Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2004 07:46

Κίνα: Χαμηλός ο ρυθμός επενδύσεων στις υποδομές

ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ρυθμό αναπτύχθηκαν τον Νοέμβριο οι επενδύσεις στις βιομηχανίες, τους δρόμους και τα άλλα έργα υποδομών της Κίνας, καθώς η κυβέρνηση περιόρισε τις δαπάνες και ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τον δανεισμό.

Οι επενδύσεις σε έργα υποδομών στις αστικές περιοχές, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 24,9% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή τους κατά 26,4% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Πεκίνο.

Οι κατασκευές βιομηχανιών και κτιρίων για γραφεία στην Κίνα, έχουν συμμετάσχει κατά 30% στην αύξηση των διεθνών τιμών χαλκού και μολύβδου φέτος. Ο χαμηλότερος ρυθμός των επενδύσεων μειώνει τις πιέσεις στις αρχές να επιβάλλουν σκληρούς περιορισμούς, διακινδυνεύοντας μια ύφεση, στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

«Δεν θέλουν να κάνουν κάτι πολύ δραστικό, επειδή θέλουν να αποφύγουν τη μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας», ανέφερε ο Dariusz Kowalczyk, στρατηγικός αναλυτής της CFC Securities στο Χονγκ Κονγκ, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, συμπληρώνοντας: «Θα διατηρήσουν τον στενό έλεγχο στις επενδύσεις υποδομών για λίγο ακόμη, καθώς δεν μπορείς να κάνεις αμέσως τέτοιου είδους αλλαγές».