«Δεν είναι δυνατόν η Κομισιόν να μην έχει συντάξει τρία χρόνια τώρα μία έκθεση πεπραγμένων» ως προς τη συμμετοχή της στα προγράμματα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, δηλώνει στο naftemporiki.gr η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή διαδικασία διερεύνησης του ρόλου της τρόικας, η οποία θα μετουσιωθεί σε σχετικό πόρισμα αξιολόγησης τους επόμενους μήνες.
«Δεν είναι δυνατόν η Κομισιόν να μην έχει συντάξει τρία χρόνια τώρα μία έκθεση πεπραγμένων» ως προς τη συμμετοχή της στα προγράμματα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, δηλώνει στο naftemporiki.gr η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή διαδικασία διερεύνησης του ρόλου της τρόικας, η οποία θα μετουσιωθεί σε σχετικό πόρισμα αξιολόγησης τους επόμενους μήνες.
Οι δηλώσεις της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής
Γιατί ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο τη λογοδοσία της τρόικας αναφορικά με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής στον ευρωπαϊκό Νότο;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει αυξημένο έλεγχο και λογοδοσία από την πλευρά της Τρόικας από την πρώτη στιγμή που συστάθηκε αυτό το σχήμα για τις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδότηση και εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής. Οι διαρκείς προσπάθειες του Κοινοβουλίου οδήγησαν στο να υπάρχει σήμερα ένα ισχυρό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης για τις χώρες της Ευρωζώνης και ένα νέο πλαίσιο εποπτείας και λειτουργίας της Τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να παραβλέψει ούτε τί έγινε μέχρι σήμερα, ούτε το πώς λειτούργησε και λειτουργεί η Τρόικα στις χώρες με προγράμματα μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο σκοπός της διερευνητικής διαδικασίας και της Έκθεσης που θα συνταχθεί από το Κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες.
Πρακτικά, πού μπορεί να οδηγήσει η συγκεκριμένη διαδικασία;
Η διαδικασία θα καταλήξει σε μια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα αποτυπώνει όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα τα προβλήματα, που ήδη γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αλλά και όσα προκύψουν από τη διερεύνηση, στη λειτουργία της Τρόικας σε σχέση με το ρόλο και τα όρια του κάθε οργανισμού - της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Επίσης, η Έκθεση οφείλει να αποτυπώσει με σαφή τρόπο τα στοιχεία που αφορούν στη δημοκρατική νομιμοποίηση τόσο της διαδικασίας διαμόρφωσης των προγραμμάτων όσο και των αποφάσεων που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν επιβληθεί στις χώρες σε κρίση.
Δεν είναι μια δικαστική ή εξεταστική επιτροπή. Είναι μια διερεύνηση και μια έκθεση πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στο να κινητοποιηθεί η διαδικασία για την καλύτερη και ξεκάθαρα δημοκρατική λειτουργία της τρόικας.
Στόχος είναι να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για την τρόικα;
Ας ξεκαθαρίσουμε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αρμοδιότητα ελέγχου μπορεί να φτάνει μέχρι την Επιτροπή και την ΕΚΤ. Αυτό που έτσι κι αλλιώς ζητάμε εδώ και καιρό και αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να καταστήσουμε υποχρεωτική μια διαδικασία εσωτερικού ελέγχου των πεπραγμένων των δύο αυτών θεσμών σε σχέση με τη συμμετοχή τους στις Τρόικες. Δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή να μην έχει συντάξει τρία χρόνια τώρα μια έκθεση πεπραγμένων, μια εσωτερική αξιολόγηση για το τι εισηγήθηκε, τι πέρασε, τι πήγε στραβά και εν τέλει τι χρειάζεται βελτίωση από πλευράς της, όταν βλέπουμε τόσο σοβαρά προβλήματα στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα.
Πολιτικά σε τι θα ωφελήσει μια τέτοια διαδικασία; Κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να ανοίξει πληγές ενόψει των ευρωεκλογών.
Θεωρώ το αντίθετο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ζητώντας την ψήφο και ουσιαστικά την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα, στην Ενωμένη Ευρώπη αν δεν προχωρήσουμε σε ένα σοβαρό απολογισμό του τί έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια - από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα - και οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή του πολίτη αν δεν αναγνωρίσουμε με σαφή τρόπο τα λάθη μας και αν δεν δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις και διέξοδο για το μέλλον. Θεωρώ ότι πρέπει να επιδείξουμε πρωτοφανή επίπεδα ειλικρίνειας και στον απολογισμό μας και στις δεσμεύσεις μας για το μέλλον, αν θέλουμε να ξαναβάλουμε τους Ευρωπαίους πολίτες στο τιμόνι της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτό διεκδικεί και σε αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι θα συμβάλλει και αυτή η διερεύνηση για ένα θεσμό, την Τρόικα, που τάραξε ιδιαίτερα το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες σε κρίση.
BΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ - [email protected]