Συστάσεις προς την Ελλάδα να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας πάντως την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων.
Συστάσεις προς την Ελλάδα να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας πάντως την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων.
Στην 5η έκθεση της Ομάδας Δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν επισημαίνει την ανάγκη να λειτουργεί σωστά το φορολογικό σύστημα, να αναδιαρθρωθεί η δημόσια διοίκηση και να υπάρξει ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.
«Η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από ακμάζουσες εταιρίες με εύκολη πρόσβαση στην ρευστότητα και τις αγορές», αναφέρεται στην έκθεση.
«Ενώ έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και αναμένουμε επιστροφή στη θετική ανάπτυξη το 2014, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους έλληνες πολίτες, ιδίως τον δραματικά υψηλό αριθμό των ανέργων. Το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάκαμψη όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή του», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, Όλι Ρεν.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη βελτίωση στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποτελεί σημαντική πηγή επενδύσεων αυτή τη στιγμή.
Εύσημα για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων
Σύμφωνα με την Κομισιόν, μία αξιοσημείωτη πρόοδος στην οποία συνέβαλε η Ομάδα Δράσης, από κοινού με άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής, υπήρξε η αυξημένη απορρόφηση από την Ελλάδα των χρηματοδοτήσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής.
Συγκεκριμένα, από τα 20 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στη χώρα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., το 67,5% είχε εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το 49% στα τέλη του 2012. Από τον Δεκέμβριο του 2011, η Ελλάδα ανήλθε στην 6η θέση στον πίνακα της Ε.Ε. για την απορρόφηση των Διαρθρωτικών Ταμείων, από την 18η, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια πολυπόθητη «ένεση» ρευστότητας στην οικονομία.
Η Επιτροπή τονίζει επίσης πως ικανοποιητική πρόοδο σημειώνει και η αποδέσμευση των επενδύσεων στις υποδομές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι εργασίες σε τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους, συνολικού κόστους 7,6 δισ. ευρώ, που είχαν ανασταλεί για τρία χρόνια εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται έγκριση και οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.
Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά και την είσπραξη φόρων, η τεχνική βοήθεια υπήρξε καθοριστική για τη θέσπιση νέων δομών διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και φορολογικής διοίκησης. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρατηρείται αύξηση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης ενώ ο αριθμός των ελέγχων σημαντικών φορολογούμενων υπερδιπλασιάστηκε κατά τους επτά πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με το 2012 (164 έναντι 66).
Στο εξής, η Ομάδα Δράσης θεωρεί ότι η τεχνική βοήθεια θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, στους ακόλουθους τρεις τομείς: