Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2004 08:46

Yukos: Πουλήθηκε το μεγαλύτερο τμήμα της, αντί 9,34 δισ. δολ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την πώληση του μεγαλύτερου τμήματος της ΟΑΟ Υukos Oil Co., που κατασχέθηκε, σε άγνωστο πλειοδότη, αντί του ποσού των 9,34 δισ. δολ., επέτυχε το Ταμείο Ομοσπονδιακής Περιουσίας της Ρωσίας (Federal Property Fund), αφήνοντας αναλυτές και διαπραγματευτές να κάνουν εικασίες για το ποιος ελέγχει τώρα το 11% της προμηθεύτριας πετρελαίου της χώρας.

Η OOO Baikalfinansgroup και οι άγνωστοι εγγυητές της, κέρδισαν στον πλειστηριασμό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας ρωσικής αρχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την πλειοδότρια εταιρεία βρίσκεται η OAO Gazprom, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, ή η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, OAO Surgutneftegaz ή τέλος το venture των δύο αυτών, σύμφωνα με τον Chris Weafer, αναλυτή της Alfa Bank στη Μόσχα. Αξιωματούχος της Gazprom, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε, ότι η εταιρεία δεν κέρδισε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό.

«Με το να μην γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από τη νεοϊδρυθείσα εταιρεία, η οποία κατέβαλε 9,34 δισ. δολ., είναι άκρως αδιανόητο και απογοητευτικό», ανέφερε ο Timothy McCarthy, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 570 εκατ. δολ. με την Troika Dialog, συμπληρώνοντας: «Είναι η τυπική αδιαφανής διαδικασία της Ρωσίας στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων από την δεκαετία του '90».

Η πώληση, ήταν το αποκορύφωμα της σύγκρουσης εδώ και ένα χρόνο, που προκάλεσε την κατάρρευση της τιμής της μετοχής της Yukos, οδήγησε τον ιδιοκτήτη της, Mikhail Khodorkovsky, στη φυλακή και ώθησε – σε επίπεδα ρεκόρ – τις τιμές του πετρελαίου. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τον πλειστηριασμό θα κέρδιζε η Gazprom, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, αυξάνει το ενδιαφέρον του στη βιομηχανία της ενεργείας.

Δικαστήριο στο Χιούστον των ΗΠΑ, την εβδομάδα που πέρασε, παρενέβη στην πώληση του μεγαλύτερου τμήματος παραγωγής της Yukos, μετά την αίτηση της εταιρείας για προστασία της, από το άρθρο 11 περί πτωχεύσεων. Η δικαστής Letitia Clark, εξέδωσε απόφαση προσωρινής απαγόρευσης συμμετοχής της Gazprom, αλλά και των τραπεζών στη δανειοδότηση για την αγορά. Ετσι, απαγορεύθηκε η παρουσία της Gazprom στον πλειστηριασμό, της οποίας ο εκπρόσωπος, Sergei Kupriyanov δεν βρέθηκε για να σχολιάσει το αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού.