Για ανοδική πορεία της Ελλάδας κάνει λόγο με σημερινό της δημοσίευμα η σημαντικότερη αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ».
Για ανοδική πορεία της Ελλάδας κάνει λόγο με σημερινό της δημοσίευμα η σημαντικότερη αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ».
Η εφημερίδα προβάλλει στην πρώτη της σελίδα πως η Ελλάδα σταδιακά ανακάμπτει και σημειώνει πως η κυβέρνησή της χώρας υπολογίζει ότι το 2014 θα έχει την πρώτη αύξηση στο ΑΕΠ μετά το 2007.
Οι διεθνείς επενδυτές επανέρχονται, εκτιμώντας το συνδυασμό ενός σταθερού νομίσματος με ευκαιρίες ανάπτυξης, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει παρουσιάσει άνοδο σχεδόν 150% από την πτώση του το 2012 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου σχολιάζει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του δημοσιεύματος η Ελλάδα γίνεται ξαφνικά ελκυστική και πάλι για επενδυτές, ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυξήθηκε κατά σχεδόν 150% από τον Ιούνιο του 2012, όταν είχε γνωστοποιηθεί πως η εταιρεία MSCI είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα από βιομηχανική σε αναδυόμενη χώρα, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της εταιρείας, όμως με 150% άνοδο στο μεταξύ χρονικό διάστημα, το Χρηματιστήριο της Ελλάδας αναδείχθηκε στο δεύτερο καλύτερο στον κόσμο, μετά από εκείνο της Βενεζουέλας.
Η υποβάθμιση από την εταιρεία MSCI είναι κατά περίεργο τρόπο συνυπεύθυνη γι΄ αυτό, διότι κανονικά τα διάφορα funds και ασφαλιστές θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, καθώς επιτρέπεται να επενδύουν μόνον σε βιομηχανικές χώρες, κάτι που είχαν ήδη κάνει οι περισσότεροι, ωστόσο, ξαφνικά μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα funds αναδυόμενων αγορών, όπως και συνέβη, σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ξαφνικά το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τον επόμενο χρόνο θα μειωθεί στο 2,4%, ενώ το 2012 ήταν στο 9% και το 2009 στο 15,7% και ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναμένει οικονομική ανάπτυξη με το ΑΕΠ να αυξάνεται στο 2014 στο 0,6%, για πρώτη φορά με θετικό πρόσημο μετά το 2007 και δεν ήταν εις μάτην η σαφής μείωση των επιτοκίων στην αγορά ομολόγων που στα δεκαετούς διάρκειας είναι πλέον μόνον στο 8,3% από το 33,7%, στο οποίο βρίσκονταν στην κορύφωση της κρίσης το Μάρτιο του 2012.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για πραγματική ευφορία μεταξύ των ειδικών, καθώς, σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Κόντε της JP Morgan, η προοπτική για την Ελλάδα έχει πλήρως αναστραφεί, οι επιχειρήσεις έχουν αξιολογηθεί θετικά και έχουν μειώσει στην κρίση το κόστος τους κατά τρόπο που μόλις υπάρξει ανάκαμψη, θα δουν τεράστια ανάπτυξη και υψηλή κερδοφορία, ενώ ένα υψηλό δυναμικό μακροπρόθεσμα διαπιστώνει και ο Μαρκ Μόμπιους, της εταιρείας Templeton.
Πηγή: ΑΜΠΕ