Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 10:11

Market Beat: Η άνοδος έχει τις πιθανότητές της γιατί δεν την περιμένει κανείς

Η εκτίμηση της στήλης για τη δυναμική της εβδομάδας ήταν ότι θα σπάσει ο σχηματισμός συσσώρευσης και οι πρώτες συνεδριάσεις θα καθορίσουν την κατεύθυνση. Αυτή χθες ήταν καθαρά πτωτική. Όμως επειδή δεν προσεγγίστηκε καν η στήριξη των τελευταίων εβδομάδων για τον 25άρη στις 380 μονάδες, σήμερα υπάρχει περίπτωση αν συνεχιστούν οι πιέσεις με το καλημέρα, μια πρόσκρουση στις 380 μονάδες να προκαλέσει την αναπήδηση του. Αλλά για να επιστρέψει η ατμόσφαιρα των συναλλαγών σε θετικό κλίμα, θα χρειαστεί να ξεπεραστεί η χθεσινή βουτιά. Οι traders των παραγώγων εκτιμούν ότι η κάθοδος θα συνεχιστεί.

Η εκτίμηση της στήλης για τη δυναμική της εβδομάδας ήταν ότι θα σπάσει ο σχηματισμός συσσώρευσης και οι πρώτες συνεδριάσεις θα καθορίσουν την κατεύθυνση. Αυτή χθες ήταν καθαρά πτωτική. 

Όμως επειδή δεν προσεγγίστηκε κάν η στήριξη των τελευταίων εβδομάδων για τον 25άρη στις 380 μονάδες, σήμερα υπάρχει περίπτωση αν συνεχιστούν οι πιέσεις με το "καλημέρα", μια πρόσκρουση στις 380 μονάδες να προκαλέσει την αναπήδησή του. Αλλά για να επιστρέψει η ατμόσφαιρα των συναλλαγών σε θετικό κλίμα, θα χρειαστεί να ξεπεραστεί η χθεσινή βουτιά. Οι traders των παραγώγων εκτιμούν ότι η κάθοδος θα συνεχιστεί.

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά επιμένουμε για την σημερινή δυναμική ότι αν υπάρξει πτώση, εκτιμούμε πως θα υπάρξει διόρθωση στο ΧΑ με αρκετό βάθος, με πρώτη στήριξη για τον 25άρη που θα δοκιμαστεί, τα επίπεδα των 380 μονάδων. Η επόμενη στήριξη που θα είναι και σχετικά ασθενής εντοπίζεται στην περιοχή των 374 μονάδων. Έχει οριστεί από συναλλαγές που έγιναν τον Οκτώβριο και ειδικά στις 10/10 όταν οι θεσμικοί τον οδήγησαν σε μια κορύφωση τοπική που την διαδέχθηκαν μέρες συσσώρευσης πριν συνεχίσει  την άνοδό του ως τις 400 μονάδες. Πολύ ισχυρότερη και πολλαπλά επιβεβαιωμένη ήταν εκείνη στα επίπεδα των 352 μονάδων που σχηματίστηκε από συναλλαγές που έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα στις 7/2 όταν με υψηλό ημέρας τις 352,95 μονάδες ο 25άρης έκλεισε στις 351,46 και κατόπιν ακολούθησε κάθοδος που μετατράπηκε σε άνοδο στις 12/2 με δεύτερη κορύφωση στις 15/2 όταν ο δείκτης έκλεισε στις 350,47 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 352,61 μονάδες. Ακολούθησε συσσώρευση που έδωσε κλείσιμο στις 20/2 στις 349,33 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 353,45 και κατόπιν άρχισε κάθοδος που έφερε τα ελάχιστα επίπεδα για το τρέχον έτος. Συνεπώς η περιοχή γύρω από τις 349 ως 353 μονάδες αποτέλεσε κατά το παρελθόν μια σημαντική αντίσταση – οροφή για τον δείκτη των παραγώγων. Τώρα λοιπόν, αν η εξέλιξη οδηγήσει σε κάθοδο από τα τρέχοντα επίπεδα, θα λειτουργήσει σαν στήριξη και μάλιστα ισχυρή.

