Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι μετοχές της Ν. Κορέας. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές της LG.Philips LCD Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής υγρών κρυστάλλων στον κόσμο, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης, από την Chunghwa Picture Tubes Ltd. της Ταϊβάν, για τα κέρδη του 2004, κατά 1/3, καθώς ενδέχεται να μειωθούν οι τιμές των panel.

«Οι παραγωγοί των LCD, δεν έχουν καλή επίδοση, καθώς οι τιμές μάλλον θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 1/4, ίσως και 2/4», ανέφερε ο Wongil Lee, ο οποίος διαχειρίζεται 500 εκατ. δολ. σε νοτιοκορεατικές μετοχές, με την HanaAllianz Investment Trust Management Co., στη Σεούλ.

Ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά 1%, φθάνοντας στις 874,68 μονάδες, στις 12:30' μ.μ., ώρα Σεούλ. Οι μετοχές των εταιρειών με πουλερικά, συμπεριλαμβονομένης της Halim Co. και της Maniker Co., σημείωναν απώλειες, καθώς οι αρχές της χώρας, έσφαξαν χιλιάδες πάπιες, μετά από κρούσμα, ύποπτο της νόσου των πουλερικών.

Αλλού στην Ασία, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, σημείωνε απώλειες για πρώτη ημέρα, σε σύνολο 10 ημερών. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημείωναν οι μετοχές της Santos Ltd. και της Woodsite Petroleum Ltd., μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, εκτός Ιαπωνίας, τον οποίον αποτελούν περίπου 600 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,2%, σημειώνοντας για πρώτη φορά απώλειες, σε σύνολο εννέα ημερών.

Οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες κινούντο ανοδικά, σε αντίθεση με όλους τους λοιπούς δείκτες της περιφέρειας. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.

Οι μετοχές της LG.Philips LCD υποχωρούσαν κατά 3,6%, φθάνοντας στις 36.150 γουόν η μία. Επίσης, κινήθηκαν πτωτικά, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, ότι το τέταρτο τρίμηνο, υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών των panel σε ποσοστό της τάξης του 20%.