Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2004 12:42

Yukos: Αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 11 περί πτώχευσης στις ΗΠΑ

ΑΙΤΗΣΗ, να υπαχθεί στην προστασία του άρθρου 11 περί πτωχεύσεων στις ΗΠΑ, υπέβαλε η υπ'αριθμόν δύο μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, OAO Yukos Oil Co., η οποία ζήτησε κατεπείγουσα ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο, με στόχο την παύση της διαδικασίας πώλησης του κυρίου τμήματος παραγωγής της σε δημοπρασία, που θα γίνει σε τέσσερις ημέρες.

Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει σε δημοπρασία, το τμήμα της εταιρείας, OAO Yuganskneftegaz, το οποίο παράγει περίπου το 60% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Yukos, προκειμένου να καλύψει τα χρέη και τα πρόστιμα της εταιρείας από φόρους, ύψους 22 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Την επόμενη ημέρα της δημοπρασίας, οι μέτοχοι της Yukos σχεδιάζουν να υπογράψουν την αίτηση για την πτώχευση.

Η αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 11 περί πτωχεύσεων στις ΗΠΑ, κατετέθη σε δικαστήριο του Χιούστον, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της εταιρείας, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασίσει να ζητήσει την προστασία της από τη ρωσική δικαιοσύνη, δήλωσε ο εκπρόσωπός της στη Μόσχα, Hugo Erikssen.

«Το βήμα που κάναμε σήμερα ήταν το τελευταίο καταφύγιο προοκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των μετόχων μας, των υπαλλήλων μας και των πελατών μας», δήλωσε ο επικεφαλής της Yukos, Steven Theede, συμπληρώνοντας: «Οι ενέργειες από την πλευρά των ρωσικών αρχών, φαίνεται ότι δεν έχουν καμμία σχέση με τον 21ο αιώνα, στον οποίο ζούμε».

Οι μετοχές της Yukos έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 95%, περιορίζοντας κατά 30 δισ. δολ. τη χρηματιστηριακή της αξία, από τη στιγμή που οι αρχές της χώρας, συνέλαβαν τον μεγαλύτερο μέτοχό της, Mikhail Khodorkovsky, στις 25 Οκτωβρίου του 2003, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Σήμερα έχαναν ποσοστό 15%, φθάνοντας στις 20,51 ρουπίες η μία, στη 1 μ.μ., ώρα Μόσχας.