Αντίθετα αν σήμερα οι αγοραστές επιμείνουν τότε ο σχηματισμός σημαίας θα σπάσει προς την άνοδο, η αντίσταση που θα συναντήσει θα είναι μεταξύ των 395 μονάδων και 411. Με δεδομένο πως η τοπική κορυφή για τον Οκτώβριο ήταν στις 399,92 μονάδες είναι βέβαιο πως αντίσταση πλέον θα βρεθεί σε επίπεδα που θα είναι άνω των 400 μονάδων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις προσδοκίες για περαιτέρω  νομισματικά μέτρα τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να οδηγούν σήμερα τις μετοχές υψηλότερα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,31%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,43%, ο DAX έκλεισε 0,33% υψηλότερα, ο CAC 40  κατέγραψε κέρδη 0,36% και στο 0,36% και 0,76% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ και ο ιταλικός FTSE MIB.

Οι επενδυτές έχουν μπροστά τους μία γεμάτη εβδομάδα από πλευράς γεγονότων, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας  να συνεδριάζουν την Πεμπτη, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνονται στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα δείξουν εάν η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, γεγονός που θα καθορίσει και την περαιτέρω στάση πολιτικής της Fed.

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρήκαν στήριξη σήμερα από τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα τόνωσης για να στηρίξει την οικονομία της περιοχής.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, ο κλάδος της μεταποίησης συνέχισε την ανάκαμψη τον Οκτώβριο, καθώς η Ευρωζώνη βγαίνει από την ύφεση που κράτησε 18 μήνες, με όλες σχεδόν τις χώρες να σημειώνουν αύξηση στους σχετικούς δείκτες. Ο δείκτης PMI της Markit  για την περιοχή της Ευρωζώνης σημείωσε αύξηση στις 51,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 51,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Στο μέτωπο των μετοχών, βουτιά 12,6% κατέγραψε η μετοχή της Ryanair καθώς η αεροπορική εταιρεία προχώρησε σε περαιτέρω μείωση των προβλέψεων για τα ετήσια κέρδη της , σε 510 εκατ. ευρώ από 570 εκατ. ευρώ πριν.

Η μετοχή της HSBC σημείωσε άνοδο 2,06% μετά τα αποτελέσματα κερδοφορίας τρίτου τριμήνου όπου εμφάνισε αύξηση στα κέρδη της τάξης του 10%.

Η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Alcatel - Lucent ανακοίνωσε μια αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 955 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές της σημείωσαν πτώση 3,81%.

Οι μετοχές της βρετανικής Telecity ενισχύθηκαν 2,39%  μετά την ανακοίνωση της αύξησης στην κερδοφορία του τρίτου τριμήνου.

Οι μετοχές των ελβετικών τραπεζών UBS και Credit Suisse σημείωσαν sell-off 5,15% και 7,13% αντίστοιχα, μετά την είδηση το Σαββατοκύριακο ότι οι ελβετικές αρχές θα πιέσουν για υψηλότερο δείκτη μόχλευσης στις δύο τράπεζες.

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους  στις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν αργότερα μες την εβδομάδα και που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο εάν η Fed αποφασίσει τελικά την μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου και για τις θέσεις απασχόλησης Οκτωβρίου που ανακοινώνονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ και τα σχόλια αξιωματούχων της Fed είναι στο ραντάρ των επενδυτών, για οποιαδήποτε ένδειξη σχετικά με το «πότε» του tapering.

Σύμφωνα και με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Τζιμ Ρέιντ, το μεγάλο θέμα της αγοράς  είναι το «εάν» και το «πότε» του tapering της Fed, κάτι το οποίο θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται αυτήν την εβδομάδα.

O αξιωματούχος της Fed Τζέιμς Μπούλαρντ, σε δηλώσεις του στο CNBC, τόνισε πως οι εκτιμήσεις για το αμερικανικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου είναι ενθαρρυντικές, ενώ σε ότι αφορά το tapering, δήλωσε πως η Fed δεν πρέπει να βιαστεί να αποφασίσει, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και πρέπι να επιστρέψει στο 2% προτού ξεκινήσει η όποια μείωση του προγράμματος αγοράς assets.

Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές της Exxon Mobil Corp Microsoft Corp, στον  αντίποδα έκλεισαν οι μετοχές της Visa Inc και της  EI du Pont de Nemour.

Ο  δείκτης Dow Jones ^DJI+0,15% ενισχύθηκε με κέρδη 0,15% στις 15,639.10 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο 0,36% στις 1,767.93 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,37% έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 3,936.59 μονάδες.

Στο ΧΑ

Πτωτικά αλλά χωρίς ιδιαίτερες ακρότητες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, με την διάθεση για κατοχύρωση των σημαντικών κερδών του τελευταίου διαστήματος να συνεχίζεται και σήμερα, με αφορμή και την έλευση της Τρόικα στην Αθήνα αλλά και την αναμονή της ανακοίνωσης των ελληνικών μετοχών που θα συμπεριληφθούν στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών της MSCI, αργότερα μέσα στην εβδομάδα. «Κρατήθηκαν» οι 1.160 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις σε ΔΕΗ, ΔΕΗ-6,54% ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-4,59% Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -1,27% στις 1.162,77 μονάδες, με τον τζίρο να διμορφώνεται σε μέτρια επίπεδα και τα 71,94 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε τα  30,8 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,43%, ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε 2,68% και 1,51% χαμηλότερα έκλεισε ο δείκτης FTSΕ Mid Cap.

Πτωτική ήταν γενικότερα η εικόνα των τραπεζών, με την Eurobank να σημειώνει απώλειες της τάξης του 4,40%, την Εθνική να υποχωρεί 1,91%, την Alpha BankΑΛΦΑ-1,66% στο -1.66%, ενώ η Πειραιώς κάλυψε το χαμένο έδαφος και έκλεισε με κέρδη 0,67%.

Στη συνεδρίαση, αν και υπήρχε ο... διορθωτικός χαρακτήρας, δεν σημειώθηκε ούτε μεγάλος τζίρος αλλά ούτε κάποιες έντονες κινήσεις ξεπουλήματος, κι έτσι σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, ακόμα το κλίμα δεν έχει διαταραχθεί. Πάντως, λόγω των συνθηκών που κυριαρχούν αυτήν την εβδομάδα, με τον ερχομό της Τρόικα και την προσεχή ανακοίνωση των μετοχών που θα διαρθρώνουν τον ελληνικό δείκτη MSCI, η υποχώρηση προς το επίπεδο στήριξης των 1.100 μονάδων δεν μπορεί να αποκλιστεί τις επόμενες ημέρες.

Στα υπόλοιπα blue chips, οι πιέσεις υπήρξαν χωρίς ωστόσο να είναι ακραίες - με εξαίρεση τις ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν ΔΕΗ -6,54%, ΕΥΔΑΠ -4,59%, Μέτκα ΜΕΤΚ-2,89% -2,89%, Ιντραλοτ -2,44%, ΟΤΕΟΤΕ-2,81% -2,81%, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-2,56% -2,56%, MIG -1,96% και ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-1,96% -1,96% επίσης.

Ανοδικά , εκτός από την Πειραιώς, έκλεισαν μόνο οι Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ+1,88%+1,88%, Τέρνα Ενεργειακή +1,11%, Folli Follie +0,72% και Jumbo +0.40%.

Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση, η  ΓΕΚ-Τέρνα συγκέντρωσε σήμερα την προσοχή, με τη μετοχή της να κλείνει στα 3,25 ευρώ με άνοδο 0,31%, μετά την είδηση της συμφωνίας στρατηγικής επένδυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ του York Capital στην εταιρεία, μέσω έκδοσης 5ετούς ομολογιακού δανείου. Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση (από την York Capital) του 9,99% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ-Τέρνα  καθώς και το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Τέρνα Ενεργειακή  που σήμερα κατέχει η ΓΕΚ-Τέρνα.

Σήμερα

Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και οι ασιατικές μετοχές εγκατέλειψαν νωρίς τα κέρδη, γιατί οι τιμές σύρθηκαν προς τα κάτω από τις μετοχές στην Κίνα γιατί ο πρωθυπουργός κ Li Keqiang σηματοδότησε μια στροφή προς αυστηρότερη νομισματική πολιτική τις παραμονές του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που είναι βασικό για τις αποφάσεις επί της πολιτικής.

