Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2004 08:41

BASF-DSM: Καλύτεροι παίκτες στη χημική βιομηχανία

ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ παίκτες από τις ανταγωνίστριές τους, στον κλάδο των χημικών, ενδέχεται να αναδειχθούν το 2005, BASF AG (η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χημικών στον κόσμο) και η DSM NV - η μεγαλύτερη παραγωγός φαρμακευτικών ουσιών - καθώς βρίσκονται σε τέτοια θέση, που μπορούν να αυξήσoυν τις τιμές των προϊόντων τους.

Η BASF, αύξησε τις τιμές των πλαστικών σε ποσοστό της τάξης του 22% το τρίτο τρίμηνο και η DSM, που παράγει προϊόντα από βιταμίνες έως ειπστρώσεις οπτικών ινών, ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου, ότι οι τιμές που χρεώνει για προϊόντα πολυεστέρων ρητινών και επικαλυμένων με ζελατίνη, θα αυξηθούν κατά 100 ευρώ (133 δολ.) ο τόνος από την 1η Ιανουαρίου του 2005.

Οι μετοχές και των δύο εταιρειών, είχαν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των ομοειδών εταιρειών της Ευρώπης, φέτος. Οι μετοχές της DSM έχουν κερδίσει κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, ποσοστό της τάξης του 22% και της BASF 16%, έναντι ανόδου 13% των 15 μετοχών των εταιρειών, του δείκτη Bloomberg Europe chemicals.

«Οι εταιρείες παραγωγής βασικών χημικών σχετίζονται άμεσα με τις τιμές του πετρελαίου και μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις, οπότε προτιμούμε την BASF», ανέφερε ο Peter Braendle, ο οποίος διαχειρίζεται 1,4 δισ. δολ. σε μετοχές με την Swissca Portfolio Management, στη Ζυρίχη. Μεταξύ των εταιρειών παραγωγής εξειδικευμένων χημικών, τη μεγαλύτερη προτίμηση συγκεντρώνει η DSM, συμπλήρωσε ο Braendle, χάρις στην ηγετική θέση που κατέχει σε μερικούς τομείς δραστηριοτήτων, που έχουν άμεση σχέση με τις τιμές.