Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 07:55

Frontline: Σκέψεις για την εξαγορά της ανταγωνίστριας Genmar

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της, General Maritime Corp., με στόχο τη δημιουργία μιας εταιρείας, που θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δια θαλάσσης, σε περίπου πέντε ημέρες, την παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ, κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία τάνκερ στον κόσμο, Frontline Ltd.

H Frontline, επιθυμεί μια πιο στενή συνεργασία με την General Maritime, γνωστή ως Genmar, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, μετά την αγορά μεριδίου 4,3% στην εταιρεία. Αυτό, ενδέχεται να περιλαμβάνει διαφορετικούς τρόπους συνεργασίας, από πλήρη συγχώνευση μέχρι και venture, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Frontline, που εδρεύει στις Βερμούδες.

Αποκτώντας την Genmar, αξίας 1,8 δισ. δολ. και κάνοντας τη μεγαλύτερη εξαγορά τάνκερ στον κόσμο, η Frontline θα αυξήσει τη δυναμικότητά της κατά περίπου 150 εκατ. βαρέλια. Η κίνηση αυτή, γίνεται μετά την εκτίναξη των μετοχών των εταιρειών του κλάδου, αποτέλεσμα των κερδών ρεκόρ που εμφάνισαν, αλλά και της χθεσινής συμφωνίας της υπ' αριθμόν ένα εταιρείας τάνκερ στις ΗΠΑ, Overseas Shipholding Group, για την απόκτηση της Stelmar Shipping Ltd., αντί του ποσού των 843 εκατ. δολαρίων.

«Η εξέλιξη αυτή, καθιστά μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη των πλοιοκτητών, έναντι των μεγάλων πετρελαϊκών συμφερόντων», ανέφερε ο Thomas Soederberg, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Tribini Capital, στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Όταν κλείνεις συμβόλαια μεταφοράς πετρελαίου, έχεις μεγαλύτερη ευελιξία. Η προοπτική του να έχεις μεγαλύτερο στόλο, σίγουρα αποτελεί ένα θέμα».

Ο επικεφαλής της Genmar, Peter Georgiopoulos, απέρριψε στις 3 Δεκεμβρίου το αίτημα της συζήτησης για στενή συνεργασία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Frontline στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ν. Υόρκης χθες, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

«Η Frontline έχει λόγο να πιστεύει, ότι το σχέδιο ενσωμάτωσης της Frontline με την General Maritime, θα στηρίξει τη μετοχική βάση της δεύτερης», σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Fidelity Investments, είναι η μεγαλύτερη μέτοχος της Genmar, με ποσοστό 14,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. Η Fidelity, είναι επίσης ο μεγαλύτερος αυτεξούσιος μέτοχος της Frontline, με μερίδιο 5,8%, με βάση τα ίδια στοιχειά.

Αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Jon Chappell, της JPMorgan Chase & Co., υποστηρίζουν, ότι ο επικεφαλης της Frontline, John Fredriksen και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Νορβηγίας, ενδέχεται να μπορέσει να διαχειριστεί τα συνολικά 43 πλοία της Genmar, με μεγαλύτερη επιτυχία.

Ο δείκτης Bloomberg Tanker, τον οποίον αποτελούν οι μετοχές επτά εταιρειών τάνκερ εισηγμένων στη Ν. Υόρκη, συμπεριλαμβανομένης της Frontline, της Genmar, της Overseas Shipholding και της Stelmar, διπλασιάστηκε φέτος και είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 480 δεικτών των μετοχών του Bloomberg.