Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 14:15

Φώλιας: Ο ρυθμός ανάπτυξης στηρίχθηκε σε παράγοντες προσωρινού χαρακτήρα

«Παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η κοινωνική σύγκλιση με την Ε.Ε. καθυστέρησε και χειροτέρευσε η ανταγωνιστικότητα», παρατήρησε σήμερα στην στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Φώλιας.

«Ο ρυθμός ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Φώλιας, «στηρίχθηκε κυρίως σε παράγοντες προσωρινού χαρακτήρα, όπως οι κοινοτικές εισροές ολυμπιακά έργα και η υψηλή κατανάλωση των νοικοκυριών λόγω αύξησης καταναλωτικής πίστης». Όπως τόνισε, η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης χρειάζεται το κατάλληλο κλίμα και πρέπει να βασίζεται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Β’ ΚΠΣ, ο κ. Φώλιας είπε ότι μετά τις εκτεταμένες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «οι απώλειες θα περιοριστούν στο μισό από τις εκτιμώμενες αρχικά, κατά την υποβολή τελικών αιτημάτων πληρωμής για τα επιχειρησιακά προγράμματα. Προβλεπόταν ότι θα χάσουμε 1.500 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές περιοριστούν στα 800 εκατ. ευρώ». Όσο για τις απώλειες στα έργα ταμείου συνοχής της ίδιας περιόδου (1994-1999), ο κ. υφυπουργός είπε ότι ανέρχονται σε 9,38% επί των εγκρίσεων, δηλαδή στα 239 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Γ’ ΚΠΣ, ο κ. Φώλιας είπε ότι «έχουμε χαμηλά ποσοστά εκτέλεσης, τα οποία αντανακλούν χρόνιες αδυναμίες οργάνωσης και στελέχωσης των φορέων υλοποίησης». Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι, παρα τα προβλήματα, οι καθαρές εισροές, μόνο για το 2004, ανέρχονται σήμερα στα 2.860 εκατ. ευρώ (αναμένεται να εισπραχθούν ακόμα 60 εκατ. ευρώ), διασφαλίζοντας έτσι τουλάχιστον 2.920. εκατ. ευρώ από τα 2.947 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.