Το ευρώ συνέχισε να μαραζώνει από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω, με λίγους αναλυτές και επενδυτές που λένε ότι μια τέτοια δράση θα μπορούσε να έρθει το συντομότερο στην συνάντηση επί της πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε περίπου 0,2%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αν και πέρασε από αρνητικό πεδίο, στο τέλος του δεύτερου μέρους εμφανίζει οριακά κέρδη. Οι αυστραλιανές μετοχές ενισχύθηκαν 0,8%, ο βασικός δείκτης κινείται για να προσεγγίσει ξανά ένα πενταετές υψηλό που σημείωσε τον περασμένο μήνα.

Το ευρώ υποχώρησε 0,1% στα 1,3501 δολάρια, που είναι τιμή αρκετά πάνω από το χαμηλό της Δευτέρας των 1,3441 δολαρίων, το οποίο ήταν η χαμηλότερη εγγραφή από τις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά παραμένει πολύ κάτω από το υψηλό διετίας των 1,3832 δολαρίων που σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου. Οι επενδυτές άρχισαν να ενσωματώνουν  στην τιμή την πιθανότητα η ΕΚΤ να αποφασίσει χαλάρωση. Οι αγορές χρήματος ήδη τιμολόγησαν τη δυνατότητα για πιο χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ κατά το επόμενο έτος και άρχισαν να δείχνουν ότι πιστεύουν στην πιθανότητα της μείωσης των επιτοκίων κατά τους προσεχείς μήνες, και μερικές μεγάλες τράπεζες αναμένουν περικοπή, αυτή την εβδομάδα.

Η μείωση των επιτοκίων θα πλήξει το πλεονέκτημα της καλύτερης απόδοσης του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων και θα το καταστήσει λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές .

«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ να αφήσει τα επιτόκια και την καθοδήγηση για τα μελλούμενα αμετάβλητα κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης», Επισήμαναν από την Barclays. «Ωστόσο η πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού έχει αυξήσει την πιθανότητα το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης να μειωθεί και πάλι κατά 25 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο», πρόσθεσαν. Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης τελευταία το Μάιο, στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%. Η ΕΚΤ μείωσε τα τελευταία επιτόκιο αναχρηματοδότησης της το Μάιο , στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Εκτός από την ΕΚΤ, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις ΗΠΑ, τα μακροοικονομικά στοιχεία αποτελούν ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για το πότε η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αρχίσει το tapering στα 85 δις δολάρια για αγορές ομολόγων κάθε μήνα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Από τις αναλύσεις ξεχωρίσαμε την εκτίμηση ότι με  τζίρο σταθερά πάνω από το 70-80 εκατομμύρια ακόμα και τις μέρες διόρθωσης, το ενδιαφέρον θα παραμείνει ζωντανό με το ενδιαφέρον εστραμμένο στον MSCI και στην νέα αναγκαστική εισροή κεφαλαίων από passive funds, καθώς το ισοζύγιο εισροών – εκροών είναι θετικό με τις εκτιμήσεις να αγγίζουν μεγέθη από 600 εκατ-1,2 δισ ευρώ. Επίσης η ζήτηση στην Αγορά ομολόγων, τόσο του Δημοσίου όσο και των εταιρικών εκδόσεων είναι τεράστια, με το Ελληνικό spread να πλησιάζει τις 600 μονάδες βάσης, κάνοντας και νέο χαμηλό με τα επιτόκιο δανεισμού πέριξ του 8%. Το Υπουργείο από την άλλη, σκέφτεται να συμπτύξει τις πολλαπλές σειρές ομολόγων από το 2023-2039 σε πολύ λιγότερες, για να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και ενδιαφέρον για τους επενδυτές. Από την στιγμή που ο Τραπεζικός κλάδος, στην παρούσα φάση, δεν προσφέρει εύκολα χρήμα, η Αγορά των ομολόγων είναι "όαση ρευστότητας" για τις Ελληνικές εταιρείες οι οποίες αντλώντας ρευστότητα από το σύστημα, υλοποιούν τα σχέδια τους αλλά και μειώνουν σιγά - σιγά το κόστος του δανεισμού τους.

