Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Honda Motor Co., καθώς το ράλι του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, έναντι του γιέν την εβδομάδα που πέρασε, περιόρισε τις ανησυχίες για τη μείωση των πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Sony Corp., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών για την ευρεία κατανάλωση, κινούντο ανοδικά, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί ότι το λανσάρισμα της φορητής κονσόλας του παιχνιδιού Play Station (PSP) θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των κερδών του τμήματος παιχνιδιών της εταιρείας.

«Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις ιαπωνικές μετοχές», ανέφερε ο Mitsushige Akino, ο οποίος διαχειρίζεται 190 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Ichiyoshi Investment Management, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η ισχυροποίηση του γιέν αποτελούσε τη μεγαλύτερη ανησυχία, οπότε, ο,τιδήποτε περιορίζει αυτές τις ανησυχίες, μπορεί να σηματοδοτήσει κάποιες αγορές μετοχών».

Ο δείκτης Nikkei, κέρδιζε 0,7%, φθάνοντας στις 10.830,03 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο. Ο Topix σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 1.089,39 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελούν περίπου το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex, κέρδιζε 0,4%, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί ότι οι σχέσεις της νήσου με την Κίνα, ενδέχεται να βελτιωθούν μετά τη διατήρηση των δυνάμεων στις εκλογές, του προέδρου Chen Shui-bian. Οι μετοχές της Plastics Corp. οδηγούσαν την άνοδο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περίπου 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωναν άνοδο 0,9%, φθάνοντας στις 94,42 μονάδες. Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας κινούντο ανοδικά εκτός από τους δείκτες στην Ν. Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδονησία και την Κίνα.