Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 10:12

Market Beat: Τα ρεκόρ του Οκτωβρίου η βάση για το κλίμα τον Νοέμβριο της «τρόικας και της ΕΚΤ»

Οι επενδυτές διεθνώς περιμένουν μια κίνηση στο επίπεδο της πολιτικής από την ΕΚΤ καθώς πιέζουν το ευρώ με αποτέλεσμα μέσα σε 24 ώρες να έχει χάσει 1% έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές διεθνώς περιμένουν μια κίνηση στο επίπεδο της πολιτικής από την ΕΚΤ καθώς πιέζουν το ευρώ με αποτέλεσμα μέσα σε 24 ώρες να έχει χάσει 1% έναντι του δολαρίου. Γιατί οι χαμηλότερες από το αναμενόμενο πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ. Αυτή θα γίνει με νέο κύκλο  Long-term refinancing operation του γνωστού LTRO. Ήτοι, μιας διαδικασίας για μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση των τραπεζών, καθώς έσφιξε η ρευστότητά τους λόγω του ισχυρού ευρώ και των αποπληρωμών που έγιναν από την προηγούμενη χρήση του  LTRO. Το νέο LTRO αρκετοί αναμένουν να ξεκινήσει τον φετινό Δεκέμβριο. Στο ΧΑ για την ώρα φαίνεται ότι διατηρούνται οι ειδικές και θετικές για τις μετοχές συνθήκες και μια διόρθωση ή ένα ανοδικό τίναγμα μπορεί να αντικατασταθεί από μια μικρού εύρους διακύμανση για τον 25άρη. Όμως η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική και χωρίς να υπάρχουν εμφανείς απειλές στον ορίζοντα από την πλευρά της στατιστικής. Αυτό εξηγούμε παρακάτω.

Ο μήνας που τελείωσε χθες ήταν εξαιρετικός για την αγορά της Αθήνας και αυτό δεν το παρατηρούμε μόνο εμείς, αλλά κάθε σοβαρός επενδυτικός οίκος στην πλανήτη. Οι εισροές κεφαλαίων στο ΧΑ έχουν αυξηθεί περίπου 130%, από την αρχή του έτους ως το τέλος Οκτωβρίου, με μεγάλη διαφορά σε σχέση με εκείνα που εισέρρευσαν  την ίδια περίοδο για το σύνολο της Ευρώπης, τα οποία εμφάνισαν αύξηση 15%.

Η S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι θα  ταξινομήσει ξανά την Ελλάδα ως αναδυόμενη Αγορά τον Σεπτέμβριο του 2014. Από τον Ιούνιο του 2012 που η MSCI γνωστοποίησε ότι μπορεί να επαναταξινομήσει την Ελλάδα ως αναδυόμενη Αγορά, ο ΓΔ έχει εμφανίσει άνοδο πάνω από 145%!

Μετά από αρκετές φάσεις, μετά τον Αύγουστο, που οι εγχώριοι αναλυτές περίμεναν πτώση και τελικά προέκυπτε υπολογίσιμη άνοδος, τα αποτελέσματα σε βάθος έτους είναι τόσο εντυπωσιακά, που όλα τα μέσα οικονομικής ενημέρωσης την εντόπισαν και την παρουσιάζουν, προκαλώντας μια ακόμα ώθηση στο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών. Την τρόικα περιμένουν αρκετοί και κύρια εκείνοι που πίστεψαν ότι δεν θα εμφανιστεί στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters. Γιατί δεν υπήρχε σχέδιο – πρόγραμμα που να συμφωνούν σε αυτό και οι Έλληνες αρμόδιοι και οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι και ελεγκτές των δανειστών μας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

Ευρώπη


Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την περιοχή της Ευρωζώνης και τα απογοητευτικά αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων, και ιδιαίτερα της Royal Dutch Shell.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,4% και σε νέο υψηλό πέντε ετών, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,68%, ο DAX ενισχύθηκε 0,26%, ο CAC 40 έκλεισε στο +0,60%, ο ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε κέρδη 1,32% και ο FTSE MIB έκλεισε στο +0,96%.