Ξένοι αναλυτές

Barclays :Οι Αγορές αξιών έμειναν σταθερές ενόψει σημαντικών γεγονότων

 Τα δύο πιο σημαντικά για την αγορά γεγονότα αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας και είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ και η έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι καμία αλλαγή πολιτικής δεν αναμένεται από την ΕΚΤ, η αγορά θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις για μια πιθανή κίνηση από τις Κεντρικές Τράπεζες το Δεκέμβριο. Αναμένουμε ότι η έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ την Παρασκευή για να είναι με στοιχεία αδυναμίας, αλλά θα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό από έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης το πρωτο μισό του Οκτωβρίου. Σε γενικές γραμμές, οι προσδοκίες για πολιτική χαλάρωσης από την ΕΚΤ και η προσαρμοστικότητα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ υποδηλώνουν μια πτωτική τάση για το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Εν τω μεταξύ , οι αξίες υψηλού κινδύνου εμφανίζονται σε γενικές γραμμές σταθερές για να ξεκινήσει η εβδομάδα με καλύτερα νέα για την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι λεπτομέρειες από τις εντολές παραγγελιών στα εργοστάσια των ΗΠΑ ήταν θετικός παράγοντας για την εκτίμηση μας, για το ΑΕΠ, που το βλέπουμε τώρα στο 2,2 %. Αργότερα σήμερα, θα μάθουμε για την αύξηση του ISM στον τομέα των υπηρεσιών στο 55,0 τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Στην Κίνα , PMI Υπηρεσιών αυξήθηκε στο 52,6 τον Οκτώβριο, από 52,4. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι μας περιμένουν ακόμα εξασθένιση δεδομένων στην δυναμική της βιομηχανικής παραγωγής σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό που θα γνωστοποιηθεί αργότερα εντός της εβδομάδας.

Το τελικό αποτέλεσμα για τον PMI της μεταποίησης στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο από τις εκθέσεις flash , με ελαφρώς καλύτερη ανάγνωση για τη Γερμανία που αντισταθμίζεται από μικρή ολίσθηση αλλού. Και στην αναδυόμενη Ευρώπη, ο PMI μεταποίησης δηλώνει σε όλη την περιοχή μια ανάκαμψη της ανάπτυξης. Μια τάση βελτίωσης για την παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχίσει να υποστηρίζει κυκλικά στοιχεία ενεργητικού που συνδέονται με τον τρόπο της εξασφάλισης μιας καλύτερης προοπτικής κερδών.

