Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 09:02

Ν. Ζηλανδία: Χαμηλός ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό αναπτύχθηκε σε πέντε τρίμηνα η οικονομία της Ν. Ζηλανδίας, καθώς η μείωση των εξαγωγών και τα υψηλότερα επιτόκια, περιόρισαν την κατασκευή κατοικιών.

Το ΑΕΠ, αυξήθηκε 0,6% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Ουέλινγκτον. Η ανάπτυξη, ήταν χαμηλότερη της αντίστοιχης στο 0,8% που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο και συμβαδίζει με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η οικονομία της Ν. Ζηλανδίας αναπτύχθηκε με ρυθμό, 4,4%.

Η έκθεση αυτή, ενδέχεται να μειώσει τις πιέσεις που ασκούνται στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Alan Bollard, να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μετά από έξι αυξήσεις στις οποίες προχώρησε φέτος. Η οικονομική ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων του Bollard, ο οποίος εκτιμούσε στις 9 Δεκεμβρίου, ότι αυτή θα κινηθεί με ρυθμό, λέγοντας ότι υπάρχει το ενδεχόεμνο αύξησης των επιτοκίων, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.

«Αυτήν ακριβώς την εξέλιξη ήθελε να δει η Reserve Bank of New Zealand», ανέφερε ο Stephen Koukoulas, αναλυτής της TD Securities Ltd., στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Η οικονομία υποχώρησε και η τράπεζα έχει κάνει πάρα πολλά με τα επιτόκια»

Για τον Δεκέμβριο, ο Bollard προέβλεψε, ότι η ετήσια οικονομική ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 3,5% μέχρι τον Μάρτιο και κατά 1,5% μέχρι τον Μάρτιο του 2006. Ο ετήσιος πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,9% μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους και θα είναι 2,4% τον επόμενο Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε ο ίδιος.