Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 20:39

Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ

Με αφορμή την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης δήλωσε ότι «η επενδυτική κινητικότητα που παρατηρείται μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μέχρι το 2010, θα προσεγγίσει τον στόχο του 20,1% που αφορά την συμμετοχή της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην συνολική κατανάλωση. Εάν συνυπολογίσουμε τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, η συμμετοχή της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση σήμερα είναι 9,5%».

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός, τους τελευταίους τρεις μήνες ο τομέας των ΑΠΕ προσέλκυσε στην Ελλάδα άμεσες ξένες επενδύσεις της τάξης των 85 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η απόκτηση του 21% των μετοχών της Χ. Ρόκας από την ισπανική ενεργειακή εταιρεία IBERDROLA, η είσοδος της θυγατρικής του γαλλικού ομίλου της EdF και της ισπανικής εταιρείας αιολικών πάρκων CESA. Παράλληλα σε μεγάλα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ο ισπανικός όμιλος της GAMESA αλλά και γερμανικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι από τις δύο ισπανικές εταιρείες (την CESA και την GAMESA) έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση των επενδύσεων τους, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για νέους σταθμούς ή επεκτάσεις υπαρχόντων:

- Οικολογική Ενεργειακή ΕΠΕ & Σία ΟΕ ΜΥΕ Σπερχειάδας Φθιώτιδας 3,5 MW

- ΤΟΕΒ Βελβεντού ΜΥΕ Βελβεντού Κοζάνης 2,3 MW

- Συμμετοχές Δυτικής Ελλάδας ΑΕ ΜΥΕ Γόργιανης Γρεβενά 2,6 MW

- Αιολική Διδύμων ΑΒΕΕ (Επέκταση από 30 MW) Αιολικό Κρανιδίου Αργολίδας 36 MW

Επίσης ο κ. Σαλαγκούδης υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της ηλεκτρικής διασύνδεσης του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού 4,5 MW της εταιρείας «ΥΔΩΡ Κατασκευαστική ΑΕ» στο Νομό Φθιώτιδος, καθώς και τις τροποποιήσεις επτά αδειών παραγωγής για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 12 MW. Οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως αλλαγές στις τεχνικές λεπτομέρειες των έργων.