Οι μετοχές της Alcatel-Lucent έκλεισαν με ράλι 19,36% μετά  την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου όπου σημείωσε αύξηση 7% στα έσοδα και σημαντικό περιορισμό των ζημιών.

Οι μετοχές της BNP Paribas έκλεισαν με άνοδο 3,35% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας γ ‘ τριμήνου που ήταν πολύ ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Οι μετοχές της Royal Dutch Shell - η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη - σημείωσαν βουτιά 4,92%, μετά τα αποτελέσματα κερδοφορίας γ ‘ τριμήνου, που ήταν πολύ κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.,

Οι μετοχές της γαλλικής Technip υποχώρησαν 9,λ3%, μετά την ανακοίνωση για μείωση των στόχων της για τις πωλήσεις του συνόλου του οικονομικού έτους του 2013.

Οι μετοχές της βρετανικής ΒΤ σημείωσαν άνοδο 2,03% μετά την ανακοίνωση για πτώση της κερδοφορία ς γ’ τριμήνου.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η Eurostat ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για αιφνιδιαστική πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, στο 0,7% και παράλληλα ανακοίνωσε πως η ανεργία το Σεπτέμβριο διατηρήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 12,2%.

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε και από τον λιγότερο απαισιόδοξο τόνο της Fed σε ότι αφόρα την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ, στη χθεσινή της ανακοίνωση γύρω από την απόφαση της νομισματικής της πολιτικής, ενισχύοντας έτσι τις ανησυχίες πως μπορεί να προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν, και ίσως και εντός του 2013.

ΗΠΑ

Με απώλειες, για δεύτερη ημέρα έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.Ο απαισιόδοξος «τόνος» στην ανακοίνωση της Fed για τις προοπτικές της οικονομίας, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών πως τελικά το tapering μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ίσως και τον προσεχή Δεκέμβριο.

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, η άποψη της παραμένει πως στους επόμενους μήνες η αγορά θα κινείται μεταξύ των φόβων του tapering και του εφησυχασμού, αλλά τελικά η Fed δεν θα δώσει αυτό που αναμένουν οι επενδυτές, σε ότι αφορά την μείωση του προγράμματος αγοράς assets.

Όσον αφορά στα στοιχεία από την αγορά εργασίας, αυτά  έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 10.000 στις 340.000, την εβδομάδα που έληξε στις 26 Οκτωβρίου, έναντι 335.000 που περίμεναν οι αναλυτές.

Με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι μετοχές της Exxon Mobil Corp και της  3M Co, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Visa Inc και της  JPMorgan Chase & Co.

Ο Dow Jones ^DJI-0,47% υποχώρησε 0,47% στις 15.545,75 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με απώλειες 0,38% στις 1.756,54 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC-0,28% έκλεισε με απώλειες  0,28% στις 3.919,71 μονάδες.

Τεχνική ανάλυση

Σήμερα λόγω της αλλαγής μήνα όλοι αναγνωρίζουν πόσο ξεχωριστός ήταν ο φετινός Οκτώβριος, αφού, στα τελευταία 14 χρόνια, μήνας με λιγότερες πτωτικές συνεδριάσεις στο ΧΑ ήταν μόνο ο Απρίλιος του 2003, με τρεις μόνο καθοδικές συνεδρίες. Ακολουθούν με τέσσερις ο Οκτώβριος του 2004 και του 2013.

Η παρατήρηση της στήλης είναι η ακόλουθη:

Το φρόνημα των εγχώριων παραγόντων του ΧΑ διαγράφει περίπου ίδιες διακυμάνσεις, ανάλογα με την απομάκρυνση την οποία έχει πετύχει ο μέσος όρος από τους τοπικούς πυθμένες και μετά τη συμπλήρωση αρκετών τριμήνων από την εγγραφή.

