Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 13:20

«Όχι» σε νέο κούρεμα λέει ο Μπαρόζο

Την αντίθεση της Κομισιόν σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους επισημαίνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ενώ στέλνει μήνυμα στην Αθήνα να επιταχύνει την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων.

Την αντίθεση της Κομισιόν σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους επισημαίνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ενώ στέλνει μήνυμα στην Αθήνα να επιταχύνει την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι κάτι που υποστηρίζει η Κομισιόν» και εκτιμά πως «αυτό θα έφερνε μόνο νέα αναστάτωση στην Ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές».

Πέραν αυτού, εκτιμά ότι ένα δεύτερο κούρεμα θα είχε συνέπειες και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα. «Οι φορολογούμενοι στις χώρες αυτές δεν θα το δέχονταν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν χάνει την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση λόγω των καθυστερήσεων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μπαρόζο απαντά ότι «τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες έκαναν απίστευτα πολλά. Οι θυσίες των πολιτών είναι τεράστιες».

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. «Εδώ η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσω των προγραμμάτων βοήθειας για την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, σταθεροποιήθηκε εμφανώς η Ευρωζώνη στο σύνολό της», λέει ο κ. Μπαρόζο.

Υπενθυμίζει, εξάλλου, πως πριν από δυο χρόνια πολλοί ειδικοί προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση της Ευρωζώνης. «Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν επαληθεύτηκε καθώς καταφέραμε να διαλύσουμε τις αμφιβολίες για την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων», σημειώνει.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εκτιμά, πάντως, ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο. «Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. (…) Είναι όμως όπως και στην ορειβασία. Ακόμη και στην επιστροφή μπορεί να πέσεις», υποστηρίζει.

O ίδιος διαβλέπει τον μεγαλύτερο κίνδυνο όχι σε οικονομικό, αλλά σε πολιτικό επίπεδο: «Όταν οι χώρες γίνονται πολιτικά ασταθείς, όταν δεν υπάρχει κυβέρνηση με ευχέρεια κινήσεων, τότε απομακρύνονται οι επενδυτές. Έτσι οδηγήθηκε, για παράδειγμα, η Ιταλία, μέσω μιας ασταθούς κυβέρνησης, στην κρίση την οποία ξεπερνά τώρα», επισημαίνει ο κ. Μπαρόζο στη συνέντευξή του.

Πηγή: Deutsche Welle