Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2004 00:01

Πωλήσεις τίτλων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

ΠΙΕΣΕΙΣ δέχθηκαν χθες τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίες καθοδηγήθηκαν από τον κλάδο φαρμάκων, μετά την ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και AstraZeneca σχετικά με κινδύνους που προκαλούν γνωστά φάρμακά τους.

ΠΙΕΣΕΙΣ δέχθηκαν χθες τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίες καθοδηγήθηκαν από τον κλάδο φαρμάκων, μετά την ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και AstraZeneca σχετικά με κινδύνους που προκαλούν γνωστά φάρμακά τους.

Η μετοχή της Pfizer στη Wall Street υποχώρησε 14%, ενώ ο δείκτης φαρμάκων του αμερικανικού χρηματιστηρίου υποχώρησε 4%. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με κλινικές έρευνες, ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο Celebrex έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ωστόσο, ο βασικότερος παράγοντας που επηρέασε χθες τις αμερικανικές μετοχές ήταν η τετραπλή λήξη συμβολαίων του μηνός Δεκεμβρίου, γεγονός που συνήθως προκαλεί νευρικότητα στην αγορά.

Στην Ευρώπη, ο φαρμακευτικός τομέας απομάκρυνε τις μετοχές από τα προχθεσινά υψηλά 29 μηνών. Ο μεγάλος χαμένος ήταν η μετοχή της AstraZeneca με απώλειες 8,3%, μετά την είδηση ότι σύμφωνα με κλινικές έρευνες φάρμακο της φαρμακοβιομηχανίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου δεν βοηθά τους ασθενείς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα άσχημα νέα αντανακλούν τις δυσκολίες όσον αφορά την παρουσίαση νέων αποτελεσματικών φαρμάκων στην αγορά και ταυτόχρονα το ιδιαίτερα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την απόδειξη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,9%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 1,3%. Η απρόσμενη άνοδος του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία προσέφερε κάποια στήριξη στις μετοχές τις πρωινές ώρες της συνεδρίασης, εν μέσω προσδοκιών ότι η βελτίωση αυτή θα μπορούσε να σημάνει ισχυρότερη οικονομία.

Την ίδια στιγμή, η άνοδος των τιμών πετρελαίου κατά ένα δολάριο άσκησε πτωτικές πιέσεις στην αγορά, εν μέσω ανησυχιών ότι η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των αποθεμάτων και κατά συνέπεια να ενισχύσει τις τιμές.

Σχετικά με το δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, αναλυτές της Morgan Stanley έχουν θέσει ως στόχο τις 5.100 μονάδες και αναμένουν ότι τα περισσότερα κέρδη θα σημειωθούν το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Νikkei σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο ενός περίπου μηνός, καταγράφοντας αύξηση 1,41%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