Ο  Οκτώβριος του 2004 ήταν ο μεσαίος μήνας του δεύτερου φθινοπώρου μετά από την εγγραφή της ελάχιστης τιμής, που προέκυψε κατόπιν τριετούς πτώσης, από το 1999 ως τον Μάρτιο του 2003. Ο πυθμένας στην πτώση του ΧΑ που ξεκίνησε από το 2007 και συνεχίστηκε ως το 2012, σημειώθηκε τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς. Ο δεύτερος Οκτώβριος μετά την απομάκρυνση από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012, ήταν πάλι αυτός που τελείωσε χθες. Δεν μπορεί τυχαία να εμφανίζει στατιστικά δεδομένα που τον κατατάσσουν μαζί με τον Οκτώβριο του 2004.

Και το 2004 και το 2013 διαπιστώνουμε ότι οι εγχώριοι θεσμικοί και οι αναλυτές αισθάνονται ανασφαλείς, αναφορικά με την διάθεσή τους να παραμείνουν αισιόδοξοι, μετά από σημαντικών διαστάσεων απομάκρυνση από τον ελάχιστο κάθε μεγάλου κύκλου στο ΧΑ. Ειδικά όταν συνειδητοποιούν πως το ΧΑ κινείται ανοδικά πάνω από ένα χρόνο και τότε είναι οι ξένοι θεσμικοί, που διαθέτουν μικρότερη αρνητική προκατάληψη από τους εγχώριους για την αγορά που, επιμένοντας σε αγορές, διατηρούν την ορμή των τιμών των μετοχών ανοδική, ερήμην των εγχώριων δυνάμεων.   

Το 2004 ο Οκτώβριος παρέλαβε τον 25άρη από τις 1266 μονάδες και τον έφερε στις 1381 την πρώτη Νοεμβρίου του 2004 και τότε η αγορά κορύφωσε στις 5 Νοεμβρίου με τον δείκτη να φθάνει στις 1469 μονάδες! Η δε ανοδική δυναμική συνεχίστηκε μετά από μια μικρή περίοδο συσσώρευσης και διόρθωσης ως τον Μάρτιο του 2005. Σήμερα αναμένουμε να συνεχίσει ανοδικά την κίνησή του ΧΑ τονίζοντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν με βάση τα επενδυτικά κριτήρια που χρησιμοποιούν οι ισχυρότεροι παράγοντες του ΧΑ αυτή την εποχή δηλαδή οι θεσμικοί από το εξωτερικό και κύρια τα hedge funds.

Στο Χ.Α.

Με νέα άνοδο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, με τον συγκεκριμένο μήνα να αποδεικνύεται ένας από τους καλύτερους των τελευταίων ετών, με εντυπωσιακές αποδόσεις,υψηλό επίπεδο τζίρου και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Με μηνιαία κέρδη άνω του 17%, ο Γενικός Δείκτης μετά από εναλλαγές προσήμων σήμερα και μετά από σημαντική βελτίωση της εικόνας της αγοράς, έκλεισε φλερτάροντας τις 1.190 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε  στις 1.188,17 μονάδες με άνοδο +1,27%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε  στα 122 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 60 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,87%, ο FTSE Large Cap σημείωσε κέρδη 1,16%, και ο FTSE Mid Cap ενισχύθηκε 2,17%.

Στις μετοχές των τραπεζών, η Εθνική έκλεισε με άνοδο 0,48%, η Alpha BankΑΛΦΑ +1,85%, η Πειραιώς +3,38% και η Eurobank στο +2,45%.
Ισχυρή στήριξη στην αγορά έδωσαν εκτός από τις τράπεζες και τα blue chips, με τον ΟΤΕ ΟΤΕ να κλείνει στο +5,09%, την Μέτκα ΜΕΤΚ στο +5,08%, ΔΕΗΔΕΗ +2,72%, Τέρνα Ενεργ. +3,40%, Ιντραλοτ +2,63%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ+4.42% και Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,55%.

Στον αντίποδα ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ σημείωσε απώλειες -3,48%, η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ -1,42%, Τιτάν ΤΙΤΚ -0,5%, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ   -0,5%, OΛΠ -0,56% και Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ -1,22%.

Παρά τις διορθώσεις - ενδοσυνεδριακές και μη - των τελευταίων ημερών ο Γενικός Δείκτης από τις 22 συνολικά συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, τις 18 έκλεισε ανοδικά και μόλις στις 4 πτωτικά, με συνολικά κέρδη +17,17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης τον μήνα Οκτώβριο κέρδισε 26,92% και ο FTSE Large Cap 14,89%.

