Η εβδομάδα που πέρασε ήταν κακή για τον τομέα των εμπορευμάτων εξαιτίας τόσο της άφθονης προσφοράς λόγω των ιδανικών συνθηκών καλλιέργειας με τις τιμές πολλών αγροτικών προϊόντων να δέχονται ισχυρές πιέσεις, όσο και εξαιτίας της πορείας του δολαρίου το οποίο βρήκε στήριξη απο την Fed και την πόρτα που εκείνη άφησε ανοικτή για το πρόγραμμα «tapering» με τα οικονομικά στοιχεία απο την Ευρώπη παράλληλα να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ενεργειών απο την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας.
Του Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν κακή για τον τομέα των εμπορευμάτων εξαιτίας τόσο της άφθονης προσφοράς λόγω των ιδανικών συνθηκών καλλιέργειας με τις τιμές πολλών αγροτικών προϊόντων να δέχονται ισχυρές πιέσεις, όσο και εξαιτίας της πορείας του δολαρίου το οποίο βρήκε στήριξη απο την Fed και την πόρτα που εκείνη άφησε ανοικτή για το πρόγραμμα «tapering» με τα οικονομικά στοιχεία απο την Ευρώπη παράλληλα να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ενεργειών απο την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας.
Σημαντική υποχώρηση για τα αγροτικά προϊόντα
Ο δείκτης DJ-UBS των 19 βασικότερων εμπορευμάτων υποχώρησε περισσότερο απο δύο τοις εκατό ακουμπώντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Ο γεωργικός τομέας ήταν αυτός που κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες με τον καφέ τύπου Arabica και το καλαμπόκι CBOT Corn να υποχωρούν σε χαμηλά τεσσάρων και τριών ετών αντίστοιχα. Τέλος, το βαμβάκι γνώρισε την μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του απο το 1979, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα πολύτιμά μέταλλα υποχώρησαν και αυτά χαμηλότερα για πρώτη φορά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες με το ενισχυμένο δολάριο και την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα να αφαιρούν ένα μέρος της στήριξης που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο.
Η αγορά ενέργειας κατέγραψε και αυτή απώλειες με το πετρέλαιο τύπου WTI να επηρεάζεται απο την μειωμένη ζήτηση των δυιλιτηρίων και την ασταθή αγορά του φυσικού αερίου να υποχωρεί περισσότερο απο επτά τοις εκατό κατα την διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Ο χρυσός κάτω απο νέες πιέσεις
Ο χρυσός κατάφερε να τερματίσει τον Οκτώβριο λίγο έως πολύ αμετάβλητος. Ένα πιο αποδυναμομένο δολάριο στο μεγαλύτερο διάστημα του μήνα σε συνδυασμό με τις μειωμένες προσδοκίες απο την Fed για το πρόγραμμα «tapering», παρείχαν στήριξη στην τιμή του χρυσού η οποία βρήκε αντίσταση στα USD 1,364/ουγγιά.
Στις αρχές Νοεμβρίου, σημαντικά γεγονότα όπως η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 7 Νοεμβρίου και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά την τιμή του χρυσού με την αγορά να συνεχίζει να παρακολουθεί το επίπεδο στήριξης με σκοπό την αποκρυπτογράφηση της δυναμική της.
Οι επενδυτές που αναζητούν έκθεση στον χρυσό μέσω χρηματοοικονομικών προϊόντων που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια, συνέχισαν να περιορίζουν την συμμετοχή τους τον Οκτώβριο για δέκατο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg. Στην πραγματικότητα είδαμε τις μειώσεις να επιταγχύνονται στο υψηλότερο επίπεδο απο τον Ιούλιο και χωρίς στήριξη απο αυτή την σημαντική ομάδα επενδυτών, η βραχυχρόνια ενίσχυση του φαίνεται να είναι περιορισμένη.
Παρ’όλα αυτά διατηρούμε την πρόβλεψη των USD 1,325/ουγγιά, η οποία θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι είναι υψηλή με βάση την έλλειψη θετικών παραγόντων στην παρούσα φάση, αλλά παράλληλα υπάρχει και ένα πλήθος αβεβαιοτήτων τριγύρω οι οποίες και αποτρέπουν την περαιτέρω υποχώρηση του. Ανάμεσα σε αυτές τις αβεβαιότητες είναι και οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους και τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με το ρίσκο περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομίας της.
Πιθανός περιορισμός του spread σε Brent και WTI
Οι δύο παγκόσμιες αγορές πετρελαίου που χρησιμοποιούνται σαν αναφορά κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό δεν προκύπτει τουλάχιστον απο την πρόσθετη υποχώρηση στην αγορά των ΗΠΑ κυρίως λόγω της εποχιακά χαμηλής ζήτησης απο τα διυλιστήρια. Συγκεριμένα, η ζήτηση απο τα διυλιστήρια υποχώρησε περισσότερο απο 1 εκ. βαρέλια την ημέρα απο το Σεπτέμβριο ενώ η συνεχιζόμενη άυξηση στην εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ με τα 7.8 εκ. βαρέλια ανά ημέρα έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο απο το 1989, με αποτέλεσμα κάθε μείωση της ζήτησης να δημιουργεί κινδύνους για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές.
Σαν αποτέλεσμα η τιμή του WTI έχει υποχωρήσει σε χαμηλό τεσσάρων μηνών με το Brent να παραμένει στα ίδια επίπεδα βρίσκοντας μια επιπρόσθετη στήριξη απο κάποιες διακοπές στον εφοδιασμό που παρατηρήθηκαν με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Λιβύης. Οι απεργίες της Β. Αφρικής συνεχίζουν να έχουν σαν αποτέλεσμα οι εξαγωγές να έχουν υποχωρήσει στα δύο-τρίτα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η επιβράδυνση της ζήτησης απο τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ που παρατηρείτε στην παρούσα φάση αναμένεται να αντιστραφεί σε λίγες εβδομάδες κάτι που θα παρέχει και μια σχετική στήριξη στο WTI και κυρίως στην περίπτωση που κάποιες διακοπές στον εφοδιαμό που παρατηρούνται σε χώρες όπως η Λιβύη, αρχίσουν να βελτιώνονται.
Με την τιμή του Brent να είναι πιο ευαίσθητη στις γεωπολιτικές αλλαγές σε σύγκριση με το μη εξαγώγιμο WTI, βλέπουμε ενίσχυση του WTI έναντι του Brent, με την διαφορά των USD 12/βαρέλι, να υποχωρεί προς τα USD 5/βαρέλι.
Η αναμενόμενη απόδοση της προσφοράς απο τις διάφορες διαταραχές στον εφοδιασμό όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης με την παγκόσμια αγορά να είναι καλα εφοδιασμένη και τις γεωπολιτικές εντάσεις να έχουν περιοριστεί σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο.
Το spread τριμήνου μεταξύ τιμών spot και futures στο Brent υποχώρησε απο τα USD 4.75/βαρέι στο USD 1/βαρέλι ενώ το WTI υποχώρησε απο τα USD 4.37/βαρέλι στο αρνητικό 0.2/βαρέλι.
Η τιμή του Brent είναι κολλημένη στο εύρος των USD 106.30-110/βαρέλι με μια πιθανή υποχώρηση κάτω απο το επίπεδο στήριξης να ενέχει τον κίνδυνο ενεργοποίησης νέας φάσης ρευστοποιήσεων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές στο ψυχολογικό επίπεδο των USD 100/βαρέλι. Το WTI θα αναζητήσει στήριξη στην περιοχή των USD 91-95/βαρέλι, περιοχή στην οποία και παρατηρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της δράσης κατα την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.