Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2004 14:38

Fiat SpA-General Motors: Συμφωνία να αποφύγουν τα δικαστήρια

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ της «μεσολάβησης», θα προχωρήσει η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ιταλίας, Fiat SpA, με την General Motors Corp., μετά την αποτυχία τους να συμφωνήσουν στην πρόθεση της Fiat για την πώληση τμήματός της, στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

«Η διαδικασία αυτή, η οποία περιλαμβάνει απ' ευθείας διάλογο μεταξύ των δύο CEO των εταιρειών, έχει σχεδιαστεί, ώστε να επιτρέπει στα δύο μέρη να λύσουν τη διαφορά τους, πριν προσφύγουν σε άλλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής οδού», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Fiat, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο επικεφαλής της Fiat, Sergio Marchionne και της General Motors, Rick Wagoner, δεν κατάφεραν να βρούν λύση κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Ζυρίχη. Η General Motors, ενδέχεται να απορροφήσει τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ (4,8 δισ. δολ.) σε χρέος για την αγορά της Fiat Auto, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Τα τμήματα των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη, έχουν χάσει δισεκατομμύρια ευρώ και μείωσαν το προσωπικό τους την τελευταία τριετία, εξ αιτίας της αύξησης του ανταγωνισμού από τα γαλλικά και τα γιαπωνέζικα αυτοκίνητα.

«Εάν η ιστορία καταλήξει στο δικαστήριο, δεν θα χρησιμεύσει σε καμμία πλευρά», ανέφερε ο Peter Braendle, διαχειριστής κεφαλαίων στη Swissca Portfolio, ο οποίος κατέχει μετοχές της Fiat, μεταξύ των μετοχών αξίας 40 δισ. δολ. που διαχειρίζεται.

Οι μετοχές της Fiat υποχωρούσαν κατά 16 σεντς, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 5,89 ευρώ η μία και ήταν 2,1% χαμηλότερα, φθάνοτνας στα 5,92 ευρώ η μία, στις 11:20' π.μ., ώρα Μιλάνο. Χθες, οι μετοχές της General Motors έχαναν 15 σεντς ή ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 38,63 δολ. η μία.

Υπενθυμίζεται, ότι, η General Motors, με έδρα το Detroit των ΗΠΑ, αγόρασε το 20% της Fiat Auto to 2000, με τη συμφωνία να δώσει στη Fiat το δικαίωμα να πιέσει την General Motors να αγοράσει ολόκληρη τη Fiat Auto στη χρηματιστηριακή της αξία, από τις 24 Ιανουαρίου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Fiat το 2003, μείωσε το μερίδιο της General Motors, στο 10%.

Η General Motors εμμένει στη θέση της, ότι το δικαίωμα της Fiat, ανετράπη μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την πώληση του 51% του τμήματος των οικονομικών της υπηρεσιών Fidis SpA. Η Fiat έχει διορία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2006, να αγοράσει πίσω το μερίδιό της. H ανακωχή μεταξύ των δύο εταιρειών που διήρκεσε ένα έτος, έληξε σήμερα.