Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 07:15

Ιαπωνία: 13,4% η αύξηση των εξαγωγών τον Νοέμβριο

ΑΥΞΗΣΗ με ρυθμό 13,4%, σημείωσαν τον Νοέμβριο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, μετά την άνοδο των εξαγωγών αυτοκινήτων και χάλυβα, που περιόρισε τις ανησυχίες, ότι η ζήτηση των καταναλωτικών αγαθών της χώρας στο εξωτερικό, κλονίζεται.

Πριν από ένα χρόνο η αύξηση των εξαγωγών υπερέβησαν τον αναθεωρημένο ρυθμό 11,7% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκυο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 28%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, μειώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 602 δισ. γιέν (5,77 δισ. δολ.), έναντι 1,16 τρισ. γιέν.

Οι εξαγωγικές εταιρείες της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της Kawasaki Kisen Kaisha Ltd., προβλέπουν πωλήσεις ρεκόρ, μετά την αύξηση των παραγγελιών από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η άνοδος της ζήτησης για τα καταναλωτικά αγαθά της Ιαπωνίας, ενδέχεται να βοηθήσει τις βιομηχανίες να μειώσουν τα αδιάθετα αποθέματά τους, που αυξήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη.

«Οι ιαπωνικές εξαγωγές ανακάμπτουν, επειδή οι ΗΠΑ αναδύονται από μια ελαφρά δύσκολη περίοδο», ανέφερε ο Azusa Kato, οικονομικός αναλυτής της BNP Paribas, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η αύξηση της ζήτησης των προς εξαγωγή προϊόντων, αποτελεί θετικό στοιχείο για τις βιομηχανίες, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τα αποθέματά τους».

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 104,27 έναντι του δολ. των ΗΠΑ, στις 12:23' μ.μ., ώρα Τόκυο, έναντι 104,25 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Η οικονομία της χώρας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά την αύξηση των εξαγωγών με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους και τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών.