Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 10:08

Market Beat: Η τάση θα διαμορφωθεί από το αν οι εξελίξεις στο εσωτερικό θα αλλάξουν τα επενδυτικά κριτήρια των ξένων θεσμικών

Η εκτίμηση της στήλης για τη δυναμική της εβδομάδας αφορά στην προσδοκία σήμερα - αύριο να σπάσει αυτός ο σχηματισμός συσσώρευσης των τιμών λίγο κάτω από τα επίπεδα των υψηλών του δευτέρου εξαμήνου που είναι επίσης λίγο χαμηλότερα από τα υψηλά έτους.

Η εκτίμηση της στήλης για τη δυναμική της εβδομάδας αφορά στην προσδοκία σήμερα - αύριο να σπάσει αυτός ο σχηματισμός συσσώρευσης των τιμών λίγο κάτω από τα επίπεδα των υψηλών του δευτέρου εξαμήνου που είναι επίσης λίγο χαμηλότερα από τα υψηλά έτους.

Αν συνεχίσουν οι ξένοι θεσμικοί που είναι και οι κύριοι τροφοδότες φρέσκου χρήματος στο ΧΑ τώρα, να έχουν τα επενδυτικά κριτήρια που τους οδήγησαν σε αγορές τον Οκτώβριο, η άνοδος θα είναι η συνέχεια τις επόμενες μέρες. Καθώς όπως παρουσιάζουμε και πιο κάτω αυτά συγκεντρώνονται σε παράγοντες και εξελίξεις άσχετες με την τρέχουσα εσωτερική ειδησεογραφία. Όμως  η εβδομάδα στο εσωτερικό περιλαμβάνει την παρουσία των ελεγκτών της τρόικας και άρα το σήκωμα των υποθέσεων που αποτελούν προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και κινήσεις στον επιχειρηματικό τομέα και παράλληλα ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στην περίπτωση λοιπόν που οι θερμές ειδήσεις προκαλέσουν ανατροπή των επενδυτικών  επιλογών των ξένων θεσμικών  με αναστολή των προγραμμάτων αγοράς μετοχών και αντικατάστασή τους με ρευστοποιήσεις θέσεων μερικά, η πτώση θα αποκτήσει δύναμη και ο 25άρης που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του συναλλακτικού ενδιαφέροντος με τον ΓΔ που επηρεάζεται κύρια από τα blue chip θα αναζητήσουν πρόσφατες αρχικά και παλαιότερες άρα και ισχυρότερες στηρίξεις που τις εντοπίζουμε στο τμήμα της τεχνικής ανάλυσης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Ευρώπη

Παραμένουμε σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου από εταιρείες με παγκόσμια εμβέλεια. Τα βασικά χαρακτηριστικά περιέχουν αύξηση της κερδοφορίας για τις περισσότερες, αλλά παράλληλα, πολύ μικρότερη του συνήθους άνοδο στα έσοδά τους. Έτσι εκτός από τα πολλές φορές απογοητευτικά ως προς την εξέλιξή τους μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ, και τις Κίνας με μικρότερη συχνότητα, η πορεία της ανάπτυξης της κερδοφορίας των γιγάντων ανά κλάδο επίσης υπογραμμίζει μια πικρή για τους πολιτικούς, σκληρή για τους καταναλωτές και επικίνδυνη για τους επενδυτές αλήθεια. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στις μεγάλες δυτικές οικονομίες δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί.

Ωστόσο, τα προγράμματα φθηνής ρευστότητας που παρέχουν μεγάλες κεντρικές τράπεζες συντηρούν την αγοραστική διάθεση των διαχειριστών κεφαλαίων έναντι μετοχικών αξιών, με αποτέλεσμα ο Nikkei της Ιαπωνίας, ακόμα και την εβδομάδα που η αγορά συναλλάγματος εμφάνισε αναταράξεις, να προσθέσει ένα +0,8% και να εμφανίζει από την αρχή του χρόνου κέρδη +36,6%. Ο Dax ενισχυμένος κατά 0,3% και αυτή την εβδομάδα σημείωσε νεότερο ιστορικό υψηλό. Κερδίζει στο 2013 18,3%, ενώ 20,5% είναι τα κέρδη που προσφέρει ο ισπανικός IBEX, που μέσα στη βδομάδα κέρδισε 0,2%, με τον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου του Μιλάνου να εμφανίζει την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση +1,5% έχοντας ετήσια 17,8%.