Οι μετοχές στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε μεγάλο βαθμό ξεπέρασαν τις εμφανείς αντιξοότητες που προκάλεσε ένα ισχυρό ευρώ  Το ισχυρό ευρώ φαίνεται να έχει επιβαρύνει την εικόνα στα κέρδη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης, παρά την πρόσφατη κυκλική βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων. Αλλά δεν βλέπουμε μια σαφή επίδραση του ευρώ σε όλους τους τομείς που εκτίθενται σε αυτό.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 17,376 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» στις δικαστικές αίθουσες, την ώρα που η «κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας φουντώνει για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό της οικονομίας τα επόμενα χρόνια
  • Η χώρα, συγκεκριμένα, στη μοναδική περίπτωση που λειτουργούσε στην εντέλεια η κρατική μηχανή, θα μπορούσε να καλύψει και το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ που βλέπει (μόνο) η τρόικα, αλλά και το χρηματοδοτικό των περίπου 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2016!
  • Για ρεαλιστικό προσχέδιο προϋπολογισμού έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κακό σενάριο για το δημοσιονομικό κενό ανέρχεται το πολύ σε 500 εκατομμύρια. Ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε σε έκτακτη  σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο  Μεγάρο Μαξίμου όπου εξετάστηκαν  οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα που αρχίζει σήμερα.
  • Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις αναμένεται να εκπίπτει από τα έσοδά τους ως δαπάνη, κάτι που δεν ίσχυε με τους αντίστοιχους φόρους στο παρελθόν, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου και σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Καραβίτης στο πλαίσιο του 5ου Thessaloniki Tax Forum, που πραγματοποιήθηκε χθες με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν».
  • Στη μάχη της καταστολής του οικονομικού εγκλήματος ρίχνονται εντός των προσεχών ημερών οι ελεγκτές της νέας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της υπηρεσίας Χάρη Θεοχάρη. Τα μέλη του νέου σώματος θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους ειδικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας. Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 5ου Thessaloniki Forum, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
  • Τις ευθύνες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση αντιμετώπισης της κρίσης παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στη συζήτηση που διοργάνωσε το απόγευμα η δεξαμενή σκέψης «ΔΙΚΤΥΟ» της Άννας Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας πάντως ότι «υπήρξαν πολλοί και στην Ελλάδα που υποτίμησαν την κατάσταση». «Είναι παραμύθι ότι φταίει η Ευρώπη. Έκανε λάθη, αλλά για τα ελλείμματα και το χρέος τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι ελληνικές κυβερνήσεις», σημείωσε ο κ. Σουλτς.
  • Ως βαριά απειλή πάνω από τις ελληνικές επιχειρήσεις «αιωρούνται» τα βραχυπρόθεσμα δάνεια, τα οποία είναι απαιτητά μέσα στο τρέχον έτος, ανερχόμενα στο διαβρωτικό για τα θεμέλια των εταιρειών ποσό των 33,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, που προκύπτει από έρευνα την οποία πραγματοποίησε η «Ν», βάσει των στοιχείων της ICAP και αποτελεί παράλληλα μια υπερευαίσθητη νάρκη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφορά κεφάλαια που θα πρέπει να «επιστραφούν» στις τράπεζες φέτος.
  • Η στρατηγική στοχευμένων επενδύσεων και μια νέα αντίληψη για τον δημόσιο τομέα μπορούν να κινητοποιήσουν κεφάλαια, ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρότασης της PwC «Πρακτικές κατευθύνσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», η οποία παρουσιάσθηκε από τον Κώστα Μητρόπουλο, εντεταλμένο σύμβουλο της εταιρείας, στην ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του London Business School και της Λέσχης Επιχειρηματικότητας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Η Ευρώπη πρέπει να θέσει ως στόχο να επανακαθορίσει τους κανόνες για τις εκκαθαρίσεις προβληματικών τραπεζών με τον νέο Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) ως το 2015 και όχι ως το 2018, δήλωσε ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Την πρόθεση της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Μ. Βρετανίας, της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχανιών CBI, να λάβει ενεργά μέρος υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Τζον Γκρίντλαντ. Μιλώντας σε συνέδριο της CBI που ξεκίνησε σήμερα στο Λονδίνο, ο κ. Γκρίντλαντ έκανε γνωστό ότι η φιλοευρωπαϊκή εκστρατεία της CBI θα διαρκέσει έως το 2017, χρονιά διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή η μη της χώρας στην Ε.Ε. Η διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος αποτελεί δέσμευση του Ντέιβιντ Κάμερον, εφόσον φυσικά επανεκλεγεί.
  • Η υφιστάμενη κρίση στην Ελλάδα ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να  μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό σύγχρονο κράτος, τονίζεται σε σημερινό άρθρο της Wall Street Journal. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την ώρα που ομόφωνα στην Ευρώπη υποστηρίζεται  ότι η απόφαση να επιτραπεί στην Ελλάδα να γίνει μέλος της Ευρωζώνης ήταν λάθος, υπάρχει ένα μέρος το οποίο δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και αυτό το μέρος είναι η χώρα μας.
  • «Οι Τουρκοκύπριοι είναι αντίθετοι σε μια ομοσπονδία που θα είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου. Ο Έρογλου επιμένει στις άτεγκτες θέσεις του στο Κυπριακό κάνοντας λόγο για «πραγματικότητες στην Κύπρο που πρέπει να γίνουν αποδεκτές και για ομοσπονδιακή δομή που θα βασίζεται σε δύο ζώνες, δύο κοινότητες, την πολιτική ισότητα και το συνεταιριστικό κράτος».
  • Ο πρωθυπουργός της Κίνας σε ομιλία του που δημοσιεύθηκε πλήρης αργά τη Δευτέρα δήλωσε ότι η Κίνα χρειάζεται 7,2% οικονομική ανάπτυξη για τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Η προσθήκη επιπλέον κινήτρων θα είναι πιο δύσκολη γιατί η εκτύπωση νέου χρήματος θα προκαλέσει πληθωρισμό, είπε ο κ Li στην ομιλία του, η οποία εκδόθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του καθώς οι ηγέτες της Κίνας θα προετοιμαστούν για να παραστούν από 9 ως 12 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του ΚΚΚ που θα συζητήσουν την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων. Τα σχόλιά του είναι διαφορετικά από αυτά που οι άνθρωποι της αγοράς περίμεναν.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