Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το ότι η τρόικα ζητεί νέα μέτρα. Αυτό πράττει με θαυμαστή συνέπεια τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Ούτε και η στάση της κυβέρνησης προκαλεί έκπληξη. Πάντα εμφανίζεται αρνητική, αλλά κατόπιν υποχωρεί στις απαιτήσεις των ελεγκτών. Εκπληκτοι είναι οι πολίτες αυτής της χώρας.
Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το ότι η τρόικα ζητεί νέα μέτρα. Αυτό πράττει με θαυμαστή συνέπεια τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Ούτε και η στάση της κυβέρνησης προκαλεί έκπληξη. Πάντα εμφανίζεται αρνητική, αλλά κατόπιν υποχωρεί στις απαιτήσεις των ελεγκτών. Εκπληκτοι είναι οι πολίτες αυτής της χώρας.
Από τον Ιούλιο μέχρι και χθες, έχουν τις επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα, το οποίο στο εννεάμηνο ήταν ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Τι δείχνει το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα; Πως τα δημοσιονομικά έχουν εξυγιανθεί και μπήκαν σε μια νέα, υγιή τροχιά.
Βέβαια, αυτό προϋποθέτει ότι το πλεόνασμα είναι πραγματικό και όχι πλασματικό, τεχνητό ή συγκυριακό. Η «Ν» είχε επισημάνει έγκαιρα πως, στην περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πραγματικό, η τρόικα πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης στην Αθήνα.
Το γεγονός πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το πλεόνασμα στο σύνολο του έτους προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στο ποσό των 344 εκατ. ευρώ δείχνει πως το τρέχον μέγεθος είναι τουλάχιστον συγκυριακό. Αυτό το γνωρίζουν πρώτοι από όλους οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, από τον περασμένο Ιούλιο, επένδυσαν σε έναν επικοινωνιακό μύθο περί πλεονάσματος, στον οποίον μπλέχτηκε και ο πρωθυπουργός, καλλιεργώντας ελπίδες ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα λύθηκε και αρχίζει πλέον η διανομή κοινωνικού μερίσματος. Οι πολίτες το αντιμετώπισαν αρχικά με μειδίαμα, αλλά σε κάθε περίπτωση έλεγαν πως μακάρι να είναι έτσι και να κλείσει ο κύκλος των μέτρων.
Οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν με το χειρότερο τρόπο. Η τρόικα όχι μόνο δεν πιστεύει στα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά ζητεί και επιπλέον μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014, πέραν των ήδη ψηφισμένων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος.
Η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν υπάρχει θέμα λήψης νέων μέτρων. Ομως, η Κομισιόν επιβεβαιώνει τα νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ και απαντά στην κυβέρνηση πως πρέπει να ληφθούν. Και όταν υπάρχει διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών, κερδίζει πάντα η τρόικα.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει κόντρα στους ελεγκτές, ειδικά για ένα πακέτο μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ, όταν μέχρι τώρα ζητεί τη γνώμη τους ακόμη και για… το χρώμα των φορολογικών εντύπων. Θα μπορούσε να ξεκινήσει την «επανάστασή» της από μικρότερης σημασίας ζητήματα.
Οπως, για παράδειγμα, να ξεκαθαρίσει ότι οι αμυντικές βιομηχανίες -που σχετίζονται και με την άμυνα της χώρας, η οποία δεν έχει τα σύνορα του Βελγίου- είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση. Επίσης, θα μπορούσε να καταργήσει την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, χωρίς να ρωτήσει τους ελεγκτές. Αν τώρα επιλέξει ολομέτωπη σύγκρουση για το πακέτο μέτρων, πιθανότατα θα χάσει.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]