Οι επενδυτές μετά τη δημοσίευση της μέτρησης του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, προβλέπουν πως μέσα στη βδομάδα, από την πλευρά της ΕΚΤ θα υπάρξει αντίδραση και πιθανολογούν, ότι η οδός παροχής επιπλέον ρευστότητας θα είναι ένας  νέος κύκλος  Long-term refinancing operation, του γνωστού LTRO. Ήτοι, μιας διαδικασίας για μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση των τραπεζών, καθώς έσφιξε η ρευστότητά τους λόγω του ισχυρού ευρώ και των αποπληρωμών που έγιναν από την προηγούμενη χρήση του  LTRO. Το νέο LTRO αρκετοί αναμένουν να ξεκινήσει τον φετινό Δεκέμβριο. Με αυτό το δεδομένο είχαμε μια πτώση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων στην Ευρωζώνη. 

Καθώς τα ελληνικά δεκαετή υποχώρησαν 64 μονάδες βάσης και βρίσκονται πια στο 7,71%, ενώ για τα δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας οι αποδόσεις έπεσαν 8bps στο 6,03%, όταν για τα δεκαετή ιταλικά η υποχώρηση ήταν 15bps καθώς κατέληξαν στο 4,07%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών έπεσαν κατά 18 μονάδες βάσης στο 3,96% και βρέθηκαν κάτω από τα ιταλικά, αλλά πτώση εμφάνισαν και τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς, κατά 6 μονάδες, αφού κατέληξαν στο 1,69%. Τα γαλλικά υποχωρώντας 10bps  βρέθηκαν στο 2,15% και είναι από όσα αναφέραμε τα μόνα, μαζί με τα γερμανικά, που το 2013 είχαν άνοδο κατά 15 μονάδες βάσης έναντι 37 στις αποδόσεις των γερμανικών.

ΗΠΑ

Η επιστροφή του σκεπτικισμού

Γιατί επιστρέφει ο σκεπτικισμός; Μα διότι τον Οκτώβριο, ενώ το μισό μήνα η λειτουργία της Κυβέρνησης ήταν μερική και αναμφίβολα θα ψαλίδιζε μέρος από την προσδοκόμενη ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου, επειδή οι επενδυτές θεώρησαν απίθανο να ξεκινήσει η πολιτική της σταδιακής μείωσης των QE, και αγόραζαν μετοχές.

Γνωρίζουν, πως η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης παρέχει ρευστότητα που σε ικανό ποσοστό διοχετεύεται στις αγορές μετοχών. Άρα, για την κοινή γνώμη στην επενδυτική κοινότητα, όσο συνεχίζεται η παροχή φθηνής ρευστότητας θα συνεχίζεται και η άνοδος των μετοχικών αξιών. Και όσο θα καταγράφεται βραδύτητα στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, τα QE θα συνεχίζονται. Αφού για την ώρα, τα κεφάλαια που διατίθενται μπορεί να μην καταφέρνουν να ανεβάσουν τις θέσεις εργασίας, αλλά αυξάνουν την αξία των μετοχών.

Η κυρίαρχη άποψη στη παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία είναι ότι τα QE δεν προκάλεσαν πληθωρισμό, επειδή τα «νομισματικά καύσιμα» που παρείχε η Fed παρέμειναν αχρησιμοποίητα, ως «αποθεματικά» των τραπεζικών ισολογισμών. Από την άποψη αυτή, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμονεύουν κάπου στο μέλλον: όταν οι τράπεζες αρχίσουν να  δανείζουν τελικά αυτά τα «αποθεματικά» και η ρευστότητα πάρει επιτέλους το δρόμο της για την πραγματική οικονομία. Επιπλέον, η άποψη των «ταύρων» υποστηρίζει ότι η Fed έχει τα εργαλεία για να διαχειριστεί με μεγάλη δεξιότητα  οποιαδήποτε μελλοντική θέμα του πληθωρισμού. Έχοντας λοιπόν τον εφησυχασμό που παρέχει στους επενδυτές η βαρύτητα της Fed, ο S&P 500 κατάφερε, την εβδομάδα που οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τη ρητορική της, να προσθέσει +0,1% στην τιμή του και να εμφανίζει από την αρχή του χρόνου κέρδη 23,5%. Ενώ ο Dow κέρδισε 0,3% και αποδίδει το 2013 19,2%.  Ο χρυσός υποχώρησε κατά 35 δολάρια, γιατί το δολάριο ισχυροποιήθηκε μόλις η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εξέλαβε την απόφαση της Fed ως κίνηση που δεν αποκλείει, ακόμα και τον Δεκέμβριο, να ξανασκεφτούν το tapering.

Τεχνική ανάλυση

Μόνο τεχνικά μπορούμε να προσεγγίσουμε την σημερινή πιθανή δυναμική και αν υπάρξει πτώση την πρώτη μέρα της τρέχουσας εβδομάδας εκτιμούμε πως θα υπάρξει διόρθωση στο ΧΑ με αρκετό βάθος, με πρώτη στήριξη για τον 25άρη που θα δοκιμαστεί, τα επίπεδα των 380 μονάδων. Η επόμενη στήριξη που θα είναι και σχετικά ασθενής εντοπίζεται στην περιοχή των 374 μονάδων. Έχει οριστεί από συναλλαγές που έγιναν τον Οκτώβριο και ειδικά στις 10/10 όταν οι θεσμικοί τον οδήγησαν σε μια κορύφωση τοπική που την διαδέχθηκαν μέρες συσσώρευσης πριν συνεχίσει  την άνοδό του ως τις 400 μονάδες. Πολύ ισχυρότερη και πολλαπλά επιβεβαιωμένη ήταν εκείνη στα επίπεδα των 352 μονάδων που σχηματίστηκε από συναλλαγές που έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα στις 7/2 όταν με υψηλό ημέρας τις 352,95 μονάδες ο 25άρης έκλεισε στις 351,46 και κατόπιν ακολούθησε κάθοδος που μετατράπηκε σε άνοδο στις 12/2 με δεύτερη κορύφωση στις 15/2 όταν ο δείκτης έκλεισε στις 350,47 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 352,61 μονάδες. Ακολούθησε συσσώρευση που έδωσε κλείσιμο στις 20/2 στις 349,33 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 353,45 και κατόπιν άρχισε κάθοδος που έφερε τα ελάχιστα επίπεδα για το τρέχον έτος. Συνεπώς η περιοχή γύρω από τις 349 ως 353 μονάδες αποτέλεσε κατά το παρελθόν μια σημαντική αντίσταση – οροφή για τον δείκτη των παραγώγων. Τώρα λοιπόν, αν η εξέλιξη οδηγήσει σε κάθοδο από τα τρέχοντα επίπεδα, θα λειτουργήσει σαν στήριξη και μάλιστα ισχυρή.

Αντίθετα αν σήμερα οι αγοραστές επιμείνουν τότε ο σχηματισμός σημαίας θα σπάσει προς την άνοδο και είναι φυσικό να αναμένουμε να χτυπήσει ο δείκτης στην οροφή των υψηλών για το τρέχον έτος που εντοπίζονται στα κλεισίματα και τα υψηλά δύο συνεδριάσεων που είναι στις 17/5 το κλείσιμο στις 406,3 μονάδες με μέγιστο μέρας τις 407,4 και στις 20/5 με κλείσιμο στις 394,6 μονάδες και μέγιστο μέρας τις 410,78. Εκτιμούμε από αυτά ότι, αν κινηθεί ανοδικά η αγορά, η αντίσταση που θα συναντήσει θα είναι μεταξύ των 395 μονάδων και 411. Με δεδομένο πως η τοπική κορυφή για τον Οκτώβριο ήταν στις 399,92 μονάδες είναι βέβαιο πως αντίσταση πλέον θα βρεθεί σε επίπεδα που θα είναι άνω των 400 μονάδων.

Στο Χ.Α.

Η εβδομάδα που πέρασε αποτέλεσε μια διακοπή στην αλυσίδα των ανοδικών εβδομάδων με μικρές απώλειες για τους βασικούς δείκτες και άνοδο οριακή έστω για τον FTSEM. Μπορεί η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να ήταν καθοριστική, αλλά την σφραγίδα στις συναλλαγές έβαλε η πρώτη συνεδρίαση που λόγω της 28ης Οκτωβρίου έγινε την Τρίτη 29, με δυναμική ανάλογη της καθόδου που εκτυλίχθηκε και στις 23 του μήνα. Με τα διεθνή χρηματιστήρια σε άνοδο ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα  κατά -2,06% και έφθασε στις 1165,98 από 1190,52 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 387,48 από 395,81 μονάδες με μεταβολή -2,10% και ο FTSEM στο -2,43%. Το ποδαρικό του Νοεμβρίου δεν ήταν ανοδικό, αλλά ο Οκτώβριος για τα blue chip ήταν ευεργετικός. Ένα ποσοστό ανόδου πάνω από 17%, δεν είναι απλή υπόθεση και η στατιστική εικόνα του μήνα, διαθέτει μόνο ένα blue chip με πτώση την ΕΕΕ. Η ομάδα των μετοχών του δείκτη των θεσμικών χωρίστηκε με βάση τις επιλογές των ξένων διαχειριστών του δολαρίου σε αυτές που εμφάνισαν πάνω από διπλάσια επίδοση και ήταν οι ΒΙΟΧΚ +58,7%, ΔΕΗ +30,9%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +31%,  ΕΛΠΕ +23% και  ΕΤΕ +38,3%. Ακολουθούν εκείνες που κέρδισαν πάνω από τον 25άρη αλλά κάτω του 30%  και είναι οι ΑΛΦΑ, ΕΥΠΡΟ, ΕΧΑΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ.

Μετά από αρκετές φάσεις, μετά τον Αύγουστο, που οι εγχώριοι αναλυτές περίμεναν πτώση και τελικά προέκυπτε υπολογίσιμη άνοδος, τα αποτελέσματα σε βάθος έτους είναι τόσο εντυπωσιακά, που όλα τα μέσα οικονομικής ενημέρωσης την εντόπισαν και την παρουσιάζουν, προκαλώντας μια ακόμα ώθηση στο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών. Την άφιξη της τρόικας περιμένουν αρκετοί και κύρια εκείνοι που πίστεψαν ότι δεν θα εμφανιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Σήμερα

Οι αναλυτές με το που ξεκίνησαν οι συναλλαγές της βδομάδας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: Η έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, θα βοηθήσει για να ελέγξετε την κατεύθυνση στην οπτική της Fed για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα κέρδη που σημειώθηκαν σήμερα στο δολάριο και στις αποδόσεις των αμερικανικών Treasury, οδηγήθηκαν από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και επιθετικά σχόλια της  Fed την Παρασκευή. Αυτά έχουν διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην Ασία σήμερα. Ένας Πρόεδρος της Fed σε κάποια πολιτεία ο κ Bullard δήλωσε την Παρασκευή ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας από το Σεπτέμβριο του 2012 ως σήμερα θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια περικοπή στις μηνιαίες αγορές ομολόγων της Fed. Ενώ ο δείκτης τιμών ISM για την  μεταποίηση στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο.

Η αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ συνέβαλε στη εμφάνιση μικτής εικόνας  της αγοράς μετοχών της Ασίας. Δεν περιμένουμε να συνεχιστεί η δύναμη του δολαρίου από τις αρνητικές επιπτώσεις της πρόσφατης διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης που επηρεάζει την επερχόμενη δημοσίευση των δεδομένων επί της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και στην αγορά εργασίας. Πράγματι, την Παρασκευή θα ανακοινωθεί σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Barclays πως τον Οκτώβριο στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα υπάρξει μέτρια αύξηση των θλεσεων εργασίας της τάξεως των 125000 και αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 7,5 %. Αυτό το δεδομένο θα υποστηρίξει την άποψή εκείνων που υποστηρίζουν ότι, οι οικονομολόγοι της Fed θα προβούν σε σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά  το Μάρτιο και όχι το Δεκέμβριο.

Αυτή την εβδομάδα έχουμε και τη συνέντευξη τύπου της ΕΚΤ ( Πέμπτη) είναι πιθανό να είναι αρκετά dovish (υπέρ απόφασης για περαιτέρω χαλάρωση) λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες μετρήσεις με πληθωρισμό χαμηλότερο από το αναμενόμενο στη ζώνη του ευρώ, από τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία εξαιτίας των περιοριστικών νομισματικών συνθηκών.

