Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 10:22

Δ. Αυστραλία: Προσπάθεια παύσης της εξαγοράς της WMC από την Xstrata

ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ της διαδικασίας εξαγοράς ύψους 7,4 δισ. δολ. Αυστραλίας (5,6 δισ. δολ. ΗΠΑ) της Xstrata Plc, για την WMC Resources Ltd., την πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής νικελίου στον κόσμο, ενδέχεται να οδηγήσει η πρόθεση της Xstrata να μειώσει θέσεις εργασίας και να κλείσει ορυχεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας.

Τα ορυχεία νικελίου της WMC και τα εργοστάσια παραγωγής της, που αποτελούν περίπου το 87% των προ φόρων κερδών της, βρίσκονται στη Δυτική Αυστραλία. Φέτος, η Xstrata, με έδρα την Ελβετία, έκλεισε το ορυχείο, Windimurra, στην περιοχή.

Η Xstrata θέλει να αποκτήσει την WMC, μετά τη σημαντική αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, η οποία ώθησε τις τιμές του χαλκού, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 15 ετών τον Οκτώβριο και του νικελίου, στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών, τον Ιανουάριο.

Η WMC, απασχολεί 1.900 ανθρώπους στη Δυτική Αυστραλία και πλήρωσε για την απόκτηση των δικαιωμάτων αξιοποίησης των κοιτασμάτων, ποσόν ύψους 157 εκατ. δολ. Αυστραλίας την τελευταία πενταετία, σύμφωνα, με την ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνσηης, ενώ ελέγχει τα τέταρτα σε μέγεθος αποθέματα χαλκού και χρυσού, στη γείτονα Νότιο Αυστραλία.

Ωστόσο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της Αυστραλίας, ανακοίνωσε χθες, ότι δεν πρόκειται να αντιταχθεί στην προσφορά της Xstrata, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Peter Costello, ο οποίος έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε αυτήν την εξαγορά για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, δεν σχολίασε το θέμα. Αυτό θα το κάνει μόνο στην περίπτωση που θα κατατεθεί επισήμως έγγραφη αντίρρηση.