Kαι εάν κοιτάξουμε την εικόνα μεμονωμένων μετοχών, η εικόνα είναι επίσης εντυπωσιακή. Τον Οκτώβριο τα κέρδη για την Εθνική ήταν 38,33%, για την Πειραιώς 22,4% και για την Αlpha Bank 16,55%.

Στα υπόλοιπα blue chips, τα κέρδη του Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν ως εξής:  Βιοχάλκο +58%, Ελλάκτωρ +31,02%, ΔΕΗ +30,94%,Μυτιληναίος +24,90%, MIG 24,67%, ΕΛΠΕ +23,08%, Eurobank Properties +21,40%, OTE +20,65%, Intralot ΙΝΛΟΤ +18,90%,Τέρνα Εν. +14,42%, Folli Follie +14.06%, Μέτκα +11,96%, Μοτορ Οιλ ΜΟΗ +11,85%, ΟΠΑΠ +10,91%, Τιτάν +9,24%, Frigoglass +7,86%, Jumbo +7,49%, Σωλ. Κορίνθου +4,48%, Coca Cola +4,35% και ΟΛΠ ΟΛΠ +0,51%.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές πάλεψαν μεταξύ των ευχάριστων ειδήσεων για βελτίωση στην κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα που επισκιάζεται από το άγχος για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει το tapering . Η αβεβαιότητα ενισχύεται από θετικά ή αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ από μέρα στην άλλη αλλά, ώθησε το δολάριο σε υψηλό δύο εβδομάδων και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επιφυλακτική στάση των επενδυτών στις συναλλαγές σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία ήτοι τις μετοχές.

Η Ευρώπη φαίνεται πως ετοιμάζεται  για μια υποτονική εκκίνηση. Οι traders των παραγώγων προβλέπουν μικτή εικόνα στην έναρξη με τον FTSE της Βρετανίας σε θετικό άνοιγμα ενώ πτώση προσδοκούν στους DAX της Γερμανίας και CAC 40 της Γαλλίας κατά -0,2%.

Ωστόσο, οι απώλειες ήταν οριακές με το δείκτη MSCI της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί ελαφρώς χαμηλότερα. Ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,90%. Οι καθησυχαστικές ενδείξεις σχετικά με τη δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας προσφέρουν κάποια υποστήριξη για τις ασιατικές μετοχές .Ο Μεταποιητικός τομέας της Κίνας αυξήθηκεν με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε 18 μήνες , τον Οκτώβριο , με τον επίσημη (PMI ) στο 51,4 τον περασμένο μήνα από 51,1 του Σεπτεμβρίου, νικώντας την  πρόβλεψη οικονομολόγων για 51,2. Αργότερα σήμερα, ο ISM των ΗΠΑ ήτοι έρευνα της παραγωγής για το μήνα Οκτώβριο θα μπορούσε να προσφέρει στους επενδυτές ένα νέο μήνυμα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της Fed .

Πίεση για ευρώ

Τα δεδομένα των ΗΠΑ πίεσαν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με την ινδική ρουπία και ινδονησιακή ρουπία να έχουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση γιατί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό σε σχεδόν τέσσερα χρόνια, διογκώνοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , σε αντίθεση με την Fed , θα διευκολύνει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε περίπου 0,2% στα 1,3555 δολάρια, κινείται μακριά από μια διετή κορυφή των 1,3833 δολαρίων  που έγραψε πριν από μία εβδομάδα. Την Πέμπτη υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του έναντι του δολαρίου μέσα σε έξι μήνες, πέφτοντας 1,1%.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ξεθωριάζει μετά τη μεγαλύτερη άνοδο σε μία εβδομάδα χθες, και βρίσκεται στα 1326,01 δολάρια η ουγγιά, μακριά από το υψηλό των 1.359,16. Το μπρεντ για τον Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 0,4 τοις εκατό στα 109,26 δολάρια το βαρέλι. Ο χαλκός μπήκε σε έναν ανελκυστήρα από τα δεδομένα της Κίνας, με αύξηση 0,4% στα 7,281 δολάρια ανά τόνο , κινείται προς την κορυφή μιας εβδομάδας στα 7,300 δολάρια που χτύπησε από την Πέμπτη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν υπήρξαν σήμερα παρατηρήσεις που να ξεχωρίσαμε καθώς αφορούν την μερίδα των απαισιόδοξων που επαναλαμβάνουν τα γνωστά περί των υπεραγορασμένων περιοχών και θεμελιωδών που δεν τις δικαιολογούν.

