Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 09:47

Club Med: Ζημίες για τέταρτη συνεχόμενη χρήση

ΖΗΜΙΕΣ, για τέταρτη συνεχόμενη οικονομική χρήση, εξ αιτίας του υψηλού κόσους των τυφώνων, που έπληξαν την Καραϊβική, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ζήτησης ταξιδιωτικών πακέτων στη Γαλλία, εμφάνισε η μεγαλύτερη διαχειρίστρια θερέτρων της Ευρώπης, Club Mediterranee SA.

Οι καθαρές της ζημίες διαμορφώθηκαν σε 44 εκατ. ευρώ (58 εκατ. δολ.) τη χρήση που έληξε τον Οκτώβριο, έναντι 94 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Παρίσι. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι οι ζημίες της Club Med, θα διαμορφωνόντουσαν σε 40,4 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της, Henri Giscard D'Estaing, αγωνίστηκε να περιορίσει τις ζημίες με το κλείσιμο μονάδων αναψυχής και την μείωση των θέσεων εργασίας, από τότε που ανέλαβε τη διοίκησή της, προ δύο ετών. Το κόστος, που σχετίζεται με τις ζημίες που προκάλεσαν οι τυφώνες στην Καραϊβική φέτος, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση ταξιδιών στην Ευρώπη, δεν άφησαν την εταιρεία να εμφανίσει κέρδη.

«Τα ταξιδιωτικά πακέτα που κλείστηκαν από τους πελάτες της Club Med στην Ευρώπη, δεν ήταν αρκετά», ανέφερε η Virginie Blin, αναλυτής της Fideuram Wargny, σε χθεσινό της σχόλιο, συμπληρώνοντας: «Η προοπτική για το 2005, παραμένει θολή».

Οι μετοχές της Club Med, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 15%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 658 εκατ. ευρώ. Χθες, διατηρήθηκαν στα 34 ευρώ η μία, έναντι ανόδου τους στα 150 ευρώ η μία, τον Δεκέμβριο του 1999.

Τα λειτουργικά της κέρδη φέτος, διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας έξι εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο.

Οι κρατήσεις για την τρέχουσα χειμερινή σεζόν, την εβδομάδα που έληξε στις 4 Δεκεμβρίου, ήταν κατά 3,6% υψλότερες, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη διοίκηση της Club Med.