Σήμερα, ανακοινώνεται στην ευρωζώνη το τελικό για τους δείκτες PMI τον Οκτώβριο και προβλέπουμε μικρή αλλαγή από τις προσωρινές ενδείξεις με συνέπεια να μην υπάξει επίδραση υπολογίσιμη στο κλίμα των συναλλαγών. Στις ΗΠΑ , αναμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη το Σεπτέμβριο στις παραγγελίες εργοστασίων και θα εμφανιστούν  ομιλητές από τη Fed όπως ο κ Powell ( ψηφίζει στην FOMC, ουδέτερος) και Rosengren (ψηφίζει στην FOMC, περιστέρι).

Πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία επιβεβαιώνουν μια πολύ σταδιακής ανάκαμψης στην ισπανική οικονομική δραστηριότητα. Η οικονομία αναπτύχθηκε 0,1 % q / q στο 3ο τρίμηνο του 13 μετά από εννέα συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικά. Επίσης, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Η Τρίτη Ολομέλεια της Κίνας ξεκινά στις 9 Νοεμβρίου. Αναμένουν οι αναλυτές να εμφανίσει ο κ Xi - Λι την ικανότητα να πιέσει για τις μεταρρυθμίσεις . Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τον πληθυσμό της Κίνας , είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση .

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Από τις αναλύσεις ξεχωρίσαμε τα ακόλουθα: «Συνεχίστηκε με έντονο ρυθμό η παρουσία ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην εγχώρια Αγορά, την εβδομάδα που πέρασε, με αποκορύφωμα την απορρόφηση της προσφοράς των μετοχών και warrant της Τράπεζας Πειραιώς από την πώληση της συμμετοχής στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της BCP.
Η συναλλαγή ύψους 500 εκατ. ευρώ αποτελεί ίσως την πιο έμπρακτη απόδειξη επιστροφής των ξένων επενδυτών στην εγχώρια Αγορά, καθώς αφορά τοποθέτηση στο μεγαλύτερο Τραπεζικό δίκτυο της Χώρας, σε μια χρονική στιγμή όπου η εικόνα των δημοσιονομικών στοιχείων βρίσκεται σε κομβικό σημείο».

Ανάλογες κινήσεις είχαν προηγηθεί και από την Fairfax, σε μικρότερη κλίμακα, οι οποίες ωστόσο ενισχύουν την αυτοπεποίθηση της Αγοράς παρά το περιεχόμενο της εσωτερικής ειδησεογραφίας. Η δυναμική της ανόδου δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην οριστικοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, αντιθέτως οι συμμετέχοντες στο Χ.Α. φαίνεται ότι είναι πολύ πιο προσανατολισμένοι στην ανάληψη θέσεων σε Δεικτοβαρείς μετοχές και δη σε αυτές που έχουν αυξημένες πιθανότητες να συμμετάσχουν στην σύνθεση του MSCI.

Η διορθωτική κίνηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες ως σενάριο κίνησης για τον Γενικό Δείκτη την ερχόμενη εβδομάδα. Τόσο οι μεγάλες αποδόσεις που έχουν καταγραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όσο και η μη "ελκυστικότητα" κάποιων Δεικτοβαρών –κυρίως- αποτιμήσεων, χωρίς την προσθήκη νέων πληροφοριών, ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών οι οποίες βραχυπρόθεσμα εκτιμούμε ότι θα έχουν βάθος διόρθωσης 100 περίπου μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Απαιτείται καλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη

Τα πρόσφατα στοιχεία είναι συνεπή με την πρόβλεψή μας  ότι στη ζώνη του ευρώ το ΑΕΠ αυξήθηκε ελαφρώς στο τρίτο τρίμηνο. Αν θεωρηθεί αυτό ως δεδομένο θα σηματοδοτήσει μια δεύτερη άνοδο σε επίπεδο τριμήνων και θα εκληφθεί ως  επίσημη επιβεβαίωση που θα βοηθήσει να διαλυθούν οι παρατεταμένες ανησυχίες ότι η ευρωζώνη παραμένει ευάλωτη σε για πιθανή δεύτερη ολίσθηση σε ύφεση .

Ωστόσο, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης ήταν μέχρι σήμερα ανεπαρκής για να μειώσει την ανεργία, η οποία, μετά και τις προς τα άνω αναθεωρήσεις, αυξήθηκε κατά 160000 στο γ τρίμηνο μετά από αύξηση 121000 το δεύτερο, ωθώντας το ποσοστό της σε ένα νέο υψηλό μετά τον πόλεμο της τάξεως του 12,2 %. Με την διατήρηση της αδυναμίας της εγχώριας ζήτησης, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ συνέχισε να υποχωρεί: αυτή την εβδομάδα , μειώσαμε την εκτίμησή μας για τα επίπεδα που θα ανέλθει  το 2014 στο 1,0 %, από 1,2 % προηγουμένως.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ από ό, τι στη ζώνη του ευρώ, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας. Στην Ιαπωνία, το πλήθος των ανέργων συνολικά μειώθηκε ελαφρά κατά το 3ο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό παρέμεινε σταθερή στο 4,0%  στο χαμηλότερο τριμηνιαίο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Στις ΗΠΑ η ανεργία μειώθηκε κατά 370000 το 3ο τρίμηνο, διαμορφώνοντας το ποσοστό στο 7,3 %, το χαμηλότερο από το 4ο τρίμηνο 2008.

Στη ζώνη του ευρώ, οι αρχικές επίσημες εκτιμήσεις είναι ότι το ισπανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1 % q / q στο Q3 η πρώτη αύξηση από το 1ο τρίμηνο του 2011, με τη βοήθεια της  ανόδου στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Το Βελγικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3 %, η ταχύτερος μεταβολή από το 1ο τρίμηνο του 11 , ενώ μια άλλη σταθερή τριμηνιαία  άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στην Γερμανία υπαγορεύει ότι το  γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί επίσης αξιοπρεπώς. Εν τω μεταξύ, η Banque de France εκτιμά ότι  το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% από τρίμηνο σε τρίμηνο( παρά τις  πιθανές συστολές σε Βιομηχανική Παραγωγή και στις δαπάνες των νοικοκυριών για αγαθά και ενέργεια. Λιγότερο ευνοϊκά είναι τα μηνύματα από τον επικεφαλής της ISTAT εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας υποχώρησε για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο στο 3ο τρίμηνο.

