Η Morgan Stanley δηλώνει "ουδέτερη" για τα ελληνικά ομόλογα, έχοντας συστήσει στους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από το Μάιο του 2012, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι η είναι «πολύ ελκυστικά σε μακροπρόθεσμη βάση».
Σύμφωνα με τον Πάολο Μπατόρι, επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley, η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τα δύο άλλα μέλη της ευρωζώνης που έχουν μπει στο κλαμπ των διασώσεων – την Ιρλανδία και την Πορτογαλία- βοήθησε στην στήριξη του πρόσφατου ράλι στα ελληνικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μια σειρά από εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, συμπεριλαμβανομένης και της επικείμενης αναθεώρησης της Τρόικας και των stress tests των τραπεζών.
Υπάρχει μια πολύ ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, η οποία βοηθά το ελληνικό χρέος, όπως σημειώνει η MS. H Πορτογαλία χειρίστηκε την πρόσφατη πολιτική κρίση της αρκετά καλά και το επακόλουθο ράλι στα ομόλογα της χώρας σημαίνει ότι η πορτογαλικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, θα μπορούσε τώρα να επανεμφανιστεί και είτε να εξετάσει μια άλλη ανταλλαγή ομολόγων ή ίσως ακόμη και μια νέα έκδοση ομολόγων το επόμενο έτος.
Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε σχέση με την λύση στην ευρωπαϊκή κρίσης χρέους. Οι αποδόσεις στα 10ετή ιρλανδικά ομόλογα έχουν μειωθεί στο 3,6%, καθώς η εμπιστοσύνη στη χώρα βελτιώνεται περαιτέρω, ενώ τα αντίστοιχα πορτογαλικά διαπραγματεύονται πλέον στο 6,15%, την χαμηλότερη απόδοση από τον Ιούνιο.
Η Morgan Stanley επισημαίνει επίσης την αλλαγή της επενδυτικής βάσης στα ελληνικά ομόλογα ως μια ακόμη θετική δύναμη πίσω από το πρόσφατο ράλι των συγκεκριμών τίτλων, με τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, να έχουν μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά και να αρχίζουν να παίρνουν τη σκυτάλη από τα hedge funds.
Η Morgan Stanley είναι προς το παρόν ουδέτερη για τα ελληνικά ομόλογα, έχοντας συστήσει στους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από το Μάιο του 2012, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι η είναι «πολύ ελκυστικά σε μακροπρόθεσμη βάση».
Όπως καταλήγει, αν η Ελλάδα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και αν οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο πρώτο εξάμηνο του 2014.