Οι αισιόδοξοι προτρέπουν να μην προσπαθείτε να δικαιολογήσετε με όρους fundamental αυτά που βλέπουμε στην Αγορά. Όπως ελάχιστοι προέβλεψαν τα περυσινά χαμηλά, άλλοι τόσοι θα προβλέψουν και από πια κορυφή η Αγορά θα διορθώσει. Μας ενδιαφέρει η τάση και αυτή ακολουθούμε με τους κανόνες της και χωρίς προσπάθεια ανεύρεσης μεγάλων κορυφών ή χαμηλών.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η Αγορά καλεί την ΕΚΤ σε δράση

Η ισοδυναμία EUR / USD έχει χάσει πάνω από 1 % κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, καθώς οι χαμηλότερες εγγραφές από το αναμενόμενο για τον πληθωρισμό έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Μια επανέναρξη Δεκέμβριο του LTRO είναι η πιο πιθανή πολιτική απάντηση, αλλά μια μείωση των επιτοκίων αναχρηματοδότησης είναι επίσης δυνατή. Ως εκ τούτου , εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως μια νομισματική πολιτική απόκλιση θα ευνοήσει το δολάριο ΗΠΑ πάνω από το ευρώ σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία των μακροοικονομικών των ΗΠΑ και μια συνέχεια στις ρευστοποιήσεις στα ομόλογα ΗΠΑ υποστηρίζουν γενικά το USD. Στην Ασία, νομίσματα υψηλής απόδοσης και υψηλού beta, όπως INR ινδική ρουπία, IDR και MYR δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, με ένα απροσδόκητο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ινδονησίας που επίσης, αναχαίτισε την IDR ινδονησιακή ρουπία.

Στην Ασιατική ήπειρο οι επιδόσεις της αγοράς μετοχών είναι μικτή σήμερα, μετά την μείωση της αξίας των αμερικανικών μετοχών χθες. Παρά την άνοδο στην μεταποίηση της Κίνας μέσω του PMI μεταποίησης τον Οκτώβριο, πιστεύουμε ότι η επιβράδυνση στις νέες παραγγελίες θα είναι σημείο υπόδειξης της αποδυνάμωσης της ζήτησης, ενώ η ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών της Κορέας υποστηρίζει την άνοδο του Kospi σήμερα, ενώ η αδυναμία των ιαπωνικών μετοχών προέρχεται από την αλλαγή στη σχέση USD / JPY .

Ο Chicago PMI ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα του κλίματος στον μεταποιητικό τομέα, παρά τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Τώρα περιμένουμε σήμερα τον ISM να δείξει μια εγγραφή στο 56,0 από 55,5 με την κοινή επενδυτική γνώμη να περιμένει στο 55,0.

Πιστεύουμε ότι η έκθεση για την απασχόληση τον Οκτώβριο, που θα κυκλοφορήσει στις 8 Νοεμβρίου , είναι πιθανό να επηρεαστεί από την διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης . Ωστόσο , το αρνητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι παροδικό , και κάθε τροχοπέδη για νέες θέσεις με δημιουργία ενός υψηλότερου ποσοστού ανεργίας είναι πιθανό να αντιστραφεί το Νοέμβριο. Η ύπαρξη «θορύβου» στα στοιχεία του Οκτωβρίου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι δύσκολο για τη Fed να συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για να αρχίσει σταδιακή μείωση του QE το Δεκέμβριο Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η σταδιακή μείωση θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2014.

Μια σημαντική αρνητική έκπληξη του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ έστειλε αγορές να αναμένουν μια γρήγορη απάντηση της ΕΚΤ . Ο πληθωρισμός τρέχει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, και η αδράνεια μπορεί να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για εμφάνιση και εγκαθίδρυση αποπληθωρισμού.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Στο «κενό» φαίνεται ότι πέφτει η πρόταση των «ανταρτών» βουλευτών της ΝΔ για διατήρηση και το 2014 του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, ΔΕΗ+2,72% μειωμένου μάλιστα κατά 10%, ενώ όλα δείχνουν ότι κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις που αφορούν αλλαγή κριτηρίων και συντελεστών όσον αφορά τη φορολόγηση των μεγαλοκτηματιών και όσων λαμβάνουν επιδοτήσεις, χωρίς νέες παρεμβάσεις στα αστικά ακίνητα.
  • Διατεθειμένος  να προχωρήσει στις όποιες αλλαγές, όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από τη σύσκεψη που διεξήχθη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι  «θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν» διευκρινίζοντας ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν μέσα  στο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή των εσόδων που απαιτούνται.
  • Εξομάλυνση τηςλειτουργίας της αγοράς ακινήτων από το 2014, λόγω της ανακοίνωσης του τελικού σχεδίου νόμου για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΑ) αναμένουν οι αναλυτές της Alpha Bank. ΑΛΦΑ+1,85% Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας, αυτό θα συμβεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα εάν η θεσμοθέτηση του ΕΝΦΑ συνδυαστεί με την «απολύτως αναγκαία» δραστική μείωση ή κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών και με την «επίσης απολύτως αναγκαία» εκλογίκευση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που αποτελούν κριτήριο για την επιβολή και του ΕΝΦΑ.
  • Την προσέγγιση νέων -για τα ελληνικά δεδομένα- αγορών σχεδιάζει το Χρηματιστήριο, εν μέσω μίας περιόδου που η Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι αγορές της Ρωσίας κυρίως, στην οποία οι τράπεζες παίζουν το κυρίαρχο ρόλο, αλλά και του Καναδά είναι οι επόμενοι στόχοι του ΧΑ, που θα επιχειρήσει μέσω επισκέψεων, αλλά και roadshows να «συστήσει» στους μεγάλους παίκτες των δύο χωρών, την ελληνική αγορά, αλλά και τις εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις.
  • Επτά νέα πλοία πρόσθεσε στο στόλο της τους τελευταίους δύο μήνες η Navios Maritime Partners, η μία εκ των τριών εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή εταιρεία της κ. Αγγελικής Φράγκου. Η Navios Partners ανακοίνωσε χθες την απόκτηση πέντε container ships αντί 275 εκατ. δολ., ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αποκτήσει δύο bulk carriers. Η συνολική επένδυση φθάνει τα 340 εκατ. δολ. περίπου.
  • Στη δεύτερη φάση μπαίνουν οι διαγωνισμοί για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO). Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, οι ενδιαφερόμενοι για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι τρεις, ενώ άλλα τρία επενδυτικά σχήματα εισέρχονται τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ΕΕΣΣΤΥ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Να σταματήσει τις υποκλοπές στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας διέταξε την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των πρακτικών συλλογής δεδομένων, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή προσκείμενη στο θέμα. Η εντολή αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη κίνηση του Λευκού Οίκου προκειμένου να αποδείξει πως υπάρχει προθυμία να περιορίσει τις παρακολουθήσεις, από τότε που ο πρώην συνεργάτης της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε το πρόγραμμα συλλογής τεράστιου αριθμού δεδομένων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
  • «Η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων συνιστά στους δημοσιογράφους να αποφεύγουν μέχρι νεωτέρας τη χρήση των μηχανών αναζήτησης και των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google και της Yahoo για τις έρευνες και την ψηφιακή επικοινωνία τους» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
  • Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, παραδέχθηκε ότι ορισμένα προγράμματα παρακολούθησης δεδομένων ήταν «παρατραβηγμένα». Σε δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης σε σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο κ. Κέρι υπογράμμισε ότι η κατασκοπεία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ωστόσο αναφέρεται ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν περιορισμοί, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