Για λόγους κοινωνικής συνοχής και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας , παραμένει ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη να παράγουν πολύ ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη για να προωθήσει μια απότομη μείωση της ανεργίας . Πράγματι, ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι μια ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ποσοστού ανεργίας συνδέεται με μείωση του μέσου λόγου του ελλείμματος της Ευρωζώνης / ΑΕΠ της, περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα. Η εφαρμογή αυτού απεικονιστικά σημαίνει ότι, αν τα ποσοστά ανεργίας στην Ισπανία (26,6 % το 3ο τρίμηνο) και την Ελλάδα (27,6 % τον Αύγουστο) επαναπροσεγγίσουν  σε μέσους όρους που είχαν από το 1999 (14,6 % για την Ισπανία , 12,5 % για την Ελλάδα) , στην Ισπανία θα μπορούσαν μόλις και μετά βίας να έχουν έλλειμμα του προϋπολογισμού και η Ελλάδα θα μπορούσε να τρέχει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα 3-4 % του ΑΕΠ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Προθεσμία 15 ημερών για συμφωνία με την τρόικα έχει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι περί τις 20 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014, καθώς και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017. Συνεπώς στο διάστημα αυτό, η κυβέρνηση καλείται να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, αρχής γενομένης από το δημοσιονομικό κενό του 2014, και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, που φέρεται να ζητεί η τρόικα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών «αναγνωρίζει» μέτρα μέχρι 500 εκατ. ευρώ, αλλά και το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-16, που η τρόικα εκτιμά σε περίπου 4 δισ. ευρώ. 
  • Ένταση της ελληνοϊταλικής σύγκρουσης σε Αιγαίο και Αδριατική αναμένεται το επόμενο διάστημα, στο βαθμό που σχεδιασμοί από τη μια και την άλλη πλευρά υλοποιηθούν. Οπως ανέφερε η «Ν», η Minoan Lines, θυγατρική του ομίλου Grimaldi, με έδρα το Ηράκλειο, ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες εντός των επόμενων ημερών για ετήσια δρομολόγηση πλοίου ή πλοίων στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά που είναι το άντρο της ΑΝΕΚ. Η χανιώτικη εταιρεία αναμένεται να υποδεχθεί τη γείτονά της έχοντας στα Χανιά δύο από τα πλέον σύγχρονα πλοία του στόλου της, τα επιβατηγά - οχηματαγωγά «Ελυρος» και «Olympic Champion». Το δεύτερο πλοίο θα αντικαταστήσει το «Λατώ», ένα πλοίο μεγάλης ηλικίας, το οποίο αποσύρεται για την ετήσια ακινησία του.
  • Με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) να απεργεί και μεγάλο μέρος των εμπόρων να διαφωνούν εγκαινιάστηκε χθες η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ανακοινώσει ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, της Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και του Πειραιά 11:00-15:00, ενώ το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00.
  • Πλήθος κόσμου προσέρχεται από το πρωί στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, όπου σημαντικός αριθμός καταστημάτων έχει ανοίξει και λειτουργεί κανονικά. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι η ανταπόκριση στο μέτρο είναι εντυπωσιακή, αν και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματα και να «γίνει το ταμείο» της ημέρας.
  • Να βάλει τέλος στο «πάρτι της εισφοροδιαφυγής» δεσμεύεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας πως «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει κράτος και οι νόμοι λειτουργούν». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο κ. Βρούτσης προειδοποιεί ότι οι κατασχέσεις για όσους δεν πληρώνουν θα αφορούν και «ακίνητα και κατασχέσεις εις χείρα τρίτων, που σημαίνει ότι αν τους χρωστά το κράτος, θα γίνεται κατάσχεση για την αποπληρωμή των οφειλών» και προσθέτει ότι «στους οφειλέτες που δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν την οφειλή τους οι φορείς υποχρεούνται να επιδιώξουν την αναγκαστική είσπραξή της με τη λήψη των μέτρων που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Την ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών έως το 2020, ως αντίβαρο απέναντι στην αμερικανική NSA, προτείνει με συνέντευξή της στο naftemporiki.gr η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Βίβιαν Ρέντινγκ.
  • Των κινήσεών του υπεραμύνεται ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ πρώην συμβασιούχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν σε άρθρο του με τίτλο «Ένα Μανιφέστο για την Αλήθεια» που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
  • Όπως αναφέρει, οι εκκλήσεις για μεγαλύτερο έλεγχο επί των κρατικών μυστικών υπηρεσιών αποδεικνύουν πως είχε δίκαιο να αποκαλύψει τις μεθόδους και τους στόχους της αμερικανικής κατασκοπείας.
  • Αποφασισμένοι να μην συμφωνήσουν σε ένα «μεγάλο συνασπισμό» με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Μέρκελ χωρίς πρώτα να υπάρξει συμφωνία σε βασικά πολιτικά ζητήματα, όπως μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και επέκταση της διπλής υπηκοότητας, δηλώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Η ηγεσία του SPD πήρε το πράσινο φως από τα μέλη του κόμματος πριν από δύο εβδομάδες για να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αφού πρώτα δεσμεύτηκε να μην υποχωρήσει σε 10 «μη διαπραγματεύσιμες απαιτήσεις» συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε έργα υποδομής και του κατώτατου μισθού.
  • Απέτυχε το δημοψήφισμα στο Βερολίνο για τη μεταβίβαση του ελέγχου της διαχείρισης του ηλεκτρικού ρεύματος της πρωτεύουσας της Γερμανίας από ιδιωτικά χέρια στο δημόσιο, καθώς δεν επετεύχθη η απαιτούμενη συμμετοχή, όπως ανακοίνωσε το γραφείο εκλογών. Περίπου το 24% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας ομάδας πολιτών των «Berliner Energietisch», οι οποίοι είχαν καλέσει τους Βερολινέζους να ψηφίσουν «ναι» στη μεταβίβαση της διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης στον δημόσιο τομέα.
  • Προειδοποίηση ότι η Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε «Αφγανιστάν της Μεσογείου», εάν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει μέτρα για να θέσει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο, απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε σχόλιό του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας The Guardian.