Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2004 10:15

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στον πετρελαϊκό κλάδο λόγω της ανόδου των τιμών του «μαύρου χρυσού». Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού παραμένει πάνω από τα 46 δολάρια το βαρέλι. Η μετοχή της ιταλικής Eni σημειώνει άνοδο 0,6%.

Αντιθέτως, πιέσεις ασκούνται στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών μετά την ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και AstraZeneca σχετικά με κινδύνους που προκαλούν γνωστά φάρμακά τους.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η μετοχή της AstraZeneca έκλεισε με απώλειες 8,3%, ύστερα από την είδηση ότι σύμφωνα με κλινικές έρευνες φάρμακο της εταιρείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου δεν βοηθά τους ασθενείς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα άσχημα νέα αντανακλούν τις δυσκολίες όσον αφορά την παρουσίαση νέων αποτελεσματικών φαρμάκων στην αγορά και ταυτόχρονα το ιδιαίτερα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την απόδειξη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου.

H UBS και η Merrill Lynch προχώρησαν σήμερα σε υποβάθμιση των επενδυτικών τους συστάσεων για τη μετοχή της AstraZeneca.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.713,7 μονάδες αυξημένος κατά 0,4%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.747 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,1% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.182,1 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος.