Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 07:00

Δεύτερο big deal της Fairfax στην Ελλάδα

Κορυφαία είδηση των ημερών αποτέλεσε η χθεσινή πώληση 4,97 εκατ. μετοχών του Ομίλου Μυτιληναίος στην υπερδύναμη των fund με το διακριτικό τίτλο Fairfax.

Κορυφαία είδηση των ημερών αποτέλεσε η χθεσινή πώληση 4,97 εκατ. μετοχών του Ομίλου Μυτιληναίος στην υπερδύναμη των fund με το διακριτικό τίτλο Fairfax.

Την ώρα που τα αναπτυξιακά σχέδια της κεντρικής εξουσίας κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, η πραγματική οικονομία, σε επίπεδο επιχειρήσεων πρώτης γραμμής, επιδεικνύει τα ισχυρά αντανακλαστικά της δημιουργώντας νέα δεδομένα με την προσέλκυση επενδυτών διεθνούς βεληνεκούς.

Σημειώνεται πως η όλη εξέλιξη, η οποία μάλιστα κρατήθηκε ως εφτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή, απέκτησε και κάποιο δραματικό στοιχείο.

Πριν ανοίξει η αγορά, στις 9:22 το πρωί της Παρασκευής, η εταιρεία ανακοίνωνε στο Χ.Α. ότι κατόπιν της από 17.10.2013 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της θα προβεί κατά το χρονικό διάστημα από 18.10.2013 έως 31.12.2013 σε πώληση 4.972.383 ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,25% του συνόλου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με κατώτατη τιμή 5 ευρώ ανά μετοχή.

Ακολούθως, στις 12:03 το μεσημέρι, έκανε πια γνωστό ότι την 18η.10.2013 προέβη στην πώληση των μετοχών αυτών στην τιμή των 5,13 ευρώ ανά μετοχή έναντι συνολικού τιμήματος 25.508.325 ευρώ.

Η ταυτότητα του αγοραστή αποκαλύφθηκε στη συνέχεια. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο, όπως λέγεται, ξένο επενδυτή στον κόσμο, που εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου Μυτιληναίου και που δεν αποκλείεται να επεκτείνει στην πορεία τη συνεργασία του με αυτόν. Η Fairfax Financial Holdings, άλλωστε, έχει βάλει πόδι στην εγχώρια αγορά με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Eurobank Properties, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, «βλέπει» και την τράπεζα εν συνόλω…

Ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο

Η Fairfax έχει ενδιαφέρον για την ελληνική τραπεζική αγορά και μάλιστα κατ’ αρχάς για το σχήμα Εθνικής - Eurobank, μόνο που τότε η συμμετοχή είχε σκαλώσει στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, τους οποίους το fund και ο επικεφαλής του, Prem Watsa, θεωρούσε μη ελκυστικούς. Στη συνέχεια, το fund ήρθε πιο κοντά στη Eurobank μέσω της συμφωνίας για την Properties, αλλά φαίνεται ότι παραμένει θετική η στάση έναντι της τράπεζας εν όψει και της αύξησης κεφαλαίου της.

H Fairfax παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και συνολικά της ελληνικής αγοράς και ο Prem Watsa είναι συνομιλητής Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών και είχε επισκεφθεί προ μηνών την Αθήνα, στο πλαίσιο των επαφών του.

Κεφάλαια ύψους 32 δισ. ευρώ

Ο συγκεκριμένος κολοσσός στη διαχείριση κεφαλαίων επιχειρεί από τον Καναδά, με αντίκρισμα κεφαλαίων γύρω στα 32 δισ. ευρώ. Η τακτική του είναι να στοχεύει σε εταιρείες τις οποίες αξιολογεί ως έχουσες προοπτική, γι’ αυτό και εισέρχεται στο μετοχικό τους κεφάλαιο ως στρατηγικός επενδυτής, ενδυναμώνοντας συν τω χρόνω τη θέση τους στις αγορές.

