Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2004 10:11

Αζερμπαϊτζάν: Στο 14% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2005

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 14% θα αναπτυχθεί η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν το 2005 και με ταχύτερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, καθώς η δημοκρατία της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, τριπλασιάζει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Ilkham Alieyv.

O πληθυσμός των 8,1 εκατ. κατοίκων περιμένει να προσελκύσει απ'ευθείας επενδύσεις ύψους τεσσάρων δισ. δολαρίων το επόμενο έτος, επιταχύνοντας το φετινό ρυθμό ανάπτυξης του 10%, σύμφωνα με τον Alieyv. Πέρυσι, το ΑΕΠ της χώρας ήταν 7,1 δισ. δολ. και η χώρα κατείχε την 102η θέση πάνω από τις Ονδούρες και κάτω από την Μποτσουάνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Αυτή η θετική εξέλιξη θα είναι το αποτέλεσμα της μελλοντικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπε ο ηλικίας 43 ετών, πρόεδρος της χώρας, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις και σε άλλους τομείς».

Το Αζερμπαϊτζάν, στα σύνορα Ρωσίας και Ιράν, θα ευνοηθεί από τα σχέδια δημιουργίας αγωγού αξίας 3,6 δισ. δολ. το 2005, το οποίο θα μεταφέρει το πετρέλαιο από την Κασπία Θάλασσα στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπακού. Εταιρεία venture με επικεφαλής την BP Plc, που αποτελείται από την Exxon Mobil και τη νορβηγική Statoil ASA, δημιουργεί εγκαταστάσεις στην περιοχή, όπου βρίσκεται το 4% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.