Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 09:57

BHP Billiton-Vale: Διαπραγματεύσεις για τα κοιτάσματα άνθρακα στην Μογγολία

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ των συνομιλιών βρίσκεται η BHP Billiton, η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο και η Cia. Vale do Rio Doce και συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών, που διαπραγματεύονται για τη δημιουργία μονάδας άνθρακα στην Μογγολία, η οποία ενδέχεται να αποτελεί περίπου 500 δισ. δολ. του καυσίμου, σύμφωνα με μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Η BHP και η Vale, διαπραγματεύονται με την Energy Resources Co., που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ, κάτοχο των κοιτασμάτων, περίπου 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Κίνας, της μεγαλύτερης καταναλώτριας, άνθρακα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Sukhbaatar Batbold, τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Μογγολίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο μήνα.

Τα αποθέματα έξι δισ. μετρικών τόνων της Μογγολίας - τρεις φορές η ετήσια κατανάλωση της Κίνας - αποτελεί τον τελευταίο στόχο των ξένων μεταλλουργιών, που προσπαθούν να κεφαλοποιήσουν την κινέζικη ζήτηση για μεταλλεύματα, η οποία ώθησε τις τιμές του άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Μογγολία είναι η λιγότερο αναπτυσσόμενη - από πλευράς πληθυσμού - χώρα του κόσμου, η οποία επιθυμεί να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ από το κατά κεφαλήν εισόδημα ύψους 450 δολαρίων.

«Κοιτάσματα τέτοιου μεγέθους είναι κάτι το αξιοσημείωτο», ανέφερε ο Clyde Henderson, αναλυτής της αγοράς άνθρακα και επικεφαλήςτ της Energy Economics Pty, στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Η Μογγολία, βρίσκεται δίπλα σε μία χώρα που ανθίζει».

Η χρήση άνθρακα από την Κίνα αυξάνεται ταχύτερα από την παραγωγή, καθώς έντονη είναι η ζήτηση των χαλυβουργιών και των βιομηχανιών παραγωγής ενεργείας. Τα αποθέματα του άνθρακα ενδέχεται να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2005, είπε ο επικεφαλής της επιτροπής του National Development and Reform Energy Research Institute, Zhou Dadi, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ειδησεογραφικού πρακτορείο, Xinhua.

H Energy Resources, αρνήθηκε να σχολιάσει ποιοί είναι οι ενδιαφερόμενοι για τα κοιτάσματα, γνωστά ως «Tavan Tolgoi», επειδή οι διπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η εκπρόσωπος της BHP, Εmma Meade, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος της Vale, στο Ρίο ντι Τζανέϊρο. Η Vale, η οποία έχει τα δικαιώματα για την έρευνα κοιτασμάτων σε 1,7 εκατ. εκτάρια στην Μογγολία, άρχισε να ψάχνει για άνθρακα, χαλκό και χρυσό στη χώρα, νωρίτερα φέτος.