Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2004 21:24

Εξετάζεται η αξιοποίηση των ενεργειακών φυτών

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, επισκέφθηκε σήμερα, στην Θεσσαλονίκη, τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να συζητήσει με την διοίκηση της θέματα του τομέα της ζάχαρης και κυρίως όσα σχετίζονται με την αξιοποίηση της βιοενέργειας.

Η Ελλάδα υποχρεούται ως μέλος της Ε.Ε. να προσαρμοστεί στα δεδομένα του Κανονισμού τα οποία προβλέπουν ως στόχο το 2005 να συμμετέχει με 2% και μέχρι το 2010 με 5,75% των καυσίμων κίνησης που θα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ε.Β.Ζ. στον τομέα αυτό ήδη έχει ξεκινήσει την έρευνα με πειραματικούς αγρούς για την παραγωγή αιθανόλης από ζαχαρούχο σόργο, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται η παραγωγή και από αμυλούχα φυτά, κυρίως σιτηρά.

Ο κ. Κοντός αποδέχθηκε την πρόταση της Ε.Β.Ζ. να συσταθεί μία ειδική Επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη της Ε.Β.Ζ., του ΕΘΙΑΓΕ και του υπουργείου, η οποία θα εξετάσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης των ενεργειακών φυτών. Για το όλο το θέμα αποφασίστηκε να ενημερώνονται και η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ, και η ΣΥΔΑΣΕ.

Πρακτικά η παραγωγή βιοκαυσίμων θα καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας και παράλληλα θα αποτελέσει εναλλακτική πρόταση για νέες δυναμικές καλλιέργειες.