Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 08:20

Shell: Στο εργοστάσιο χημικών της ενδέχεται να επενδύσει η Σιγκαπούρη

ΕΠΕΝΔΥΣΗ στη χημική βιομηχανία της Royal Dutch/Shell - της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, ύψους ενός δισ. δολ., στη νήσο, ενδέχεται να επενδύσει η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, αντικαθιστώντας την ιαπωνική Sumitomo Chemical Co.

Η Shell, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, μετά την απόφαση της Sumitomo, να δώσει προτεραιότητα στο venture, ύψους 4,3 δισ. δολ. στη Σαουδική Αραβία. Η Sumitomo δεν θα αναμειχθεί ευθέως στη βιομηχανία αιθυλενίου της Σιγκαπούρης, ανέφερε η Shell σε e-mail της.

Σημειώνεται, ότι, η Shell και οι ανταγωνίστριές της, όπως η BP Plc και η BASF AG, αυξάνουν την παραγωγή αιθυλενίου, καθώς οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, τον Σεπτέμβριο, καθώς η ζήτηση για πλαστικά από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, εκτινάχθηκε στα ύψη. Η Σιγκαπούρη χρειάζεται τα εργοστάσια, με στόχο την επέκταση της παραγωγής, καθώς τα ακριβότερα προϊόντα μπορούν να διατηρήσουν την ηγετική θέση της νήσου, ως το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο διακίνησης πετρελαίου και χημικών στον κόσμο, ύψους 100 δισ. δολ. ετησίως.

Οι τιμές του αιθυλενίου στη βορειοανατολική Ασία, αυξήθηκαν στο 1.270 δολ. ο μετρικός τόνος στις 9 Σεπτεμβρίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1992, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICIS-LOR, που παρέχει υπηρεσίες τιμολόγησης πετροχημικών. Στις 10 Δεκεμβρίου, η τιμή του διαμορφώθηκε στα 1.065 δολ. ο μετρικός τόνος.

Το αιθυλένιο, χρησιμοποιείται στα πλαστικά συσκευασίας τροφίμων, στα ταμπλώ των αυτοκινήτων, στα καλύμματα των κινητών τηλεφώνων και στα εξαρτήματα κομπιούτερ.

Η κατασκευή του εργοστασίου χημικών της Shell, προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2006 και οι εμπορικές του συναλλαγές του το 2009. Θα χτιστεί στο Pulau Bukom, ένα νησί νοτιοδυτικά της Σιγκαπούρης και θα διπλασιάσει την παραγωγή αιθυλενίου της εταιρείας στη νήσο, στα 2,1 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως.