Παρά τις προειδοποιήσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών, η πολιτική της λιτότητας αποφέρει καρπούς και η αγορά κεφαλαίων γιορτάζει μια αξιοσημείωτη επιστροφή, εκτιμά η Wirtschaftsblatt της Αυστρίας.
Η Ελλάδα είναι πάλι στη μόδα για τους επενδυτές, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Wirtschaftsblatt της Αυστρίας, επισημαίνοντας ότι ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει αύξηση 150% από τον Ιούνιο του 2012.
Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η MSCI, πάροχος των χρηματιστηριακών δεικτών, υποβάθμισε την Ελλάδα από βιομηχανική σε αναδυόμενη οικονομία. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία της MSCI.
Με την αύξηση της τάξεως του 150%, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε τις δεύτερες καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο. Μόνο η Βενεζουέλα σημείωσε καλύτερα αποτελέσματα, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
Η αυστριακή οικονομική εφημερίδα αποδίδει το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα ακριβώς στην υποβάθμιση της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι μπορεί να αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν την Ελλάδα επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες επιτρέπεται να επενδύουν μόνο σε βιομηχανικές χώρες, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές είχαν ήδη φύγει. Στη θέση τους, όμως, ήρθαν τα emerging-markets-funds, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «σε αυτό το περιβάλλον είναι ελκυστική μια σχετικά ανεπτυγμένη χώρα».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στις μεταρρυθμίσεις και στην πολιτική των περικοπών, με τις οποίες μειώθηκαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ σημειώνει πως την επόμενη χρονιά αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 0,6%. Αναφέρεται επίσης η μείωση των αποδόσεων σε ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας ως ένδειξη επιστροφής της εμπιστοσύνης.
«Το κεφάλαιο βρίσκει εδώ και καιρό τον δρόμο προς την Ελλάδα», επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και παραθέτει στοιχεία της βάσης δεδομένων της Bloomberg, σύμφωνα με τα οποία επενδυτικές εταιρείες έχουν επεκτείνει έως 129% τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα μέχρι στιγμής. Αυτό σημαίνει ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι επενδύσεις. Συγκριτικά, στην υπόλοιπη Ευρώπη αναφέρεται ότι αυξήθηκε η εισροή κεφαλαίων κατά περίπου 15%.
«Οι προοπτικές για την Ελλάδα έχουν αντιστραφεί πλήρως. Οι επιχειρήσεις αξιολογούνται ευνοϊκά και κατά τη διάρκεια της κρίσης μείωσαν τη βάση του κόστους σε τέτοιο βαθμό ώστε όταν αρχίσει να αναθερμαίνεται η οικονομία θα προκύψει υψηλή ανάπτυξη και κερδοφορία», δηλώνει ο μάνατζερ της J.P. Morgan Φραντσίσκο Κόντε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γκουρού των «αναδυομένων αγορών» Μαρκ Μόμπιους, ο οποίος διακρίνει μακροπρόθεσμα «υψηλό δυναμικό» στην Ελλάδα.
Πηγή: Deutsche Welle