Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2004 09:50

Honeywell: 1,53 δισ. δολ. για την απόκτηση της Novar Plc

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ύψους 798 εκατ. λιρών Αγγλίας (1,53 δισ. δολ.) για την απόκτηση της βρετανικής Novar Plc, προκειμένου να προσθέσει στην γκάμα της, προϊόντα κτιρίων, όπως ασφάλειας, πυρασφάλειας και κλιματιστικών συστημάτων, έκανε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών για καμπίνες διακυβέρνησης αεροσκαφών στον κόσμο, Honeywell International Inc.

Η Honeywell, θα καταβάλλει 185 πένες για κάθε μία μετοχή της Novar, 49% υψηλότερα από το κλείσιμο της μετοχής της εταιρείας στις 3 Νοεμβρίου, μία ημέρα, πριν την ανακοίνωση της Melrose Plc, η οποία είπε, ότι προτίθεται να προσφέρει 625 εκατ. λίρες σε μετρητά και μετοχές, για την Novar.

«Θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι εάν επιτύχουμε τη συμφωνία με το διοικητικό συμβούλιο της Novar, προκειμένου να απορροφήσουμε όποιο περιουσιακό στοιχείο πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην περαιτέρω επέκτασή μας στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Honeywell, David Cote.

Η συναλλαγή, θα επιτρέψει στη Honewell, που εδρεύει στο Morristown του New Jersey των ΗΠΑ, να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου, οι οποίες πέρυσι της απέφεραν καθαρά κέρδη 843 εκατ. δολ. και πωλήσεις ύψους 7,46 δισ. δολ. Σε αυτήν τη δραστηριότητα, τη δεύτερη μετά από τον τομέα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, περιλαμβάνεται η παραγωγή θερμοστατών, υγραντών ατμόσφαιρας και βιομηχανικών υλικών.

Οι μετοχές της Novar φέτος έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 20% και έκλεισαν την Παρασκευή στις 165,5 πένες η μία στο Λονδίνο.

Η εταιρεία, η οποία έχει χρέος 313 εκατ. λιρών και το 2003 εμφάνισε πωλήσεις 1,43 δισ. λιρών, κλείνει εργοστάσια και απολύει προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μετά τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε κάποια σημεία της Ευρώπης, που περιόρισαν τις κατασκευές κτιρίων.