Πέραν της πρόσφατης δραστηριότητάς του στην ελληνική αγορά, έκανε ηχηρή την παρουσία του σε διεθνές επίπεδο με την εξαγορά της Blackberry. Ο ινδικής καταγωγής ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax, Prem Watsa, ήδη από το 2011 αναζητούσε επενδυτικές ευκαιρίες στην Αθήνα.

Μέσα στο 2012 απέκτησε συμμετοχές σε αρκετές εισηγμένες (μεταξύ των οποίων και η Jumbo). Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως, έπειτα από μια σειρά διαρκών αποχωρήσεων από δυνατά χαρτοφυλάκια της εγχώριας αγοράς, η είσοδος της Fairfax στον Μυτιληναίο μπορεί να λειτουργήσει, ψυχολογικά τουλάχιστον, ως «βιταμίνη» για το χρηματιστηριακό κλίμα και την επιχειρηματικότητα εν γένει στον τόπο μας.

Ο ιδρυτής Prem Watsa έφυγε από την Ινδία για να αναζητήσει την τύχη του στον Καναδά έχοντας μόλις 8 δολάρια στην τσέπη. Εκεί ξεκίνησε πουλώντας κλιματιστικά από πόρτα σε πόρτα. Με τα έσοδα χρηματοδότησε το MBA του στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο. Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται σήμερα στα περίπου 2 δισ. δολάρια. Αγαπημένη φράση του Watsa: «Τα δέντρα δεν μεγαλώνουν ώς τον ουρανό και οι αγορές δεν πέφτουν ώς το πάτωμα».                

Το fund επενδύει 144 εκατ. στη Eurobank Properties

Σε φάση υλοποίησης περνά η συμφωνία της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με τη Fairfax Financial Holdings, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιούνιο και πλέον έλαβε τις αναγκαίες εγκρίσεις. Σύμφωνα µε τους βασικούς όρους:

Η Eurobank Properties θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 193 εκατ. ευρώ µε δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της και τιμή διάθεσης 4,80 ευρώ για κάθε νέα μετοχή. Η Fairfax έχει δεσμευτεί να αγοράσει τα δικαιώματα της Eurobank έναντι συνολικού τιμήματος 20 εκατ. ευρώ περίπου και να τα εξασκήσει, όπως και αυτά που αναλογούν στις μετοχές τις οποίες κατέχει, επενδύοντας έτσι συνολικά 144 εκατ. ευρώ στην αύξηση.

Η Fairfax μετά την αύξηση θα έχει αυξήσει το ποσοστό της στη Eurobank Properties σε περίπου 41% (από περίπου 19%) και η Eurobank θα διατηρήσει ποσοστό περίπου 33,5% (µε την παραδοχή της πλήρους κάλυψης της αύξησης).

Σύμφωνα επίσης με τη συμφωνία που έχει συναφθεί, η Eurobank και η Fairfax θα συνεργαστούν ώστε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020,η τράπεζα να διατηρήσει τη διοίκηση και να ενοποιεί πλήρως τη Eurobank Properties, ενώ η Fairfax θα έχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΕΑΠ και συνήθη, για τέτοιου τύπου συναλλαγές, δικαιώματα αρνησικυρίας. Το καθεστώς αυτό θα ισχύει όσο η συμμετοχή της Eurobank στη Eurobank Properties παραμένει μεγαλύτερη από 20%. Αν αυτό αλλάξει τα δικαιώματα διοίκησης θα μεταφερθούν αυτόματα στη Fairfax και η Eurobank θα διατηρήσει συνήθη δικαιώματα αρνησικυρίας ανάλογα µε το ποσοστό συμμετοχής της στην ΑΕΕΑΠ.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2014. Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΕΕΑΠ προκειμένου να ληφθούν και τυπικά οι αποφάσεις για την ΑΜΚ έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου.                 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ - ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