Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 08:21

Αργεντινή: Σε επίπεδα ρεκόρ ο δείκτης του Χρηματιστηρίου

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ, αναρριχήθηκε ο δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αργεντινής, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν, ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον Ιανουάριο τον στόχο που έχει θέσει για την αναδιάρθρωση των ανεξόφλητων ομολόγων, ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης Merval σημείωνε άνοδο 19,42 μονάδων, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στις 1.325,29 μονάδες. Οι μετοχές της Grupo Financiero Galicia SA, της μεγαλύτερης – μη κρατικής – τράπεζας της Αργεντινής και κατόχου του μεγαλυτέρου μέρους των εν λόγω ομολόγων, οδηγούσαν την άνοδο. Αλλού, ο δείκτης Bolsa στο Μεξικό, κέρδιζε 137,66 μονάδες, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 12.651,73 μονάδων.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση, επαναπροσέλαβε την Bank of New York Co., ως εκπρόσωπο της διαχείρισης του εξωτερικού της χρέους, ένα μήνα μετά την παύση της. Η κυβέρνηση θα αρχίσει να ανταλλάσσει τα ομόλογα με νέα στις 17 Ιανουαρίου, μετά την προθεσμία της 29 ης Νοεμβρίου, την οποία έχασε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της χώρας, Roberto Lavagna, στις 24 Νοεμβρίου.

«Βασιζόμαστε, στο ό,τι, η κυβέρνηση θα αρχίσει την ανταλλαγή ομολόγων τον Ιανουάριο με την Bank of New York», ανέφερε ο Alejandro Pirillo, ο οποίος διαχειρίζεται 10 εκατ. πέσος (3,4 δισ. δολ.) σε μετοχές με την Banco Nacion, τη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της χώρας, συμπληρώνοντας: «Η έναρξη της ανταλλαγής των ομολόγων θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο».