Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 08:45

Japan Airlines: Εξετάζει το ενδεχόμενο παραγγελίας Boeing 7E7

ΣΚΕΨΕΙΣ για την αγορά Boeing 7E7, προκειμένου να αντικαταστήσει τον στόλο των μεσαίων αεροσκαφών της, κάνει η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ασίας, η ιαπωνική, Japan Airlines Corp., μέσω ενός σχεδίου, το οποίο ενδέχεται να κάνει την αμερικανική αεροπορική βιομηχανία, Boeing Co., να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Airbus SAS.

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρεία, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα Boeing 7E7, αντικαθιστώντας τα 36 αεροσκάφη τύπου Boeing 767 και τα 22 Airbus A300-600, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην Wall Street Journal, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στον ιαπωνικό αερομεταφορέα.

«Εχουμε ένα σχέδιο προσθήκης αεροσκαφών Boeing 7E7 στον στόλο μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Japan Airlines, στο Τόκυο, Tatsuo Yoshimura, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στον αριθμό και τον χρόνο λήψης αυτής της απόφασης. Ο ίδιος είπε: «Θα κάνουμε ανακοινώσεις, όταν ληφθεί μία τέτοια απόφαση».

Μία παραγγελία 58 αεροσκαφών Boeing 7E7, τα οποία δεν θα πετάξουν πριν το 2008, ενδέχεται να κοστίζει περίπου επτά δισ. δολ., σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της εταιρείας, ήτοι 120 εκατ. δολ. το ένα. Ενδεχόμενη συμφωνία για την παραγγελία αυτών των αεροσκαφών της Japan Airlines από την Boeing, ενδέχεται να καταστήσει την αεροπορική βιομηχανία πρώτη στην αγορά υποσκελίζοντας την Airbus, με έδρα την Τουλούζη της Γαλλίας.

Η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Ιαπωνίας, All Nippon Airways Co., έχει πει, ότι ενδέχεται να πετάει μόνο με αεροσκάφη της Boeing, προκειμένου να μειώσει το κόστος της, ενώ παρήγγειλε 50 Boeing 7E7, τον Ιούλιο, τα οποία θα παραλάβει μέχρι το 2009, αντικαθιστώντας τα Boeing 767-300 και τα Airbus A321. Η All Nippon ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία που παρήγγειλε τα νέα αεροσκάφη 7E7 της Boeing Co.

«Μια τέτοια παραγγελία, θα προκαλέσει πονοκέφαλο στην Airbus», ανέφερε ο Yasuhiro Matsumoto, αναλυτής της BNP Paribas Securities (Japan) Ltd., συμπληρώνοντας: «Το να χάσεις συμβόλαια από τις δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ασίας, θα έχει αρνητικά αποτελέσματα γενικά για τη στρατηγική μάρκετινγκ, καθώς μια παραγγελία από την Japan Air, ενδέχεται να ωθήσει και άλλες αεροπορικές εταιρείες της Ασίας, να προτιμήσουν την Boeing».

Ο εκπρόσωπος της Boeing στο Χονγκ Κονγκ, Mark Hooper, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Οι μετοχές της Japan Airlines, σημείωναν άνοδο 0,7%, φθάνοντας στα 293 γιέν η μία, στη 1:32' μ.μ., στο Χρηματιστήριο του Τόκυο και οι μετοχές της All Nippon, κέρδιζαν 0,6%, φθάνοντας στα 356 γιέν η μία, την ίδια ώρα.