Οι επίμονες αμφιβολίες γύρω από την ικανότητα των ΗΠΑ να επιλύσουν τα προβλήματα του χρέους τους, βάζουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ σε κίνδυνο, όπως προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Οι επίμονες αμφιβολίες γύρω από την ικανότητα των ΗΠΑ να επιλύσουν τα προβλήματα του χρέους τους, βάζουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ σε κίνδυνο, όπως προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Ο Λευκός Οίκος κέρδισε μια σύντομη ανάπαυλα αυτό το μήνα, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι υποχώρησαν μετά από διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης. Όμως, η προσωρινή αυτή λύση απλά μετέφερε το πρόβλημα για αργότερα, στις αρχές του 2014, χωρίς να υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη λύση στον ορίζοντα.
Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι η αβεβαιότητα αυτή κάνει τους επενδυτές να αποστρέφονται τον κίνδυνο, με δυνητικά επιζήμιες οικονομικές συνέπειες.
Αυτό που διακυβεύεται είναι θεμελιώδους σημασίας, όχι μόνο για την αμερικανική οικονομία, αλλά και για την αξιοπιστία των ΗΠΑ στον κόσμο, όπως δήλωσε.
«Ελπίζω ότι η αμερικανική δημοκρατία θα λειτουργήσει τελικά, όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω του μεγέθους και των επιπτώσεων της αμερικανικής οικονομίας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα», όπως τόνισε.
Στο απόγειο της κρίσης χρέους της Ευρώπης, όταν φαινόταν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από τη Ευρωζώνη και οι παγκόσμιες αγορές ήταν σε πανικό, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επανειλημμένα ζητήσαν διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι οι ηγέτες είχαν την κατάσταση υπό έλεγχο.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ, ταξίδεψε τότε στην Ευρώπη για να συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάθισε με τους ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Μπαρόζο και Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνάντησης των G20, για να προσπαθήσει να κατανοήσει το βάθος των προκλήσεων που αντιμετώπιζε η περιοχή.
Δύο χρόνια μετά, η ΕΕ έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την κατάσταση, μετά από από πέντε πακέτα διάσωσης σε χώρες της Ευρωζώνης, τη δημιουργία του ταμείου διάσωσηε και πολύ αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες.
Τώρα είναι οι ΗΠΑ αυτές που προκαλούν έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Ένα από τα προβλήματα της κρίσης της Ευρωζώνης και ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε, είναι το θέμα της εμπιστοσύνης. Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Μπαρόσο.
«Οι επενδυτές παγκοσμίως είναι απρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο και αυτό δεν είναι καλό για ένα σενάριο όπου θέλουμε την αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Ό, τι ρίχνει μια σκιά πάνω από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σίγουρα δεν είναι καλό ούτε για την εν λόγω χώρα, αλλά ούτε και για την παγκόσμια οικονομία» όπως προσθέτει.