκεκριμένη ομάδα των υπαλλήλων, εκτός Δημοσίου θα βρεθούν 4.000 φέτος και 11.000 το 2014.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